Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
Завантажити ще

Перша українка на Евересті Ірина Галай піднялася на небезпечну гору Аннапурну

Перша українка на Евересті Ірина Галай піднялася на небезпечну гору Аннапурну
Фото: champion.com.ua

Перша українка, яка підкорила Еверест, піднялася на Аннапурну - одну з найнебезпечніших гірських вершин у світі. Про нове досягнення Ірина Галай повідомила у своєму інстаграмі.

- Аннапурна I (8091 м). Вперше Аннапурна на своїй вершині зустріла український прапор! Та ще й такий. Це був дуже важкий 18-годинний підйом, і я багато разів хотіла повернути назад, але вистачило мені сили цього не зробити! - підписала вона відео з гори у Непалі.

Ірина Галай подякувала всім жінкам, які захищають незалежність України. Альпіністка розповіла виданню "Чемпіон", що на прапорі України зображено логотип організації Arm Women Now і написано “Сильні жінки сильної країни”. 

- Я взяла прапор Arm Women Now, адже Аннапурна — це гора жіночого роду. Складна та серйозна, вважається найнебезпечнішою горою у світі. Вона має характер, схожий на характер української військової жінки. Яка ніколи не дозволить собі непотрібних людей, не дасть себе легко завоювати і знищує всіх, хто наближається з поганими намірами, - пояснила вона.

Рівень смертності на Аннапурні становить 22% за всі роки сходжень альпіністів. Українка стала першою іноземною альпіністкою, яка в цьому сезоні зайшла на Аннапурну та на будь-який з 14 світових восьмитисячників. Першими на гори піднімаються команди місцевих шерпів, які укладають перила для підйому альпіністів. Ірина Галай розповіла, що допомагала цій команді прокладати перила, і це була дуже важка фізична робота. Українка піднялася на гору разом із непальським гідом. Для 35-річної українки це перше сходження під час повномасштабної війни.

Посмотреть эту публикацию в Instagram

Публикация от Ирина Галай / Irina Galay (@iraaleksandrovna)

  • Еверест (8 848 метрів) Ірина Галай підкорила у 2016 році. У 2021-му вона зайшла на К2 (висота 8 611 м). На початку російського вторгнення Ірина Галай була у складі Мукачівської ТРО.
  • У березні 2023 року Ірина Галай написала заяву про дострокове припинення повноважень депутата Закарпатської обласної ради.
  • У січні 2022 року колишній голова Верховної Ради Дмитро Разумков презентував громадську організацію "Команда Разумкова». До команди колишнього спікера увійшли мер Мукачева Андрій Балога та перша українка, яка підкорила Еверест, Ірина Галай.