18 травня
Завантажити ще

Паралімпієць Оскар Пісторіус, якого засудили за вбивство подруги, достроково вийшов із в'язниці

Паралімпієць Оскар Пісторіус, якого засудили за вбивство подруги, достроково вийшов із в'язниці
Фото: Сіфіве Сібеко/Reuters

Південноафриканський спринтер Оскар Пісторіус був звільнений з в'язниці умовно-достроково в п'ятницю, 5 січня. Про це повідомляє CNN.

У листопаді 2023 року комісія із умовно-дострокового звільнення задовольнила клопотання Пісторіуса на тій підставі, що він відбув половину свого 13-річного терміну за вбивство своєї дівчини Ріви Стенкамп, що дає йому право на умовно-дострокове звільнення відповідно до законодавства Південної Африки. Представник Департаменту виправних установ Південної Африки (DCS) повідомив, що Пісторіуса звільнено з виправного центру Атеріджвілля в п'ятницю, 5 січня, вранці. Він перебуватиме під умовно-достроковим звільненням до закінчення терміну його вироку у 2029 році.

У своїй заяві в п'ятницю мати Стенкамп заявила, що після звільнення Пісторіуса її єдиним бажанням є те, щоб їй дозволили прожити роки, що залишилися, «у мирі».

- Ніколи не може бути справедливості, якщо ваша рідна людина ніколи не повернеться, і жодна кількість відпущеного терміну не поверне Ріву, - сказала Джун Стенкамп.

У лютому 2013 року в будинку Пісторіуса було вбито його дівчину Ріву Стенкамп. Спортсмен стверджував, що прокинувся від галасу, і вирішив, що до хати пробрався грабіжник. Він вистрілив зі своєї зброї через двері ванної кімнати, але за дверима виявилася Стенкамп. У 2014 році суд засудив Пісторіуса до п'яти років ув'язнення за вбивство з необережності. Пізніше термін був збільшений до шести і потім до 13 років позбавлення волі.

Оскар Пісторіус був зіркою паралімпійського та олімпійського спорту на початку 2010-х. Він народився без малогомілкових кісток, у дитинстві йому ампутували ноги. Свої перші кроки хлопчик зробив на протезах. Пісторіус з дитинства займався бігом і в юності почав перемагати на паралімпійських змаганнях. Він став першим спортсменом-інвалідом, який досяг права змагатися нарівні зі здоровими атлетами. Виступав за збірну ПАР на чемпіонаті Європи у Ліньяно (Італія), чемпіонаті світу у Тегу у Кореї та Олімпіаді 2012 року у Лондоні. Був дворазовим срібним призером чемпіонату Африки - 2012 серед здорових спортсменів.

Новини по темі: Оскар Пісторіус