Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
Завантажити ще

Команда-сенсація: хто ці люди з «Шерифа», які перемогли «Реал» в Мадриді

Команда-сенсація: хто ці люди з «Шерифа», які перемогли «Реал» в Мадриді
Фото: ФК "Шериф"

Явний аутсайдер групи D, в якій, крім української та іспанської команд, виступає ще один гранд - міланський «Інтер», творить одну сенсацію за одною. Після перемоги на полі «Реала» з рахунком 2: 1, "Шериф" очолив турнірну таблицю, хоча перед стартом турніру експерти були впевнені - їм гарантовано останнє місце. Ми зібрали найцікавіші факти про «молдавських вискочок» (як їх уже охрестили в Європі).

Уже рекордсмени

«Шериф», за молдавськими мірками, сьогодні б'є всі рекорди. Це перший вихід в груповий етап ЛЧ команди з цієї країни. Це перша перемога молдаван над іспанським клубом. А ще це наймолодший клуб, який виступає у розіграші найпрестижнішого євротрофея в цьому сезоні. «Шериф» був створений в 1996 році: група ентузіастів, як кажуть, просто "на рівному місці", без якихось фінансових активів організувала в Тирасполі клуб "Тилігул", який в цьому ж році був перейменований в "Шериф". Крім того, це найтитулованіший клуб в історії молдавського футболу, дев'ятнадцятиразовий чемпіон Молдавії, десятикратний володар Кубка Молдови, семиразовий володар Суперкубка Молдови, дворазовий володар Кубка чемпіонів Співдружності 2009 року.

Власники «заводів, газет, пароплавів»

Фінансується клуб однойменною компанією, яка є повним монополістом в Придністров'ї. Холдинг контролює більшість виробничих підприємств в регіоні: наприклад, лікеро-горілчаний завод KVINT, текстильну компанію TIROTEX і Тираспольський хлібозавод. Йому також належать супермаркети, автозаправні станції та автосалони, майже всі великі підприємства побутового обслуговування. І компанія заснована була Віктором Гушаном і Іллею Казмали - до цього вони разом працювали в карному розшуку міліції, ще в 1993 році, не набагато пізніше утворення самої республіки.

Молдавська команда без молдаван

"Шериф" - це придністровська команда, але заявлена в молдавському чемпіонаті і є чемпіоном країни протягом останніх шести років. Стрибок "Шерифа" в Лігу чемпіонів пов'язаний з тим, що в 2019 році в Молдові скасували ліміт на легіонерів. Так, в стартовому складі "Шерифа" в поєдинку в Загребі проти "Динамо" (стартовий матч кваліфікації Ліги чемпіонів) вийшов всього один молдаванин, Луваннор Енріке, та й той натуралізований - наполовину бразилець. У матчі з «Реалом» на полі вже виходили: два грека, два колумбійця, три бразильця, перуанець, люксембуржець, узбек, маліець, ганіець, футболіст з Тринідад і Тобаго. Капітаном цієї різношерстої компанії зараз є колумбієць Франк Кастаньєда. Зауважте - жодного молдаванина!

Командує парадом український тренер

Керує ж процесом 55-річний екстренер луганської "Зорі" Юрій Вернидуб. Народившись в Житомирі, він там же і починав свою ігрову кар'єру. Зірок з неба не хапав, але відіграв в різних дивізіонах СРСР, а потім України і Росії 17 років. Тренерську кар'єру починав в запорізькому «Металурзі», продовжив у луганській «Зорі». Двічі в 2016 і 2018 роках визнавався в Україні «Тренером року». Останнім місцем роботи Вернидуба був Солігорськ "Шахтар", який українець покинув в серпні 2020 року, команда в підсумку стала чемпіоном Білорусі. Але що таке чемпіонство на тлі історичного виходу в Лігу чемпіонів? Так Вернидубу в Тирасполі готові за життя пам'ятник нерукотворний спорудити! А після перемоги над «Реалом» напевно він стане тут національним героєм.

Наставник «тираспільських ос» українець Юрій Вернидуб. Фото: Вікіпедія

Наставник «тираспільських ос» українець Юрій Вернидуб. Фото: Вікіпедія

ДО РЕЧІ

Символом клубу є «оса», хоча при виборі розглядалися ще варіанти - «тигр» і «шериф». Головним аргументом на користь комахи стала відповідність його кольору клубному - жовто-чорному. Тут же з'явився і слоган - перефразована цитата Мохаммеда Алі «жалити, як оса». Згодом гравців команди почали називати «тираспольські оси». Те, що вони вміють робити, гравці команди двічі довели в Мадриді. Девізом ж клубу служить латинський вислів Ubi concordia - ibi victoria, що позначає «Де згода - там перемога».

Символ команди - «оса». Фото: Вікіпедія

Символ команди - «оса». Фото: Вікіпедія

Новини по темі: Футбол Юрій Вернидуб