Завантажити ще

Паралімпієць Оскар Пісторіус, який вбив свою дівчину-модель, достроково виходить із в'язниці

Паралімпієць Оскар Пісторіус, який вбив свою дівчину-модель, достроково виходить із в'язниці
Фото: REUTERS/Siphiwe Sibeko/File Photo

Параолімпійський бігун з ПАР Оскар Пісторіус домігся умовно-дострокового звільнення та вийде з в'язниці 5 січня. Про це 24 листопада повідомило інформаційне агентство Associated Press.

Пісторіус, якому 22 листопада виповнилося 37 років, вийде на волю через десять років після вбивства своєї дівчини, 29-річної моделі Ріви Стінкемп. Щоб отримати право на умовно-дострокове звільнення, серйозні правопорушники у ПАР мають відбути щонайменше половину свого покарання, що зробив Пісторіус.

Представник Департаменту виправних установ ПАР Сінгабахо Нксумало зазначив, що умовно-дострокове звільнення супроводжуватиметься забороною залишати столицю Преторія без дозволу влади, проходженням програми з подолання проблем із гнівом, а також виконанням громадських робіт. Умови умовно-дострокового звільнення Оскара Пісторіуса діятимуть упродовж п'яти років.

- Умовно-дострокове визволення не означає кінець вироку. Це лише свідчить, що ув'язнений відбуває покарання за межами виправної установи, - сказав Нксумало.

Мати моделі Джун Стінкемп не заперечувала проти умовно-дострокового звільнення Пісторіуса. Проте жінка не прийшла на слухання, зазначивши у своїй письмовій заяві, що вона не має сил зустрітися з Пісторіусом знову. Батько моделі Баррі Стінкемп помер у вересні. Також мати моделі зазначила, що зовсім не впевнена у тому, що у в'язниці Пісторіус зміг подолати напади люті, та побоювалася б за долю будь-якої жінки, яка вирішить бути поряд із паралімпійцем.

Очікується, що під час умовно-дострокового звільнення Пісторіус житиме в особняку свого дядька у багатому передмісті Преторії.

Пісторіус перебуває у в'язниці з кінця 2014 року за вбивство своєї дівчини у День святого Валентина у 2013 році. У 2016-му він був визнаний винним у вбивстві та засуджений до 13 років і п'яти місяців в'язниці.

Пісторіус був на вершині своєї слави, коли вбив 29-річну Ріву Стінкемп. Він чотири рази вистрілив у неї через двері ванної у своїй віллі в Преторії зі свого пістолета, на який мав ліцензію. Спочатку Пісторіуса було визнано винним у ненавмисному вбивстві й засуджено до шести років.

За версією Пісторіуса, він убив свою дівчину помилково, думаючи, що до них уночі пробрався зловмисник. За версією звинувачення, модель втекла до ванної під час нічної сварки з Пісторіусом, і він у люті вбив її.

Новини по темі: Оскар Пісторіус