Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
26 квiтня
Завантажити ще

Що має бути на столі: 12 страв для Святвечора

Що має бути на столі: 12 страв для Святвечора
Фото: Depositphotos

Різдвяний Святвечір православні християни відзначають напередодні Різдва Христового. Щорічно свято припадає на 6 січня. Цього вечора прийнято збирати за столом сім'ю та розділити з ними традиційну вечерю з 12 страв. Їхня кількість відповідає кожному місяцю року, також вона дорівнює кількості апостолів Христа. Ми зібрали для вас найкращі рецепти для святкування Святвечора.

1. Кутя

Інгредієнти:
  • пшениця – 1ст.;
  • вода – 2 ст.;
  • сіль - дрібка;
  • рослинна олія – 1 ст.л.;
  • мак – 100 г;
  • родзинки - 100 г;
  • волоські горіхи - 4 ст. л.

Приготування:

Залити пшеницю водою, додати щіпку солі і 1 ст. л. рослинної олії і варити до м'якості в товстостінній каструлі. Мак запарити на 20 хвилин|мінути| в окропі, після чого розтерти ступкою до появи молочка. Родзинки залити окропом на 20 хвилин, а потім злити воду. Готову пшеницю перекласти в миску та остудити. Потім додати готову макову начинку, перемішати. Додати, обсмажені та трохи подрібнені волоські горіхи, родзинки, а також порізані сухофрукти із узвару. Налити в кутю узвар із медом та перемішати.

Різдвяна Кутя. Фото: ribchansky.com/

Різдвяна Кутя. Фото: ribchansky.com/

2. Борщ із «вушками»

Інгредієнти:
  • буряк – 600-700 г;
  • цибуля - 2 шт.;
  • грибний бульйон – 3 л.;
  • оцет – 2 ст. л.;
  • лавровий лист – за смаком;
  • сіль, чорний мелений перець - по щіпці;
  • зелень кропу – 1 пучок;
  • білі сушені гриби – дві жмені;
  • борошно – 150 г;
  • яйця – 1 шт.;
  • вода – 50 г.

Спосіб приготування:

Гриби замочити водою та варити до готовності. Після цього грибний бульйон злити та процідити через дрібне сито. На цьому бульйоні варитимемо борщ. Буряк помити і відварити до готовності. Варений буряк очистити від шкірки і натерти на великій тертці. Цибулю нарізати короткою соломкою і обсмажити на олії до золотистого кольору. Потім додати буряк та оцет. Все перемішати та гасити 3-5 хв. Після цього буряк додати в киплячий грибний бульйон. Потім додати лавровий лист, сіль, чорний мелений перець. Швидко довести до кипіння, на малому вогні поварити ще 3-4 хв. та відставити з вогню.

Готуємо вушка: цибулю нарізати дрібними кубиками, а відварені гриби пропустити через м'ясорубку або подрібнити ножем. Цибуля злегка підрум'янити на олії. Потім додати гриби, посолити, поперчити і разом із цибулею смажити 3-5 хв. на середньому вогні. На стільницю висипати муку|борошно|, зробити в ній невелике заглиблення і розбити туди яйце, додати|добавляти| щіпку|соль| солі і злегка перемішати рукою. Потім поступово додаючи воду, замісити тісто. На присипаному борошном стільниці дуже тонко розкотити тісто. Далі формочкою або склянкою вирізати кружечки. На кружальце викласти трохи грибної начинки, зліпити краї разом і з'єднати кінці отриманого вареника. Вушка викласти в каструлю з киплячою підсоленою водою, довести до кипіння і варити 1-2 хв. Готові вушка шумівкою вийняти з каструлі, полити олією і перемішати щоб вони не злипалися. Борщ налити в порційні тарілки, викласти вушка і посипати рубаною зеленню кропу.

Борщ із вушками. Фото: cello5/pixabay.com

Борщ із вушками. Фото: cello5/pixabay.com

4. Вареники з капустою

Інгредієнти:

Для тесту:

  • борошно – 240 г;
  • вода гаряча – 120-140 г;
  • сіль – 0,5 ч.л.;
  • олія - 1 ст.л.

Для начинки:

  • капуста – 500 г;
  • морква – 1 шт.;
  • цибуля - 1 шт;
  • томатний соус – 1 ст.л.;
  • сіль, чорний перець – за смаком;
  • часник - 1 зубчик.;
  • лавровий лист – 1 шт.

Спосіб приготування:

Капусту дрібно нашаткувати, цибулю нарізати тонкими четвертинками, моркву - тонкою соломкою або натерти на тертці. Обсмажити цибулю на олії до прозорості, додати моркву, смажити ще 2-3 хвилини. Додати|добавляти| капусту. Приправити сіллю, чорним перцем та лавровим листом. Смажити до м'якості капусти. Наприкінці додати томатний соус, подрібнений зубчик часнику, обсмажити 2-3 хвилини. Перекласти на блюдо та дати капусті повністю охолонути.

Для пісного тіста на вареники: борошно просіяти, в гарячій воді розчинити сіль і додати олію, влити воду в борошно, замісити еластичне пружне тісто. Вимішувати 5-6 хвилин|мінути| до повної однорідності. Сформувати з|із| тесту кулю, обмотати харчовою плівкою або покласти в пакетик, або під миску і залишити відпочивати на 20 хвилин|мінути|. Після відпочинку тісто стане м'якшим і ще більш еластичним.

Сформувати з тіста ковбаску, відрізати маленький шматочок, інше тісто покласти знову в пакетик, щоб воно не завітрювалося. Розкотити овальний корж. По центру коржика викласти капусту і сформувати вареник. Вареники відварити у киплячій підсоленій воді. Після того як вареники випливуть на поверхню, їх потрібно варити 5-7 хвилин до готовності тесту.

Вареники із капустою. Фото: Shutterstock.com

Вареники із капустою. Фото: Shutterstock.com

4. Мариновані печериці

Інгредієнти:
  • гриби (шампіньйони) – 1 кг;
  • часник – 5 зубків;
  • воду – 500 мл;
  • лавровий лист – 3 шт.;
  • перець запашний - 6 горошин;
  • мелений коріандр – 1 ч. л.;
  • гвоздика – 2 шт.;
  • цукор – 1,5 ст. л.;
  • сіль – 2 ч. л.;
  • оцет – 5 ст. л.;
    олія рослинна - 3 ст. л.

Спосіб приготування:

Складаємо печериці в каструлю і додаємо 500 мл води. Гриби при варінні також пустять сік і плаватимуть у маринаді. Додаємо в каструлю лавровий лист, запашний перець, гвоздику та коріандр. Ставимо варитися. Часник розрізаємо, щоб швидше пустив сік і відправляємо в каструлю з грибами. Додаємо цукор, сіль, оцет та олію. Варимо гриби на невеликому вогні хвилин 15 – 20 після закипання. За цей час вони пустять сік і плаватимуть у розсолі. Вимикаємо плиту і залишаємо печериці остигати. Перекладаємо гриби у скляну банку та зберігаємо у холодильнику.

Мариновані печериці. Фото: 2d-recept.com

Мариновані печериці. Фото: 2d-recept.com


5. Пісна шуба

Інгредієнти:
  • білі гриби заморожені – 250 г;
  • картопля – 170 г;
  • цибуля ріпчаста - 120 г;
  • майонез – 50 г;
  • сіль – 2 г;
  • олія соняшникова - 25 мл;
  • морква – 120 г;
  • огірки солоні – 50 г;
  • буряк – 150 г.

Спосіб приготування:

Цибулю очистити, нарізати кубиками і обсмажити на олії до прозорості. Додати|добавляти| білих грибів і готувати, помішуючи, приблизно 15 хвилин|мінути| до готовності грибів. Наприкінці приправити сіллю. Буряки, картопля, морква окремо відварити до готовності, охолодити, очистити і натерти на великій терці. Солоні огірки очистити від шкірки та нарізати невеликими кубиками. Сформувати салат, викладаючи інгредієнти шарами. На гриби викласти шар огірків, але в них — моркву. Останнім шаром викласти буряк і змастити його зверху пісним майонезом.

Пісна шуба. Фото: polzavred.ru

Пісна шуба. Фото: polzavred.ru

6. Пісні овочеві голубці

Інгредієнти:
  • капустяні листи - 4 шт.;
  • морква – 50 г;
  • цибуля ріпчаста - 50 г;
  • рослинна олія – 1 ст.л.;
  • рис – 50 г;
  • сіль та перець - за смаком;
  • томатний сік – 250 мл.

Спосіб приготування:

Викладаємо листи капусти в миску і заливаємо окропом на 5-7 хвилин. Потім воду зливаємо, капустяні листи стали м'якими і тепер добре загортатимуться. Цибулю наріжемо дрібним кубиком, моркву натрімо на тертці. На рослинному маслі обсмажимо цибулю та моркву до м'якості, 7-8 хвилин. Рис відваримо згідно з інструкцією на упаковці в киплячій підсоленій воді. Я варила свій рис 12 хвилин. Зливаємо з рису воду. Викладаємо рис у сковороду до овочів та добре перемішуємо начинку. На лист капусти викладаємо столову ложку начинки і загортаємо голубець конвертом. Заливаємо голубці томатним соком або томатним пюре, солимо сік до смаку і гасимо голубці 10-12 хвилин.

Пісні овочеві голубці. Фото: shashlik-market.ua

Пісні овочеві голубці. Фото: shashlik-market.ua

7. Галета з цибульним мармеладом

Інгредієнти:
  • борошно – 150 г;
  • цільнозернове борошно - 150 г;
  • олія - 150 г;
  • окріп - 100 г;
  • сіль – 5 г;
  • цибуля – 5-6 шт.;
  • цукор – 1 ст.л.;
  • гілочка розмарину;
  • червоне напівсолодке вино – 0,5 ст.;
  • помідори чері – 10 шт.;
  • часник – 3-4 зубчики;
  • оливкова олія – 1 ст.л.

Спосіб приготування:

Очищаємо цибулю, нарізаємо її півкільцями. На сковороду з розігрітою для смаження маслом викладаємо цибулю, обсмажуємо до м'якості, напівпрозорості та легкої золотистості. Всипаємо цукор, солимо, додаємо дрібно нарізані голочки розмарину, розмішуємо. Через хвилину вливаємо вино і гасимо до випаровування рідини. Коли начинка стане густою, вже не мокрою, але все ще соковитою, вимикаємо вогонь.

Для приготування тіста в мисці змішуються два види борошна, туди всипаємо сіль. Далі – олія. Розмішується до вологої крихти. Ну а потім - окріп: швидко, по всій поверхні масляної суміші. І знову ложкою перемішати. Далі формуємо кульку і викладаємо її на аркуш пекарського паперу. Розкочуємо тісто відразу на пергаменті. По центру викладаємо начинку, розподіляємо його по всій галеті. Це тісто складками загортаємо нагору, формуючи борти галети. В окремій мисці змішуємо помідори, видавлений часник та оливкову олію. Помідори рівномірно розподіляємо поверх цибулі. Забираємо галету в розігріту до 180 градусів духовку приблизно на 35 хвилин.

Галета із цибульним мармеладом. Фото:/povar.ru

Галета із цибульним мармеладом. Фото:/povar.ru

8. Смажений шматочками короп

Інгредієнти:
  • короп - 1шт.;
  • борошно – 2 ст.л.;
  • сіль за смаком;
  • рослинна олія – за смаком.

Спосіб приготування:

Чистимо коропа, його тушку формуємо на невеликі шматочки. Посипаємо їх мукою|борошном|, в яку приєднуємо невелику кількість солі. Починаємо підрум'янити у розігрітій сковороді з гарним покриттям на середньому вогні. Не забуваємо додати в сковорідку масло, але тільки зовсім небагато. Перевертаємо рибку після того, як шматочки придбають золотисту скоринку. Ще хвилин десять на середньому вогні і короп готовий.

Смажений короп. Фото: pro100-vkusno.ru

Смажений короп. Фото: pro100-vkusno.ru

9. Квасоля з грибами

Інгредієнти:
  • квасоля червона – 2 ст.;
  • печериці – 400 г;
  • цибуля ріпчаста - 2 шт.;
  • часник - 2-3 зубчики;
  • зелень кропу – 1 пучок;
  • сіль – 2 ч.л.;
  • коріандр – 1/2 ч.л.;
  • перець червоний мелений - 1/3 ч. л.;
  • олія рослинна - скільки знадобиться.

Приготування:

Варити квасолю протягом 1,5 годин до м'якості. Коли квасоля звариться, відкиньте її на друшляк. Печериці наріжте тонкими скибочками. Розігрійте в сковороді олію і складіть у неї скибочки грибів. Після того, як дно сковороди заповнить вологу, відкрийте кришку і готуйте весь час помішуючи, доки вода не випарується. Додайте до печериць дрібно нарізану цибулю. Обсмажуйте все на повільному вогні протягом 15 хвилин. Після зазначеного часу додайте туди ж у сковороду відварену квасолю, а також часник, зелень, сіль, коріандр та червоний мелений перець. Добре перемішайте, розподіливши спеції, і зніміть блюдо з вогню, накривши кришкою.

Квасоля із грибами. Фото: edinstvennaya.ua

Квасоля із грибами. Фото: edinstvennaya.ua

10. Пісні пампушки з часником

Інгредієнти:
  • Борошно – 300 г;
  • сіль - 0,5 ч. л.;
  • олія соняшникова – 4-5 ст. л.;
  • часник – 2 зубчики;
  • дріжджі сухі – 3 г;
  • цукор - 0,3 ч. л.;
  • вода – скільки потрібно.

Спосіб приготування:

Просіємо муку|борошно|, додаємо дріжджі, цукор, сіль|соль|, підливаємо масло|мастило| і перемішуємо. Потім додаємо воду і місимо тісто. Даємо тесту постояти на столі протягом 1,5 години. Готове тісто обминаємо та ділимо на рівні частини. Катаємо з кожної частини колобок і укладаємо на застелений пергаментом або змащений олією лист. Залишаємо пампушки на 20-30 хвилин. Включаємо духовку на 200 градусів і поміщаємо пампушки всередину. Випікаємо практично до готовності. Для намазки беремо часник і трьом на дрібній тертці. Заливаємо часник соняшниковою олією. Перемішуємо. Виймаємо з духовки злегка рум'яні пампушки і змащуємо їх олією із часником.

Пампушки з часником. Фото: priestorecepty.com

Пампушки з часником. Фото: priestorecepty.com

11. Запечені яблука

Інгредієнти:
  • яблука – 10 шт.;
  • мед або цукор – за смаком.

Спосіб приготування:

Беремо яблука середнього розміру, миємо, а потім з боку хвостика видаляємо серцевини за допомогою ножа. По бічній поверхні можна зробити горизонтальний чи фігурний надріз. Злегка підрізаємо лише шкірку. У кожне яблучко кладемо мед чи цукор – заповнюємо отвір практично догори. Викладаємо яблука на змащене вершковим маслом лист і ставимо в розігріту духовку. Запікаємо 25-30 хвилин при температурі 170-180 градусів.

Запечені яблука. Фото: chefmarket.ru

Запечені яблука. Фото: chefmarket.ru

12. Узвар

Інгредієнти:
  • суміш сухофруктів – 200 г;
  • вода – 3-4 л;
  • цукор – 8 ст.л.

Спосіб приготування:

Сухофрукти добре промити під проточною водою в друшляку. Залити 3-4 л води, довести до кипіння і кип'ятити на середньому вогні 10 хвилин. Додати цукор. Довести ще раз до кипіння, накрити кришкою та зняти з плити.

Узвар. Фото: kanape.biz/kypit-yzvar

Узвар. Фото: kanape.biz/kypit-yzvar