Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
1 травня
Завантажити ще

Олімпіада у Пекіні: хто представить Україну та які у нас шанси на медалі?

Олімпіада у Пекіні: хто представить Україну та які у нас шанси на медалі?
Фото: НОК України

До 4 лютого - старту XXIV зимових Олімпійських ігор у Пекіні - залишилося всього нічого. Китайська столиця стане першим містом, яке приймає і літні, і зимові Олімпійські ігри. І завершить цикл Олімпіад, що відбуваються на Азіатському континенті.

41 український спортсмен виступить у Пекіні

Попередні зимові Ігри пройшли у південнокорейському Пхьончхані. Там збірній України вдалося завоювати лише одну, зате золоту медаль. Її несподівано взяв миколаївський фристайліст Олександр Абраменко.

Порівняно з минулими зимовими Іграми, загальне представництво української делегації зросло – тоді відправили 33 спортсмени, зараз же поїде 41. Утім, кількість навряд чи переросте в якість. Не той випадок. Реально ми можемо розраховувати на успіх у двох видах спорту – біатлоні та фристайлі, причому надій, як не дивно, більше на фристайл.

Цього сезону збірна України здобула чотири медалі на етапах Кубка світу. У фінській Руці Анастасія Новосад виборола своє перше золото на етапі Кубка світу, а Ольга Полюк – бронзову медаль. У командному міксті, який дебютує у Пекіні, двічі третіми ставала команда у складі олімпійського чемпіона Олександра Абраменка, Дмитра Котовського та Анастасії Новосад.

На останньому етапі в американському Дір-Веллі Дмитро Котовський став четвертим та оновив свій особистий рекорд. Там же Абраменко фінішував восьмим, а Олександр Окіпнюк – десятим.

Ця п'ятірка і поїде до Пекіна, і на неї особливі надії, на відміну від біатлоністів. Вони відверто провалюють сезон. У біатлоні ми маємо 10 ліцензій. Чоловіча команда вже сформована – Дмитро Підручний, Артем Прима, Антон Дудченко, Богдан Цимбал та Артем Тищенко. А ось остаточний жіночий склад визначиться за підсумками етапу Кубка світу в Антхольці, який відбувається у ці дні. Юлія Джима, Валентина Семеренко та Дар'я Блашко точно будуть у команді, а за два місця ще борються Олена Білосюк (Підгрушна), Катерина Бех, Ірина Петренко та Ольга Абрамова.

Мізерні надії на медаль є у нас ще у скелетоні, де Україну представляє єдиний спортсмен Владислав Гераскевич. На одному з етапів Кубка світу в одному заїзді він навіть показав другий результат, але  найкращий загальний результат у нього – лише шосте місце, яке завоював 31 грудня 2021 року на етапі в латвійській Сігулді.

На чемпіонатах світу Гераскевич двічі поспіль фінішував на 14-му місці – у 2019 та 2020 роках, а на ЧС-2021 зайняв 13-й рядок підсумкового протоколу.

Олександр Абраменко завоював золоту медаль у фрістайлі на Іграх у Пхенчхані-2018

Олександр Абраменко завоював золоту медаль у фрістайлі на Іграх у Пхенчхані-2018

Представлені навіть у шорт-треку та бобслеї

В іншому щодо медалей надій немає, якщо не станеться якогось дива. Але давайте ознайомимося зі спортсменами, хто виступить у Пекіні.

Україна офіційно одержала командну квоту на Олімпійські ігри-2022 у фігурному катанні. У танцях на льоду збірну представлять Олександра Назарова та Максим Нікітін. У чоловічому фігурному катанні – Іван Шмуратко, жіночому – Анастасія Шаботова. Софія Голіченко та Артем Даренський не отримали самостійної ліцензії у спортивних парах, але зможуть взяти участь у командному олімпійському турнірі.

У санному спорті на Олімпіаду від України проходять двоє чоловіків: Антон Дукач та Андрій Мандзій, дві жінки: Олена Стецьків та Юліанна Туницька та одна пара: Ігор Стахів/Андрій Лисецький. Також Україна зможе взяти участь у естафеті.

У лижному спорті у нас шість квот, вони безіменні та виділяються на команду. Федерація лижного спорту України вже опублікувала склад команди на Олімпіаду, і у жінок на Ігри поїдуть Марина Анцибор, Валентина Камінська, Юлія Кроль, Дар'я Рубльова та Вікторія Олех, а у чоловіків нас представлять два лижники – Руслан Перехода та Олексій Красовський. Для Анцибор ці Ігри стануть четвертими в кар'єрі. Красовський і Камінська втретє виступатимуть на Олімпіаді, а Перехода – вдруге.

Україна вдруге у своїй історії і вперше з 1998 року буде представлена ​​двома шорт-трекістами. За підсумками Кубка світу, квоти вибороли Уляна Дуброва (на дистанції 1500 метрів) та Олег Гандей (500 метрів).

Анастасія Шепіленко та Іван Ковбаснюк представлять Україну в гірськолижному спорті, Євген Марусяк, Віталій Калініченко, Антон Корчук - у стрибках з трампліну, Дмитро Мазурчук – у лижному двоборстві, Лідія Гунько – у жіночому бобслеї (монобобі), та Аннамарі Данча - у сноуборді.

Олімпіада стартує 4 лютого та триватиме до 20 лютого. У Іграх візьмуть участь 2,9 тис. спортсменів із 95 країн світу. Буде розіграно 109 комплектів нагород.

Наші надії у фрістайлі на Анастасію Новосад та Ольгу Полюк

Наші надії у фрістайлі на Анастасію Новосад та Ольгу Полюк

У зимових видах не сильні

Традиційно в зимових видах спорту Україна не дуже сильна і понад дві медалі за одну Олімпіаду не завойовувала. Найкращий результат ми показали на дебютній Олімпіаді у Ліллехаммері-1994 та Іграх у Сочі-2014. Обидва рази ми завойовували по одній золотій та бронзовій медалі.

Власницею першої олімпійської медалі сучасності для збірної України стала біатлоністка Валентина Цербе (бронза). А першою «золото» Україні принесли фігуристка Оксана Баюл, яка нині проживає у Сполучених Штатах.

Загалом за всю історію зимових Олімпіад ми завоювали 8 медалей (3 золоті, 1 срібну та 4 бронзові). Найбажаніша, мабуть, була здобута жіночою біатлонною командою в естафеті в Сочі.

До речі, біатлон – наймедальніший для України вид спорту – 5 з 8 медалей. Ще дві були здобуті у фігурному катанні та одна у фристайлі.

Ось чому дуже стримано щодо перспектив у Пекіні висловився міністр молоді та спорту України Вадим Гутцайт, який зазначив, що навіть одна завойована медаль у Пекіні вважатиметься успіхом.

Головне – не повторити «досягнення» Солт-Лейк-Сіті-2002 та Ванкувера-2010. Там ми взагалі лишилися без медалей.

Першу медаль для України принесла біатлоністка Валентина Цербе на Олімпіаді у Ліллехаммері-1994 (праворуч)

Першу медаль для України принесла біатлоністка Валентина Цербе на Олімпіаді у Ліллехаммері-1994 (праворуч)

В ТЕМУ

Обмеження ще жорсткіші, ніж у Токіо-2020

Як і минула літня Олімпіада в Токіо, Ігри в Пекіні теж пройдуть без закордонних глядачів, спостерігати за змаганнями зможуть лише громадяни Китаю. Однак і їх кількість буде обмежена, влада Піднебесної запровадила суворі обмеження для вболівальників. Більш того, в Пекіні на зимових Олімпійських іграх діятимуть суворіші антиковідні заходи, ніж у Токіо,

По-перше, потрібно бути повністю вакцинованим.

По-друге, кожен учасник проходитиме ПЛР-тестування щодня. У Токіо це правило діяло лише щодо спортсменів в Олімпійському селищі та людей з їхнього оточення, але не кожного.

У разі зараження коронавірусом одного з членів команди збірні не відсторонятимуться від участі в Іграх. Якщо спортсмен склав позитивний тест на коронавірус на Олімпіаді, його буде ізольовано у лікарні чи ізоляторі. Умови виходу з ізоляції під час Олімпіади — два негативні тести на COVID-19 з інтервалом не менше ніж 24 години, температура тіла в нормі протягом трьох днів поспіль, відсутність симптомів коронавірусу.

При цьому всі члени команди, які близько контактували із зараженим, зможуть продовжити участь у змаганнях за дотримання цілого ряду правил протоколу.