Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
Завантажити ще

Хто, крім Реброва, може замінити Петракова на посаді головного тренера збірної

Хто, крім Реброва, може замінити Петракова на посаді головного тренера збірної
Фото: Кравс Євген/УНІАН

Олександр Петраков більше не є головним тренером збірної України з футболу. На своїй посаді він провів 15 матчів. Головним досягненням тренера став вихід у стикові матчі за право зіграти на ЧС у Катарі.

У 65-річного Олександра Петракова 1 січня 2023 року завершився контракт із національною збірною України. Хай він і не вивів нашу збірну на чемпіонат світу в Катар, але своє ім'я в історію українського футболу жирними золотими літерами все ж таки вписав. Щоправда, на молодіжному рівні, перемігши на чемпіонаті світу з командою U-20.

Підсумковий результат вище за очікуваний

Варто визнати, що Петраков приймав команду в момент, коли емоції та враження від чвертьфіналу Євро-2020 були надто свіжими у пам'яті, а тому й очікування були завищені. Та й сам він прийшов до збірної у статусі чемпіона світу, хай і на рівні молодіжки, але це формувало певні очікування.

- Якщо підбивати підсумки роботи Петракова у збірній України, то я поділив би їх на дві частини. Перша – якість гри. Очікувано вона була нецікавою. Це було не так системно і не так організовано, але й це було очікувано, – каже футбольний скаут та аналітик Євген Кузьменко. - Друга частина – це результат. І ось він, мабуть, навіть більше, ніж можна було б очікувати. Результат вище за очікуваний. Я б сказав, що десь таки щастило нашій збірній.

Петракову довелося прийняти команду в середині відбору на ЧС, який складався не вдалим чином. Після трьох матчів у збірної було лише три набрані очки. І Петраков дебютував із цим у матчі з Казахстаном, який завершився нічиєю 2:2, де результат довелося рятувати на останніх хвилинах матчу. Далі результати у Петракова та збірної пішли по наростаючій, і в результаті тренер вивів команду у стикові матчі за право зіграти у Катарі.

На жаль, після перемоги в стиках над Шотландією з рахунком 1:3 наші хлопці поступилися 1:0 Уельсу, який був нічим не кращим за шотландців. Та й сам Уельс потім безславно провалився в Катарі. Що додавало цій ситуації ще більше прикрості. По суті, Петраков та його команда зупинилися за крок від потрапляння на ЧС.

Чи це успіх? Скоріше так, ніж ні. Тому що Україна за Петракова вибралася з групи з не найприємнішою Фінляндією та Боснією та Герцоговиною, та ще й Казахстан виявився для всіх міцним горішком. Що приємно, за Петракова Україна не програла Франції у відборі, яка стала в результаті срібним призером ЧС. А якщо цього здається мало на тлі результату збірної за Андрія Шевченка, який досяг з нею чвертьфіналу чемпіонату Європи, то тут не варто вводити самого себе в оману. Той результат збірної швидше аномальний, ніж очікуємий. І гра на Євро-2020 за якістю теж залишала бажати кращого.

Як ставитись до результатів у Лізі націй? Сказати складно. Там команда грала із величезними перепадами. Була і поразка від Шотландії з рахунком 3:0. А була розгромна перемога над Вірменією з рахунком 0:5. І гарний футбол проти Ірландії з однією перемогою та однією нічиєю. Саму Лігу націй брати за орієнтир якось не надійно.

Під керівництвом Олександра Петракова збірна України провела 15 матчів, у них вона здобула 6 перемог, 7 нічиїх та зазнала 2 поразки, з різницею забитих та пропущених 23 - 13.

Під керівництвом Олександра Петракова збірна провела 15 матчів. Фото: Кравс Євген/УНІАН

Під керівництвом Олександра Петракова збірна провела 15 матчів. Фото: Кравс Євген/УНІАН

Ребров – фаворит, але є й інші кандидатури

Сергія Реброва вважають беззаперечним фаворитом на місце Петракова. Особливо з огляду на той факт, що і перед призначенням Петракова Ребров розглядався як кандидат на посаду головного тренера. Але тоді ексфорвард київського "Динамо" не міг розірвати контракт із "Аль-Айном".

Зірка київського «Динамо» Сергій Ребров – найімовірніший претендент на тренерське крісло. Фото: УНІАН

Зірка київського «Динамо» Сергій Ребров – найімовірніший претендент на тренерське крісло. Фото: УНІАН

– Я впевнений на 99%, що наступним головним тренером збірної України буде Сергій Станіславович Ребров. Я думаю, що це питання вже вирішено. І чи є кандидатури кращі? Думаю, що ні. Думаю, що це дуже непогана опція для збірної України зараз, і буде цікаво поспостерігати за штабом Сергія Станіславовича та його роботою. Я вважаю, це набагато цікавіший фахівець, ніж Петраков, і думаю, що він зможе дати нашій збірній більше, ніж Петраков, – прогнозує Євген Кузьменко.

Кандидатура Реброва справді хороша. З часів своєї роботи у київському «Динамо» він набрався досвіду за кордоном. У його активі є срібло чемпіонату Саудівської Аравії із командою «Аль-Ахлі». Потім було два чемпіонські титули з угорським «Ференцварошем» та історичний вихід його до групового етапу Ліги чемпіонів. І в "Аль-Айні" вже є виграний чемпіонат та Кубок Ліги ОАЕ.

Восени ЗМІ писали, нібито Ребров неодноразово приїжджав до Києва. І не виключено, що метою його візитів були саме переговори з УАФ.

Опцією №2 виглядає колишній тренер збірної України Андрій Шевченко, який у сучасній історії нашої збірної є найуспішнішим тренером. Він автор виходу до чвертьфіналу Євро. Шевченко зараз без роботи. В італійському "Дженоа", який він прийняв у листопаді 2021 року у стані кризи, тренер не зумів протриматися довго. А після цього Шевченко нікого й не очолював. Його призначення теж виглядає логічним, але у нього непрості стосунки з головою УАФ Андрієм Павелком, який за сумісництвом є його кумом. Через ці складнощі у 2021 році з Шевченком та його штабом і не вдалося продовжити контракт. З іншого боку, чи ці «непрості стосунки» не є перебільшенням від ЗМІ - сказати складно.

Десь на горизонті є й опція за №3 у вигляді Віктора Скрипника, який зараз очолює полтавську «Ворсклу». Головна інтрига тут полягає в тому, як відобразяться проблеми Костянтина Жеваго на самій «Ворсклі».

Як опція № 4 називається у ЗМІ ім'я екс-наставника збірної України Мирона Маркевича. Його ім'я миготіло у списку кандидатів ще після того, як тренер залишив посаду Андрія Шевченка. Але проти цієї кандидатури говорить той факт, що Мирон Богданович уже дуже довгий час без будь-якої тренерської практики.

П'ятим кандидатом у ЗМІ називають головного тренера молодіжної збірної України з футболу Руслана Ротаня. Цей варіант призначення виглядає досить непоганим рішенням, Ротань - той тренер, який зможе зайнятися будівництвом нової команди. Щоправда, цього наша збірна поки що не дуже потребує. Питання зміни поколінь у команді ще не стоїть.