Неподалік білоруського кордону на Волині сотні працівників, зігнувшись, збирають велику лохину, яка зараз дозріває на місцевих полях. Нею тут засаджено сотні гектарів, і з кожним роком блакитні поля займають все більше місця – попит на неї не падає, хоча ціна, м'яко кажучи, кусається – кілограм ягоди коштуватиме 500-600 гривень. У магазинах її продають невеликим фасуванням по 250 г близько 200 гривень за коробочку.
Блакитні поля розкинулися у Шацькому районі неподалік озера Світязь. Тут чудові умови для її вирощування, і, як розповідають місцеві фермери, у Шацькому районі - найбільша плантація лохини в Європі.
Перша плантація цієї ягоди на Волині з'явилася у 1980-х роках. Лохині до вподоби вологі та лужні землі, які одна з американських експертів після досліджень Полісся знайшла у Шацькому районі.
Лохину, ще її називають голубикою, часто плутають з її найближчою родичкою - чорницею. Чорниця - це морозостійкий кущ, який може витримувати сильні морози до -30 градусів. Вона віддає перевагу помірному і холодному клімату і чудово почувається на півночі Європи та Америки, на Кавказі та Алтаї. Збирають її до перших осінніх морозів.
Чорничний кущ відрізняється від куща лохини - у останньої тверді, майже як у деревця, стебла, тоді як чорниця росте на більш "м'якому" кущі менших розмірів. Усередині ягода лохини - зелена, чорниця - така ж темна, як зовні. Відрізняється і ціна - чорниця в рази дешевша за лохину.
Кущ у людський зріст дає п'ять-вісім кілограмів ягід і може плодоносити 30 років.
Рослина стійка до хвороб і не уражається шкідниками. Зате її квіти люблять бджоли – лохина - відомий медонос з великою кількістю нектару.
Хоч кущ невибагливий, все ж таки перший час після посадки доведеться попрацювати. На полив одного куща потрібно від п'яти до десяти літрів води на день – це тонни води, якщо говорити про плантації, а не декілька кущиків. Тому вирощування блакитної ягоди на Волині ще називають бізнесом на воді, від якої залежить рослина.
Лохину називають ягодою довголіття – вона є природним антиоксидантом, здатним гальмувати процеси старіння організму, очищати та омолоджувати його. У ній міститься елагова кислота, яка має антиоксидантні властивості, і фолієва кислота, яка позитивно впливає на нервову систему. Ті ж антиоксиданти сприяють зниженню артеріального тиску.
Також лохині під силу регулювати цукровий обмін, що робить її корисною для діабетиків. Таблеток вона не замінить, але посилить їхній ефект. Крім цього, лохина має протизапальні, жарознижувальні та тонізуючі властивості, є джерелом безлічі вітамінів і мінералів і позитивно впливає на зір. Її називають єдиною ягодою, яка не викликає алергію та здатна боротися з такими реакціями організму на інші алергени.
Лохина - джерело вітамінів А, С, Е, В, магнію, кальцію, фосфору, натрію та заліза. Медики відзначають, що ці ягоди підвищують імунітет та допомагають боротися з вірусами та бактеріями. Завдяки кальцію лохина корисна для зміцнення кісток, а жирні кислоти допомагають знизити холестерин. Магній у її складі благотворно впливає на нервову систему. Медики зазначають, що при регулярному вживанні лохини ризик інфаркту вдається знизити на 30%.
Проте з лохиною слід бути обережним тим, хто страждає на підвищену кислотність шлунка. Ягоду не можна вживати хворим на виразку шлунка. Також протипоказана лохина людям з дефіцитом глюкозо-6-фосфатдегідрогенази – для них ласощі можуть обернутися гемолітичною анемією.
Якщо переборщити з лохиною, наслідки будуть неприємними – надмірне вживання ягоди може призвести до порушення травлення, діареї, здуття та газоутворення. До такого «ефекту», як зазначають медики, може призвести вживання кілограма та більше ягід на день.
Не слід одночасно з лохиною пити каву або чорний чай – це може спричинити інтоксикацію організму, що обернеться нудотою, блюванням та головним болем.