Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
3 травня
Завантажити ще

Ганні Різатдіновій не дозволили виступити з промовою про війну на Всесвітньому олімпійському форумі

Ганні Різатдіновій не дозволили виступити з промовою про війну на Всесвітньому олімпійському форумі
Фото: instagram.com/anna_rizatdinova

Призерці Олімпійських ігор - 2016 з художньої гімнастики Ганні Різатдіновій не дозволили виступити на Всесвітньому олімпійському форумі у Стамбулі з промовою, якою вона хотіла нагадати про війну в Україні. Про це спортсменка розповіла у відеозверненні в Instagram.

- Ми їхали до Стамбула, бачивши можливість вкотре нагадати всьому світу про те, що відбувається в Україні. Але яким же розчаруванням для мене було, підійшовши до перших осіб асоціації, показавши відео та текст своєї мови, отримати чітку відмову. І на виправдання почути "Спорт поза політикою, і нам все одно, у кого який паспорт". На що, авже ж, я відповідала аргументами. Коли спортсмени, які входять до складу збройних сил Росії, беруть участь у чемпіонатах світу, це не частина російської пропаганди війни? Або коли Аріна Соболенко не грає політично, коли скасовує прес-конференцію на Вімблдоні через те, що вона тут, у цій війні. Як це називається? Або смерть понад 300 українських спортсменів внаслідок російської агресії, після чого ні єдиний спортсмен чи тренер із Росії та Білорусі не висловив свого співчуття.

Ми живемо у демократичному світі. Цей уряд, президенти та парламенти були обрані громадянами, які їм довірили та надали ці права. У цьому вся суть демократії. Зараз у Росії будуть вибори, і вони вкотре своїми голосами доведуть, що підтримують цю війну. Наприкінці нашої розмови я почула лише "Це велика трагедія, нам дуже шкода. Але спорт повинен об'єднати всіх", - зауважила Ганна.

Водночас члени комісії атлетів висловили Різатдіновій слова підтримки та співчуття через війну в Україні, але уточнили, що прислухатимуться до рішення Міжнародного олімпійського комітету.

- Мені вдалося поспілкуватися з членами комісії атлетів, які висловили слова підтримки та співчуття щодо України. Вони справді розуміють, що відбувається у нашій країні, але як вони сказали "Усі майбутні рішення - за МОК", - уточнила спортсменка.

У відеоролику Ганна також звернулася до українських спортсменів із проханням продовжувати говорити про дії російських окупантів.

- Я зараз хочу звернутися до наших спортсменів, бо упродовж цих двох днів ми дуже багато говорили про велич олімпійського руху. Велич спортсменів, які брали участь у Олімпійських Іграх. Яку ми маємо силу? Нас дуже маленький відсоток у всьому світі, але якщо кожен спортсмен у нашій країні у своєму виді спорту продовжуватиме говорити про це, то я впевнена, що у нас все вийде. Потрібно зробити все, щоб агресорів не було в олімпійському русі, - сказала Ганна.

У грудні 2022 року Ганна стала членом Національного олімпійського комітету України від Криму та заявила, що не поділяє позицію своєї матері Оксани Різатдінової. За даними російських ЗМІ, родичка спортсменки є так званим президентом Федерації художньої гімнастики тимчасово окупованої Республіки Крим. Вона виступила проти усунення російських та білоруських спортсменів від змагань.

Переглянути цей допис до Instagram

Допис, розповсюджень Anna Rizatdinova (@anna_rizatdinova)

Новини по темі: Анна Різатдінова МОК