Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
Завантажити ще

За мотивами гри Україна - Боснія. Чи стала збірна краще при Петракова?

За мотивами гри Україна - Боснія. Чи стала збірна краще при Петракова?
Фото: UAF

Збірна України з футболу в рамках сьомого туру відбіркового циклу ЧС-2022 в шостий раз зіграла внічию, в п'ятий раз - 1: 1. На цей раз - з Боснією.

Це вже стало так буденно, що навіть букмекерські контори насторожилися - а не знімати чи з позиції в майбутньому результат 1: 1, адже того і дивись, що розоришся. Жарти жартами, але в цьому є якась закономірність. Насправді ми знаходимося на одному рівні з такими командами, як Фінляндія та Боснія, трохи сильніше Казахстану і очевидно, що слабше Франції. Нарікати на те, що ми недобираємо окуляри, не варто.

Тут, скоріше, радіти треба, що ми жодного разу не програли. І перед заключною грою з Боснією на виїзді все в наших руках. Потрібно перемагати - і друге місце в кишені. Вибачте, в перемогу Фінляндії над Францією я не вірю.

По суті цей нічийний результат мало чим відрізняється від перемоги. У парі з Боснією нам кров з носу потрібно було мінімум набирати чотири очки. Тобто хоча б раз перемогти і раз зіграти внічию. Ну ось - нічию маємо. Тепер справа за перемогою. Ось тільки як її добути при розбалансованому стані цієї збірної?

Ось про це і поговоримо. Якось наш народ укупі з журналістами не можуть визначитися - чи то Петраков хороший тренер, то чи поганий. Варто було перемогти Фінляндію на виїзді без Малиновського і Зінченко - оди заспівали. Через три дні зіграти з Боснією невиразно, а зіграли саме так, як число огудників відразу зросла в геометричній прогресії.

Що сподобалося в грі з Боснією?

Давайте зведемо дебет з кредитом. Позитивні моменти, прямо скажемо, теж були. По-перше, Петраков гне свою лінію і від свого генерального плану не відступає. Збірна стала грати зовсім по-іншому: вертикально, відмовившись від контролю м'яча заради контролю, як було при Шевченко. Це не всім гравцям подобається, тому що стало більше бігової роботи.

Зате розкрилися інші гравці, такі як Тимчик і Соболь. Ось кому бігати не перебігати. Динамівський захисник (Тимчик) двічі вибігав один в один, але жоден зі своїх епізодів не реалізував. А забий - стало б 2: 0, і зараз би ми плекали і носили Петракова на руках.

Але Тимчик свої моменти не забив. Зате дуже ефективно діяв при перехоплення м'яча і в плані працездатності.

Активно діяв на протилежному фланзі і Едуард Соболь. Однак ці підключення відгукнулися пропущеним м'ячем. Саме з його флангу забили боснійці, і після матчу Петраков відзначив, що між Соболем і Матвієнко були зазори в захисті. А як вони можуть не бути, коли Соболь постійно підключається до атак?

В черговий раз доводиться говорити, що з Ярмоленко і без - дві різні України. Андрій буквально на своїх плечах тягне цю команду і рятує Петракова. Вінгер «Вест Хема» забив 44-й м'яч за збірну і до рекорду Андрія Шевченка рукою подати. У екс-тренера збірної на рахунку 48 м'ячів.

Яремчук голом у рідному Львові відзначитися не зумів. Фото: УАФ

Яремчук голом у рідному Львові відзначитися не зумів. Фото: УАФ

Що не сподобалося в збірній?

Як жваво вперед пішли українці з перших хвилин, так і стало зрозуміло, що палива на весь матч не вистачить. Петраков зізнався, що в перерві Ярмоленко і Яремчук говорили, що «наїлися». За 45 хвилин?

Шапаренко втомився до середини другого тайму. Петраков хотів зняти ще через втому і захисника - Кривцова або Забарна. Питається, що з «фізикою», невже наш чемпіонат настільки вимотує футболістів? І якщо з фізикою не все гаразд, то може варто було розподілити сили якось на все 90 хвилин і не гнати віз попереду коней.

Після 60-ї хвилини гра збірної України перейшла в режим виживання і відбивання. Боснійці нагнітали, і гол був справою часу. Балканці в останні півгодини гри буквально влаштували бомбардування воріт Пятова, який проводив 101-й матч за збірну.

Однак найбільший мінус - гру збірної ніким підсилити. У Петракова без Малиновського (конфлікт з тренером) і Зінченко (травма) обмежений ресурс. Він робить ставку на своїх чемпіонів світу - Булеца і Сікану, проте вони не готові вирішувати завдання такого масштабного рівня. Зубков поки не в формі, на жаль. Отримана на Євро-2020 травма дає про себе знати.

Віктор Циганков провів хороший перший тайм і віддав гольову передачу на Ярмоленка. Фото: УАФ

Віктор Циганков провів хороший перший тайм і віддав гольову передачу на Ярмоленка. Фото: УАФ

Що робити?

Терміново повертати Малиновського. Розкидатися такими кадрами нерозумно і небезпечно. Поки що нічого не втрачено, тренер і гравець повинні піти на примирення. Авось і штрафний якийсь вистрілить. А ось був би Малиновський, а не Зубков на 90-й хвилині, може, і перемогу святкували б вчора, хто знає.

І, звичайно, всім потрібно згуртуватися воєдино заради мети! Сам Малиновський і, будемо сподіватися, що до матчу з Боснією відновиться Зінченко, повинні зняти з голів корони. Не потрібно ставити себе вище за інших, навіть якщо ти граєш в «Аталанті» або «Манчестер Сіті». Незамінних в кінці кінців немає, і матч з Фінляндією це показав - перемагали без лідерів. Але і лідери необхідні, щоб в потрібний час повести за собою хлопців.