Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
Завантажити ще

Головна тренерка збірної з фехтування - про скандал з Харлан: Ми чекали на провокації

Головна тренерка збірної з фехтування - про скандал з Харлан: Ми чекали на провокації
Фото: стопкадр

Головна тренерка збірної України з фехтування Наталія Конрад розповіла KP.UA про те, які наслідки матиме скандал за участі російської фехтувальниці Анни Смирнової і легенди світового фехтування Ольги Харлан.

Рішення про дискваліфікацію було упередженим

- Наталіє Михайлівно, на вашу думку, що нам показала ситуація за участі Ольги Харлан і росіянки Смирнової? Що є головним в цій історії і які висновки ми можемо зробити?

Головна тренерка збірної України з фехтування Наталія Конрад. Фото: facebook.com/natalia.conrad.52

Головна тренерка збірної України з фехтування Наталія Конрад. Фото: facebook.com/natalia.conrad.52

- Тут навіть не потрібно робити висновки. Те, що сталось - це просто доказ брудної роботи Російської Федерації, яку вона продовжує проводити. Це тільки підтвердження цього бруду. І, мабуть, дуже добре, що трапилась вся ця історія. Весь світ побачив, який це, насправді, сором - що вони (росіяни. - Авт.) продовжують витворяти зі спортом і своїм впливом на спорт, мовляв, «спорт поза політикою»… Це тільки підтвердження їхньої огидності.

- Власне, цей момент з відмовою від рукопотискання – наскільки це було критично згідно з правилами?

- Звісно, це було не критично згідно з правилами. Так, є правило, що після бою спортсмени зобов’язані потиснути руки. Але ви знаєте, що, коли була пандемія, було прийнято інше рішення - щоб спортсмени уникали близького контакту, було дозволено вітатись тільки зброєю, і після бою теж. Якщо кожен спортсмен поважає всі правила і один одного, дійсно, рукопотискання повинне відбуватися. Але не в тій ситуації, у якій ми зараз знаходимося.

Також це було обговорено з керівниками міжнародної федерації і організаторами змагань. Напередодні, за два дні до цього. Ми дійшли до домовленості, що покарання не буде, і на доріжці все має бути спокійно, без агресії і провокації. Ми їх попереджували, що будуть провокації з боку росіян, що вони наполягатимуть на цьому. Але далі всі ми бачили, що відбулося.

Ольга була дуже стримана, не демонструвала ніякої агресії, не ображала свою суперницю, все було в полі спортивних правил. І навіть емоції, коли все це відбувалось, все було дуже і дуже пристойно. До речі, на прикладі арабів й ізраїльтян, якщо вони виходять на бій, то там привітання відбувається зброєю за згодою обох сторін. І ніхто не робить провокацій, бо знають, що це складне питання для кожної сторони. Ніхто не йде простягати руку, бо знають, що буде потім багато конфліктів. А тут вони приїхали на змагання і очікували свій шанс зробити щось таке провокативне.

Цей скандал покращив українські позиції

- Які перспективи тепер мають наші спортсмени, враховуючи цю ситуацію і те, чим вона завершилася? А також враховуючи, що в майбутньому також можуть продовжуватись провокації з боку спортсменів країни-терориста.

- Я вважаю, що після цього випадку наші позиції стали набагато кращі, тому що МОК звернув на це увагу, він дав рекомендації Міжнародній федерації фехтування, щоб було більш лояльне відношення до цього. На виконкомі Міжнародної федерації фехтування було вирішено змінити ці умови, поки у нас такі обставини (війна. – Авт.), щоб ставились до цього без чорних карток, якщо все проходить спокійно. Щоб ці спроби провокацій не мали результату, заради якого вони затіваються. Дуже прикро, що Ольга не могла далі працювати на чемпіонаті світу в одиночному розряді. Але це схвилювало весь світ, і не тільки спортивний. Як я бачила в соцмережах, це стало викликом до всього. І ми отримали багато підтримки від міжнародної преси і суспільства. І, я вважаю, добре, що воно так вирвалось. Зараз ми маємо змогу бути представленими на міжнародних змаганнях і показувати себе, змагатись і перемагати.

- Той факт, що росіян допустили до змагань, - це наслідок впливу російського олігарха Алішера Усманова (був президентом Міжнародної федерації фехтування з 2008 по 2022 рік. - Авт.)? Його вплив, як зазначають ЗМІ, і досі значний у міжнародному фехтуванні.

- Звісно, якщо ти очолюєш федерацію багато-багато років, цей вплив так просто не зникає. Звичайно, не всі, але доволі велика кількість людей, що там працюють, підтримують і продовжують працювати, багато чого продовжується. Це сильний вплив, який ще залишається. Але те, що сталося, це дуже гарний знак, щоб щось змінити в федерації.

- Так, адже це дає надію, що в майбутньому цей російський вплив буде зменшуватись і все ж таки зійде на нуль?

- Дуже хотілося б, щоб не було впливу ні з якого боку. Російського чи якогось ще. Дуже хочеться бути в спорті, справедливому спорті і боротись як спортсмен, але ж ви бачите, що все перетворюється в політику. І ще хтось каже, що «спорт поза політикою»…

- Як можна боротися з цим впливом? Чи маємо ми інструменти для захисту інтересів наших спортсменів, щоб у майбутньому їхні права не утискались такими методами, як це ледь не сталось цього тижня?

- Ми бачимо, що всі приклали багато-багато зусиль. І це спрацювало. Але, повторююсь, ми нічого не порушували. Якщо всім нашим спортсменам дадуть можливість виступати, не порушуючи правил на змаганнях, і щоб правила не порушувались і з боку організаторів також, то немає в цьому великої проблеми. Ми сподіваємось на те, що резонанс, який відбувся, піде лише на користь нашим спортсменам.

З історії питання

27 липня на чемпіонаті світу з фехтування українську фехтувальницю Ольгу Харлан дискваліфікували за відмову потиснути руку росіянці Анні Смирновій, яка виступала на змаганнях під нейтральним прапором. Але всі знають, що вона росіянка, до того ж має родича, який воює в російській армії. А в ЗМІ та соцмережах розлетілось фото, на якому Анна підтримує свого родича.

Наступного дня дискваліфікацію української шаблістки призупинили до завершення ЧС, а МОК пообіцяв виділити українці додаткову квоту для участі на Олімпіаді в Парижі, яка відбудеться у 2024 році.

Варто зазначити, що цього скандалу могло б взагалі не бути, якби не рішення Міжнародної федерації фехтування, прийняте в другій половині квітня 2023 року, про повернення спортсменів країни-терориста на доріжку. Таким чином, росіян, а разом з ними і білорусів, допустили не просто до змагань, а й до участі у кваліфікації на Олімпійські ігри 2024 року за умови «нейтральності і індивідуального допуску». При цьому, як бачимо, не зрозуміло, яким чином визначати ту саму «нейтральність», адже росіянка Смирнова, яка була допущена до змагань, має родича, що служить в російській армії, і постила з ним фото у соцмережах, де вона явно підтримує цей факт.

Ольга Харлан спершу перемогла Смирнову в двобої із впевненим рахунком 15:7, а потім Смирнова підійшла до Харлан, щоб потиснути їй руку. Звісно, що українка відмовилась від такого жесту і запропонувала доторкнутись зброєю. Смирнова відмовилась, Харлан покинула манеж. А росіянка з демонстративним обуренням лишилась чекати на суддівське рішення.

Пізніше Ольга Харлан записала відеозвернення, де виклала свою думку про те, що трапилось. 

Посмотреть эту публикацию в Instagram

Публикация от Kharlan Olga (@olgakharlan)