Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
Завантажити ще

Російських та білоруських спортсменів допустять до Вімблдону

Російських та білоруських спортсменів допустять до Вімблдону
Фото: lta.org.uk

Британська асоціація тенісу (LTA) допустить росіян та білорусів до Вімблдону та інших змагань у нейтральному статусі. Про це повідомили на сайті асоціації.

20 квітня 2022 року Британська асоціація тенісу оголосила про своє рішення заборонити участь усіх російських та білоруських гравців на своїх заходах. Тоді вони пояснювали, що "хотіли надіслати чіткий сигнал російській та білоруській державам, що їхні дії в Україні підлягають міжнародному засудженню".

- Ми, як і раніше, вважаємо, що це був правильний курс дій, і хотіли б подякувати всім, хто його підтримав. Минув рік, а страждання народу України внаслідок війни в їхній країні не слабшають. Порівняно з цим проблеми у тенісі чи інших видах спорту незначні. Проте ухвалене нами торік рішення усунути російських та білоруських гравців від участі у наших турнірах призвело до значних штрафів, накладених на нас турами ATP та WTA, включаючи реальну перспективу припинення нашого членства, якщо ми повторимо заборону у 2023 році. Це означатиме скасування наших професійних тенісних турнірів у Квінсі, Істборні, Бірмінгемі та Ноттінгемі цього року і навіть у майбутньому. Ми послідовно виступали проти цих санкцій і, як і раніше, глибоко розчаровані накладеними на нас санкціями, - йдеться у повідомленні.

В асоціації також пояснили, що їхня позиція щодо підтримки України залишається незмінною.

- Тим не менш ми знаємо, що російські та білоруські гравці минулого року грали в турах як нейтральні спортсмени. Беручи до уваги ці міркування в цілому, ми погодилися, що всі російські та білоруські гравці й допоміжний персонал, які бажають взяти участь у наших подіях у 2023 році, повинні будуть підписати декларації про нейтралітет. Це відповідає вказівкам уряду Великої Британії та є підходом, який використовувався в інших видах спорту, - пояснили в асоціації.

Ця нова заява діятиме на всіх заходах LTA з початку сезону трав'яних кортів у Сурбітоні. Дотримання заяв про нейтралітет гравців контролюватиметься та забезпечуватиметься турами. Також асоціація абсолютно нетерпимо ставитиметься до будь-яких прапорів, символів або інших дій на підтримку Росії, Білорусі чи війни з боку будь-якої особи на майданчиках, включаючи гравців та глядачів.

У Міжнародному олімпійському комітеті порекомендували допускати російських та білоруських спортсменів до участі у змаганнях під нейтральним статусом. Згідно з рекомендаціями, громадяни РФ та Білорусі мають брати участь у міжнародних змаганнях лише як індивідуальні атлети під нейтральним статусом. Водночас вони не можуть активно підтримувати війну Росії проти України включно з персоналом. Натомість український уряд прийняв рішення про бойкот відбіркових турнірів на Олімпійські ігри-2024 у Парижі, в яких братимуть участь громадяни Росії та Білорусі.

 

Новини по темі: спорт теніс Вімблдон