Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
Завантажити ще

Спілка письменників, що ініціювала "відміну" Булгакова, відповіла на закиди про «сталінський колгосп»

Спілка письменників, що ініціювала
Фото: Укрінформ

Спілка письменників, яка ініціювала закриття музею Булгакова у Києві, відповіла на пропозицію закрити саму спілку через те, що вона є неактуальною. Голова організації Михайло Сидоржевський з цим не згоден, адже до війни Спілка перераховувала у держбюджет від 3 до 4 мільйонів гривень податків і оранізовувала багато різноманітних літературно-мистецьких заходів, презентацій, творчих вечорів. Про це він розовів в інтерв'ю "КП в Україні". 

- Що стосується теми «сталінського колгоспу», то творчі спілки під різними назвами існують у всіх цивілізованих країнах. Причому в західноєвропейських державах, на відміну від держав колишнього «соцтабору», ці спілки переважно мають міцну фінансову базу, займаються комерційною діяльністю. Думаю, не зайвим буде сказати, що у Великій Британії покровителем «Королівського літературного товариства» була, на жаль, уже покійна Єлизавета II. У Нідерландах король Віллем-Олександр опікується «Товариством нідерландської літератури», - пояснив Сидоржевський. 

За словами Сидоржевського, з 2015-го року державне фінансування Спілки становило 920 000 гривень на рік, але цього вистачало максимум на три місяці діяльності. Заробляє організація за рахунок здачі майна в оренду (Спілці належить пансіонат «Нафтуся» в Трускавці), проведення платних заходів та навіть зйомок фільмів - деякі епізоди «Слуги народу» знімалися в головному офісі Спілки на Банковій.

- Ми жодним чином не нахлібники, навпаки, наповнюємо державну скарбницю. Багато хто хоче, щоб Спілка письменників розписалася в своїй безпорадності і сказала: або дайте гроші, або щось з нами робіть. Багато кому муляє наша державницька позиція і наше майно. Але такого не буде. Я не боюсь казати, що у нас вся бухгалтерія «біла». Саме тому провалилися спроби «прихватизувати» Спілку чи залякати її керівництво. 

31 серпня Спілка письменників запропонувала замість музею Булгакова у Києві відкрити музей Олександра Кошиця, який також жив у будинку на Андріївському узвозі. Проти такої пропозиції виступили засновник та директор музею та міністр культури Олександр Ткаченко.