Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
Завантажити ще

10 фактів про Олександра Абраменка: відмовився виступати за Росію, немедійна людина, інвестує у криптовалюту

10 фактів про Олександра Абраменка: відмовився виступати за Росію, немедійна людина, інвестує у криптовалюту
Фото: НОК України

Він перший та єдиний в історії українського фристайлу, хто приносив нашій країні медалі. У Пхенчані-2018 завоював золото, сьогодні в Пекіні-2022 став другим, поступившись тільки китайському спортсмену Ці Гуанпу.

«КП" в Україні» зібрала десять фактів про Абраменка

1. Олександр Абраменко народився 4 травня 1988 року у Первомайську, Миколаївська область. Закінчив Миколаївський Національний університет кораблебудування ім. Макарова.

2. Олімпіада в Пекіні для Абраменка вже п'ята. У Турині-2006 Абраменко став 27-м, у Ванкувері-2010 – 24-м, у Сочі-2014 – шостим. Цікаво, що після перемоги у Пхенчхані Абраменко не знав, як знайти мотивацію на Пекін.

- Я довго не міг зрозуміти, де мені взяти мотивацію на те, щоб готуватися далі. Другу медаль взяти – о'кей, постараюсь, потренуюсь, вийду на старт. А мене візьмуть і, як Кушніра 2018 року, навіть до фіналу не пустять. І що ж це буде? Це ж взагалі жах.

Я чудово розумію, що дворазовим олімпійським чемпіоном в акробатиці стати – це дуже тяжко. Такого не було. Можна тут мотивацію пошукати. Але, судячи з того, як ставляться до нас судді, це дуже важко.

Єдине, у чому я знайшов мотивацію, це в тому, що у нас вперше буде розіграний комплект у командних змаганнях. Такого у мене ще не було.

Чотири роки тому у Пхенчхані Абраменко став олімпійським чемпіоном. Фото: НОК України

Чотири роки тому у Пхенчхані Абраменко став олімпійським чемпіоном. Фото: НОК України

3. Абраменко почав займатися фристайлом у 11-12 років.

- Мені було років одинадцять-дванадцять, коли я зробив своє перше сальто на нашому трампліні в Миколаєві. Стрибок – це страх, адреналін, до речі, чим більше, тим краще. Тебе ніби щось штовхає стрибнути. А коли приземляєшся, відчуваєш розслаблення та задоволення від того, що ти таки зробив це!

4. Батько Олександра Володимир хотів, щоб син став футболістом. Його батько починав у харківській ДЮСШ №7, у якій колись навчався його тезка Безсонов. Але зробити кар'єру ані в батька, ані в його сина не вийшло.

5. Олександр Абраменко одружений з російською фристайлісткою Олександрою Орловою. Орлова виступала на Іграх у Пхенчхані. Перемогла у кваліфікації, але у суперфінал вийти не змогла, завершивши Олімпіаду на восьмому місці. Пара виховує сина. Це другий шлюб Абраменка. У 2015 році одружився з фристайлісткою Ольгою Волковою. За рік сім'я розпалася.

У 2018 одружився з російською фрістайлісткою Олександрою Орловою. Фото: НОК України

У 2018 одружився з російською фрістайлісткою Олександрою Орловою. Фото: НОК України

6. Найстрашніший стрибок у кар'єрі пережив у 2006 році.

- На зорі кар'єри перед Олімпіадою у 2006 році я тільки-но почав стрибати потрійні сальто. На літньому трампліні під час тренування у мене зламалася лижа. Я був молодий, і замість пари лиж вирішив замінити лише зламану. Звідки я знав, що в них різне ковзання? Спокійнісінько собі пішов на спуск. Коли став набирати швидкість, зрозумів: щось пішло не так – одна лижа їхала швидше за іншу. Під'їжджаючи до трампліна, не втримався, мене розвернуло, і я впав прямо на його гак. Отримав струс, але, на щастя, нічого не зламав окрім трампліну. Оговтався швидко - за кілька днів повернувся до тренувань. Влітку часто трапляються перекрути, і приземляєшся на спину – удари настільки сильні, що у легенях лопаються капіляри. Плюватися кров'ю для акробата -  нормально, та це більше через молодість. Взимку на снігу легше стрибати: якщо тебе перекрутить у повітрі, сніг пом'якшить удар.

7. Олександр був прапороносцем України на Відкритті Ігор у Пекіні. Ніс прапор він разом із срібним призером юнацьких Олімпійських ігор з фігурного катання - Олександрою Назаровою.

8. Окрім фристайлу, Олександр займається нерухомістю - здає в оренду квартири. Також інвестує у криптовалюту.

8. Олександр – немедійна людина.

- Не веду соцмережі, не намагаюся сподобатися кожній людині. Мені взагалі нецікаво ділитися своїм кожним днем. Дивлюся, як це роблять інші, – я так не можу. А робити щось, що тобі не подобається, не має сенсу. Хоча розумію, що це потрібно для бренду та рекламних контрактів. У мене є спонсори, але їх небагато. Цього року лише Visa.

9. Олександр - противник обов'язкової вакцинації.

- Я вважаю, що кожен має сам вирішувати. Боїться захворіти – вакцинується, не боїться – не вакцинується. Незрозуміло, кого від кого хочуть захистити. Якщо я не боюся захворіти, то чого я маю вакцинуватися? Знову ж таки, ось ми провакцинувалися, але тест здай. Ну а сенс був тоді робити це? Для мене ситуація є нелогічною. 

10. Відмовився виступати за Росію.

– Мене запрошували, я не захотів. Хоча, як молодому спортсменові, мені хотілося гарних умов, зарплат, подальших перспектив. Але коли зайшла розмова про це, я не палав бажанням перейти тільки туди, і все. Чудово розумів – у будь-якому випадку ти не будеш своїм. Краще вдома – що заслужив, те й отримав. Ніж за гроші почуватися ніким, насправді.

Довідка Коротко про

Лижна акробатика – одна з дисциплін фрістайлу. У ході змагань з лижної акробатики передбачається виконання спортсменами на лижах максимально складних стрибків зі спеціально спрофільованого трампліну.

Лижна акробатика була включена до програми Олімпійських ігор у Ліллехаммері у 1994 році.

Судді оцінюють складність стрибків та виставляють оцінки за них. Акробатичні стрибки учасників оцінюються на основі трьох основних компонентів:

Політ – становить 20% оцінки. Форма – становить 50% оцінки. Приземлення – становить 30% оцінки. Політ спортсмена триває близько 3 секунд.
Новини по темі: олімпіада-2022 Пекін