Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
28 березня
Завантажити ще

«Шахтар»-«Інтер». Італієць Де Дзербі проти чемпіона Італії

«Шахтар»-«Інтер». Італієць Де Дзербі проти чемпіона Італії
Фото: ФК Шахтар

Із завидною регулярністю донецький та міланський клуби почали перетинатися в єврокубках. Це вже їхнє третє протистояння трохи більше ніж за рік. Як так вийшло? У ситуацію втрутилася пандемія, яка розтягла позаминулий єврокубковий сезон до серпня.

Перша зустріч команд завершилася для донецької команди невтішно. Ромелу Лукаку і Лаутаро Мартінес забили по два м'ячі в півфіналі минулого розіграшу Ліги Європи УЄФА, а «Інтер» переміг «Шахтар» з рахунком 5: 0. Автором ще одного гола в Дюссельдорфі став Данило Д'Амброзіо.

«Гірники» взяли міні-реванш через кілька місяців в наступному розіграші Ліги чемпіонів. Міні-реванш - тому що обіграти «Інтер» не вдалося, двічі зіграли по нулях, проте зустріч в Мілані стала вирішальною. Італійцям потрібна була тільки перемога, щоб продовжити боротьбу в єврокубках, і «Шахтар» героїчно вистояв завдяки молодому воротареві Анатолію Трубіну.

До 2020 року «чорно-сині» і «оранжево-чорні» в єврокубках перетиналися одного разу - в третьому відбірковому раунді Ліги чемпіонів-2005/06. У Донецьку з рахунком 2:0 переміг «Інтер», а в Мілані команди зіграли внічию 1:1. «Шахтарем» тоді керував Мірча Луческу, який раніше очолював й італійський клуб.

Новий «Шахтар». З італійським тренером, новими бразильцями і Лассіна Траоре

За рік команди пристойно змінилися. По-перше, у керма - нові наставники. У «гірників» закінчився 2-річний контракт з португальцем Луїшем Каштру, і керівництво клубу не стало продовжувати з ним контракт зважаючи на непереконливий минулий сезон - вперше за енну кількість років «Шахтар» не завоював в сезоні жодного титулу! Чемпіонат, Кубок і Суперкубок були програні київським «Динамо».

На зміну португальцю запросили італійського фахівця Роберто де Дзербі, якому довелося пробиватися в Лігу чемпіонів через два раунди кваліфікації, чого «Шахтар» не робив п'ять років. Зі скрипом, але «гірники» все ж пробилися в основну сітку, пройшовши бельгійський «Генк» і французьке «Монако».

У першому турі ЛЧ донеччани, як і міланці, свої матчі програли. Тільки якщо «Інтер» поступився «Реалу» 0:1, то «Шахтар» облажався по повній у Тирасполі, поступившись дебютанту ЛЧ молдавському «Шерифу» 0:2. Тож зі стратегічної точки зору поразка на НСК «Олімпійський» прирівнюватиметься до дострокового вильоту в боротьбі за дві путівки в плей-офф, бо попереду спарка з «Реалом», де розжитися очками, хоча «Шахтар» і знає, як перемагати мадридців, буде як політ у космос. Хоча і це «Шахтарю» під силу. На минулому тижні донецьку футболку запустили в стратосферу на висоту більше 33 кілометрів за допомогою спеціального аеростата.

Повертаючись до кадрових змін - з приходом Роберто де Дзербі в команду прийшла нова гвардія футболістів: бразильці Педріньо і Марлон, а також нападник з Буркіна-Фасо Лассино Траоре. Вони одразу влилися до основного складу. У чемпіонаті України італійський алленаторе активно награє українську молодь, чого не робив Каштру. Так, стабільну ігрову практику отримують чемпіони світу U-20 Юхим Конопля, Віктор Корнієнко, Данило Сікан і 19-річний Георгій Судаков, який встиг зі збірною і на Євро-2020 з'їздити, і три м'ячі в нинішньому сезоні покласти.

Перший раз між собою команди зіграли в кваліфікації ЛЧ-2005/06. У Донецьку «гірники» поступилися 0: 2, один з м'ячів на рахунку бразильця Адріано. Фото: ФК Шахтар.

Перший раз між собою команди зіграли в кваліфікації ЛЧ-2005/06. У Донецьку «гірники» поступилися 0: 2, один з м'ячів на рахунку бразильця Адріано. Фото: ФК Шахтар.

Новий «Інтер». Без Лукаку, Хакимі і Конте

Міланьский "Інтер", який перервав 9-річну гегемонію «Ювентуса» в чемпіонаті,  втратив свого тренера з іншої причини.

У сезоні-2020/21 у «Інтера» були кращі результати за 11 років. Вперше з 2010-го команда виграла Серію А. Вперше в історії виграла 16 поспіль матчів вдома, вдруге набрала більше 90 очок, в третій - забила як мінімум 88 голів за чемпіонат.

Однак власники «Інтера» тепер думають не про титули, а про гроші - потрібно увійти в режим жорсткої економії. На початку березня було ліквідовано «Цзянсу Сунін», чемпіона Китаю, яким також володіла Suning Group. «Інтер» пішов на урізання зарплати і продаж декількох топ-гравців - зовсім не те, на що сподівався максимально амбітний Конте. І Конте сам пішов.

За ним потягнувся Ромелу Лукаку, якого продали в «Челсі» за 115 млн євро. Ашраф Хакимі покинув «Інтер» через рік після переходу до міланського клубу з «Реала». Марокканський латераль офіційно став гравцем «ПСЖ», а «Інтер» поповнив казну 70 млн євро.

На заміну їм взяли боснійського ветерана Едіна Джеко і голландця Дензела Думфріса. Заміни гідні, але неповноцінні. Хоча Джеко почав сезон дуже ударно - забив п'ять м'ячів у шести матчах.

Безпосередньо перед грою «Інтер» зазнав ігрові втрати. 34-річний чилійський півзахисник Артуро Відаль не встигне відновитися від травми стегна. Екс-гравець «Барселони» пропустив останні три матчі італійської першості проти «Болоньї», «Фіорентини» і «Аталанти». У нинішньому сезоні Відаль провів лише 107 хвилин в 4 поєдинках, записавши в свій актив один гол і одну результативну передачу.

Віктор Коваленко сподівається на перемогу «Шахтаря»

Виступаючий в Серії А за «Спецію», екс-гравець «гірників» Віктор Коваленко побажав удачі в завтрашньому матчі:

- У «Шахтаря» хороший тренерський склад, впевнений, вони точно знають, яку тактику застосувати проти «Інтера», адже містер Де Дзербі провів стільки років в Італії і процвітав в Серії А. Хочу побажати удачі «Шахтарю» і вийти з протистояння у вівторок з 3 очками в скарбничці.

У «Інтера» пішли кілька головних гравців, але не варто думати, що без них буде легко, це також хороша і небезпечна команда. Сподіваюся, гра буде цікавою і «Шахтар» переможе.

Звичайно, я зараз говорю як уболівальник «Шахтаря», але я особисто знаю всіх хлопців, всіх гравців «гірників» і впевнений, що хлопці дадуть бій в матчі з «Інтером».

Тайсона вже немає в «Шахтарі». Фото: ФК Шахтар.

Тайсона вже немає в «Шахтарі». Фото: ФК Шахтар.

Що кажуть букмекери?

На думку букмекерів, « Інтер » є очевидним фаворитом матчу. Перемогу італійського клубу оцінили коефіцієнтом 1,64. Нічия йде з коефіцієнтом 4,42. Перемога «Шахтаря» пропонується з коефіцієнтом 5,20.

ДЕ ДИВИТИСЬ?

19.45. Київ. НСК «Олімпійський». Пряма трансляція доступна на Медіасервіс MEGOGO.

Новини по темі: Футбол Шахтар Інтер Мілан