Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
18 квiтня
Завантажити ще

Олег Музичук, батько шахісток-чемпіонок Ганни та Марії: Усіх нас із перемогою! Це перемога України

Олег Музичук, батько шахісток-чемпіонок Ганни та Марії: Усіх нас із перемогою! Це перемога України
Фото: https://www.facebook.com/UkrainianChessFederation/

В індійському місті Ченнау завершився шаховий турнір, який зібрав понад 250 чоловічих та жіночих команд з усього світу. Чоловічій збірній України не пощастило – наші шахісти посіли 31-й рядок у рейтингу команд. Натомість жіноча збірна вийшла на перше місце!

У складі жіночої збірної від України позмагатися за звання найкращих на дошці вирушили сестри Марія та Ганна Музичук, Ганна Ушеніна, Юлія Осьмак та Наталія Букса. Посісти першу сходинку нашій команді допомогли перемоги Ганни Ушеніної та Марії Музичук над суперницями з Польщі.

Редакція KP.UA зв'язалася з батьком Ганни та Марії Музичук, заслуженим тренером України Олегом Музичуком.

Складно через відповідальність за команду

- Жіноча збірна з шахів перемогла, у тому числі завдяки успіху ваших дочок (Марія виграла партію, Ганна зіграла внічию. – Авт.). Чи були якісь несподіванки для гравців на турнірі?

- У кожній партії є якась несподіванка, коли закінчується підготовка і ти маєш грати самостійно. Граєш кожну партію від туру до туру, готуєшся до кожної суперниці.

- Наскільки складні партії випали Ганні та Марії?

– Деякі партії були дуже гарні, особливо остання партія Марічки – перемога над полькою. Деякі були красиві, але важкі, бо несеш велику відповідальність за кожен хід. Десь припустишся помилки - і вся робота нанівець. Такі командні змагання важчі саме у психологічному плані – ти не сам по собі граєш, ти граєш за команду, за Україну, від тебе чекають перемоги. У цьому плані було важко.

- Яка суперниця була найскладнішою для дівчат?

- Вони зіграли з усіма основними суперницями – з командами Індії, Польщі, Грузії, це їхні основні конкуренти, які мають сильні склади. У кожній із цих команд є гравці, які входять до світової десятки. Команда Індії була навіть вищою за нашу за рейтингом. В індійській команді Хампі Конеру, перша дошка Індії, - надзвичайно сильна, теж входить у світову десятку.

– Але ж Індії, незважаючи на рейтинг, не вдалося перемогти. Що їм завадило - на вашу думку?

– Я не стежив за цими партіями. Від кожного ходу може змінитись ситуація на дошці. Найгірше – це психологічний тиск, мабуть, він і зіграв вирішальну роль. Гра у рідних стінах – це на тебе тисне, ти перший за рейтингом, і зрозуміло, що кожен із них переживав. Ось це переживання, хвилювання, концентрація на кожному ході – це найважче у шахах.

Перемога Марії Музичук над суперницею із Польщі стала ключовою на шляху української збірної до золота Олімпіади. Фото: https://www.facebook.com/UkrainianChessFederation/

Перемога Марії Музичук над суперницею із Польщі стала ключовою на шляху української збірної до золота Олімпіади. Фото: https://www.facebook.com/UkrainianChessFederation/

Написали: "Ура! Ми перші!"

- Можливо, вас хтось здивував на цій олімпіаді, чи у світі шахістів сюрпризів не буває?

- Звичайно, буває, але я не стежив за цим. Боротьба від туру до туру, підготовка до кожної партії – це було основне, а рівень мене не дуже хвилював. Наразі буде аналіз цієї олімпіади, і вже тоді можна буде простежити за рівнями гравців.

- Марія та Ганна грають з дитинства. З роками у процесі їхньої підготовки до турнірів щось змінюється?

- Наразі дуже далеко заходить дебютна підготовка (дебют у шахах означає початкову стадію партії. – Авт.). Наприклад, сьогодні у партії Марічки дебютна підготовка була до 24-го ходу. Ці позиції треба пам'ятати, і якщо ти десь помилишся, десь неточно запам'ятав чи не зміг згадати… За дошкою придумувати дуже важко, можеш помилитися. Зараз величезне навантаження у шахістів на пам'ять – хто точніше пам'ятає варіанти, той має велику перевагу. Це показала партія Марічки, яка просто трохи далі знала дебют, ніж суперниця. Потрібно запам'ятовувати позиції. Пам'ять іде за якимись ідеями, якоюсь кінцевою позицією, яку ти пам'ятаєш, не лише за ходами – хід важко запам'ятати. 24 ходи лише в одному з варіантів, а варіантів - незліченна кількість, не можеш порахувати.

- Після перемоги нашої збірної вже спілкувалися із дочками?

– Вони тільки написали пару слів і пішли на закриття. На 99% були впевнені, що ми перші, але хотілося дочекатися офіційних результатів – усіляке у шахах трапляється. Ми чекали на офіційні результати, не хотіли рахувати показники, хоча за всіма додатковими даними ми були кращими за грузинську збірну, з якою набрали однакову кількість очок. Ми вже ділили з грузинами перше та друге місця на олімпіадах. Минулого разу грузини вийшли на перше місце, тепер ми – за додатковими. 1:1 у цьому плані.

Начебто все було відомо, але офіційні результати довго не подавали, а коли подали, вони тільки встигли написати пару слів, ми їм відповіли, і вони пішли на закриття.

– А що конкретно написали?

– «Ура! Ми перші!»

Пізнають на вулицях

- Як Марію та Ганну приймали в Індії? Які були умови, чи все влаштовувало?

- Індія - це шахова країна, шахам надається величезне значення і чимала підтримка. Організація була чудова, єдине не зовсім прийнятне - зрозуміло, харчування: там дуже гострі страви. Намагалися обирати за шведським столом щось менш гостре.

- На таких турнірах кулінарним традиціям країн, звідки прибувають гравці, не приділяється жодної уваги?

- Там величезна кількість людей. Ви собі уявіть лише - 165 жіночих та більше 180 чоловічих команд, у кожній команді – чотири гравці, запасні, тренери, представники… Маса народу. Це грандіозне шахове свято, найбільший шаховий турнір.

- Окрім харчування скарг не було?

– Шахістів дуже привітно зустрічають в Індії, їх дуже добре знають – кожен хотів сфотографуватися та взяти інтерв'ю. Аня й партії коментувала з індійськими гросмейстерами.

У дитинстві сестри Музичук обов'язково брали із собою на турніри бруньку від дерева як талісман. Який талісман сестрам допомагає перемагати зараз – родина тримає у секреті. Фото: https://www.facebook.com/UkrainianChessFederation/

У дитинстві сестри Музичук обов'язково брали із собою на турніри бруньку від дерева як талісман. Який талісман сестрам допомагає перемагати зараз – родина тримає у секреті. Фото: https://www.facebook.com/UkrainianChessFederation/

У дитинстві вигравати допомагала брунька від дерева

- У ваших дочок є якісь талісмани, особливі ритуали перед турнірами, можливо, вірять у якісь прикмети?

- У кожного своє, але я не розповідатиму, бо це особисте. Коли ми їздили на дитячі турніри, ми возили такий маленький талісманчик – бруньку від дерева. Ми вважали, що це допомагає. Кожного турніру Аня клала її на стіл. Її подарував один знайомий, сказав: "На щастя". Нині теж є, але не хочу розповідати.

- В обох чи тільки в Ані?

- Я думаю, кожен спортсмен має. Це можна простежити не лише по шахах, а й в інших видах спорту, це видно – таких ритуалів багато, і кожен спортсмен має свої. Цей дитячий талісман, бруньку, вони брали обидві.

– Цей талісман допомагав перемогти?

- Напевно, допомагав – тому що вони здобули понад 20 медалей у Європі та світі на дитячих турнірах для України.

- Дякую за розмову! Вітаю з перемогою нашої жіночої шахової збірної!

- Усіх нас із перемогою! Це перемога України.