Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
Завантажити ще

Як арешт Жеваго позначиться на «Ворсклі»

Як арешт Жеваго позначиться на «Ворсклі»
Фото: vorskla.com.ua

Якраз під Новий рік у Франції був заарештований бізнесмен Костянтин Жеваго. Під арештом він і залишиться, допоки французькі правоохоронці вирішують питання про екстрадицію його до України.

І події розвиваються стрімко - Жеваго вже вийшов із ради директорів залізорудної компанії Ferrexpo. Він входив до ради директорів компанії з 2007 року і є мажоритарним акціонером. Вже накладено арешт на акції підприємств бізнесмена, корпоративні права та 26 об'єктів нерухомості.

Один із заарештованих активів – полтавський футбольний клуб «Ворскла», міцний середняк українського чемпіонату, який завжди впевнено стояв на ногах. Але що чекає на команду далі?

Дорогих трансферів чекати не доводиться

У самій «Ворсклі» арешт Жеваго та його можливі наслідки поки що ніяк не коментують. Проте 27 грудня на сайті клубу вийшло інтерв'ю із віце-президентом клубу Олегом Лисаком. Він прокоментував питання фінансування клубу у 2023 році.

- Ми живемо тут і зараз і маємо орієнтуватися у просторі. Війна накладає важкий відбиток на всьому. Футболістам, які не стали основними за перше півріччя, керівництво клубу не перешкоджатиме у пошуку нових команд. Це дасть шанс проявити себе нашій талановитій молоді. Нам удалося активно попрацювати на трансферному ринку влітку. Тому небезпідставно розраховуємо на те, що головному тренеру Віктору Скрипнику вдасться якнайшвидше використати весь кадровий потенціал. Нікому зараз легко не буде. Дорогих трансферів теж чекати не доводиться. Є бажання посилити окремі позиції та всебічно сприяти розвитку своїх вихованців, – сказав Олег Лисак.

Тим часом у ЗМІ почала з'являтись інформація про те, що «Ворскла» переходить на економний режим існування, навіть називаються цифри – бюджет буде скорочено на 40-50%. Якось підтвердити цю інформацію або спростувати нам не вдалося.

За «Ворсклу» тривожно, але хочеться вірити у краще

kp.ua поцікавилася думкою спортивних журналістів про те, чого слід очікувати від ситуації з арештом Жеваго та його впливом на футбольний клуб.

- Точно можна сказати, що для «Ворскли» – це нічого хорошого не означає. Проблеми із фінансуванням 100% будуть. Але тут уже стоїть питання про існування клубу. Попередній досвід нам підказує, що проблеми із власниками блискавично впливали на клуби. "Дніпро", "Металіст", "Арсенал"... Це найяскравіші приклади, - каже футбольний коментатор Галина Винниченко. - Заборгованості перед футболістами та тренерським штабом можуть впливати і на спортивний результат поза полем. Одразу згадалося, як за фінансові заборгованості знімали очки з «Карпат», «Говерли», «Волині» та інших клубів. Мотивація грати футболістам, яким не платять чи платять копійки, – це вже окреме питання. Щоб дізнатися, наскільки серйозно ситуація з Жеваго вплине на «Ворсклу», тут потрібна допомога юристів та фінансистів. Поверхнево такий прогноз дати неможливо. Але за полтавський клуб відверто тривожно.

Головний редактор журналу «Футбол» Артем Франков дає привід для оптимізму, але зазначає, якщо справи погані, то незабаром це виявиться. Адже процес занепаду футбольних клубів ми у нашому футболі, на жаль, спостерігали, і не раз.

- По-перше, арешт господаря – це необов'язково арешт його активів. У мене просто запитання – за якою статтею фінансується «Ворскла»? Так, безумовно, зараз багато людей розповідає, що все у нас погано. Але насправді, наскільки я знаю, Жеваго досить давно різні звинувачення висували, і «Ворсклі» це якось не особливо заважало. Зазвичай клуб має окремі статті фінансування, і в кожному індивідуальному випадку це може відбуватися по-різному. Необов'язково арешт головного акціонера одразу призводить до краху клубу, - каже Артем Франков.

Наприклад, він наводить ситуацію з харківським «Металістом».

- Навіть коли новий господар «Металіста» залишив Україну і перестав його фінансувати, то «Металіст» і сам протримався б досить довгий час, причому на цілком пристойному рівні. Але він викачав із нього всі кошти за допомогою генерального директора. І, на жаль, державні органи, чи то через свою безпорадність, чи то через пасивність, цю ситуацію не те щоб прослідкували, але навіть проігнорували. Не виявили належної уваги. Через це «Металіст» було знищено. Він міг довго триматися на продажах гравців, які були головними активами, – каже експерт. - У «Ворскли» ситуація гірша, ну, скажімо так, вона не має таких активів, які коштували б мільйони доларів, щоб можна було деякий час існувати незалежно. Тому так, у цьому плані, мабуть, безрадісно. А хто взагалі піде до клубу? Селекції зараз як такої і немає, бо до нас ніхто не прийде. Хто піде до клубу, господаря якого заарештували?

Якщо буде негативний сценарій розвитку ситуації, то це ми побачимо по новинах від команди.

- Перше, що відбувається у таких випадках – гравці висувають претензії щодо виплати зарплати. Клуб отримує трансферний бан, і так далі. Все це ми досить швидко дізнаємось, нам це знайоме. Звичайно ж, це дуже боляче. Я дуже сподіваюся, що знайдеться хтось, хто може підхопити клуб. Дуже не хотілося б, щоб "Ворскла" повторила сумну історію багатьох клубів. Справа навіть не в цих історіях, завжди боляче втрачати футбольні клуби. Тому сподіватимемося на краще. А подробиці ми дізнаємося якось потім. Тримаємо кулаки за «Ворсклу», – каже Артем Франков.

Загалом ситуація з «Ворсклою» підводить до давно відомої теми: олігархічна модель футболу – це недобре. Мовляв, клуб – іграшка власника, і якщо трапляється із ним щось – немає команди. Але в існуючих реаліях жодна інша модель в Україні не може бути дієздатною.

- Проблема полягає в тому, що ніхто досі жодної іншої моделі не те що не запропонував, навіть не вигадав у наших умовах. Немає в нас інших клубів. А казки про народні команди – це найвідоміший прикол. Починаємо збирати гроші з уболівальників на клуб, збираємо 100 тисяч гривень, на цьому збирання закінчується. От і фінансуйте за 100 гривень клуб Прем'єр-ліги, скільки хочете, - зазначає Артем Франков.

Новини по темі: Футбол ФК Ворскла Полтава