Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
10 травня
Завантажити ще

Спортивні підсумки-2022: «Золотий» Мудрік, Усик – король рингу та повернення Світоліної

Спортивні підсумки-2022: «Золотий» Мудрік, Усик – король рингу та повернення Світоліної
Фото: Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images

Для українського спорту 2022 рік – безперечно найважчий в історії. Війна завдала удару за рівнем фінансового забезпечення абсолютно всіх видів спорту, частина атлетів призупинили свою участь у змаганнях та вирушили захищати Україну у складі ЗСУ. Але навіть у цій екстремальній ситуації наші спортсмени продовжили доводити всьому світу, що ми – незламна нація, здатна перемагати навіть тоді, коли особливо тяжко.

Мудрик – головна футбольна надія

У спорті №1 найбільше втратив донецький «Шахтар» - фактично всі легіонери залишили клуб, пішов і тренер Роберто Де Дзербі. Але клуб приголомшливо перебудувався. «Шахтар» тепер по-справжньому український: одразу 10 із 11 гравців у матчі четвертого туру Ліги чемпіонів проти «Реала» - це українці. І так, по суті, у кожному матчі. У складі «гірників» з відходом багатомільйонних та звичних бразильців розкрилися Судаков, Бондар, Конопля, Трубін, але головний прорив – Михайло Мудрик.

10-ка «Шахтаря» цієї осені в Лізі чемпіонів демонстрував зрілий футбол – 3 забиті голи та 2 результативні передачі за 6 матчів групового етапу. Багато в чому завдяки виступам Михайла «Шахтар» посів 3-е місце у групі з 6 очками і фактично до самого кінця боровся з німецьким «Ред Булл Лейпциг» за вихід із групи.

Мудрик діяв приголомшливо, з індивідуального погляду, його виступ був настільки яскравим, що зрівнятися з ним зумів хіба що грузин Хвіча Кварацхелія, який грає в «Наполі». Про їхню гру восени говорила вся Європа.

Реакція трансферного ринку не змусила довго чекати. Ціна на півзахисника зросла з 15 до 40 мільйонів євро та стала рекордною для українського футболу.

Вартість Мудрика збільшилася з 15 до 40 мільйонів євро цієї осені. Зараз дуже багато розмов про те, де він може продовжити кар'єру – футболіста сватають то до лондонського «Арсеналу», то до «ПСЖ». Незабаром відкриється трансферне вікно, і, напевно, настане визначеність. Фанатам же «гірників» залишиться лише вболівати за нього у матчах збірної країни.

Усик на крок до ближче до корони хевівейту

У цьому році Олександр Усик виграв у матчі-реванші у британця Ентоні Джошуа. Перемога українця була переконливою. Що наблизило його впритул до найбільшої мети - стати абсолютним чемпіоном світу в суперважкій вазі. За бій з Джошуа Олександр заробив близько 40 мільйонів євро, частину яких направив на допомогу ЗСУ для боротьби з російською армією.

В українця залишився лише один суперник на шляху до цієї мети – британець Тайсон Ф'юрі, бій з яким є найочікуванішим боксерським поєдинком 2023 року. У цьому протистоянні визначиться, хто найкращий супертяж сучасності.

Не можна не згадати і про те, що 2022 року Василь Ломаченко здобув перемогу над Джамейном Ортісом і 2023 року швидше за все битиметься з абсолютним чемпіоном світу, непереможеним американським боксером Девіном Хейні. Якщо їхній поєдинок відбудеться, то він обіцяє бути одним із найкращих боїв року у професійному боксі.

Олександр Усік зробив ще один крок до титулу абсолютного чемпіона. Фото: facebook.com/Alexanderusyk

Олександр Усік зробив ще один крок до титулу абсолютного чемпіона. Фото: facebook.com/Alexanderusyk

Збірна із синхронного плавання показала історичні результати

Влітку наша збірна із синхронного плавання вкотре блиснула талантами. Дівчата взяли 2 золоті та 5 бронзових медалей. Такий результат дозволив українській збірній посісти друге місце на чемпіонаті світу. Наші дівчата пропустили вперед лише китаянок, які зуміли виграти 4 золоті комплекти нагород.

Хороша була наша збірна і на чемпіонаті Європи з водних видів спорту. Там Україна посіла загальнокомандне третє місце, вигравши 10 золотих, 6 срібних та 1 бронзову медаль. 8 із 10 золотих було взято українськими спортсменками в артистичному плаванні.

Встигають спортсменки допомагати і ЗСУ, на підтримку армії вони вже перерахували майже мільйон гривень.

Наші синхроністки одні з найкращих у світі. Фото: instagram.com/artswimukraine

Наші синхроністки одні з найкращих у світі. Фото: instagram.com/artswimukraine

Срібло від Абраменка

Ще до початку повномасштабного вторгнення Росії у Пекіні проходили Олімпійські ігри із зимових видів спорту. Україна забрала зі столиці Піднебесної одну-єдину медаль – срібло, можна сказати, вже легендарного українського фрістайліста Олександра Абраменка.

Для 34-річного спортсмена ця медаль стала другою олімпійською нагородою у кар'єрі. 2018 року у південнокорейському Пхенчхані Абраменко взяв золото.

Олександр Абраменко приніс Україні єдину олімпійську медаль цього року. Фото: Lars Baron/Getty Images

Олександр Абраменко приніс Україні єдину олімпійську медаль цього року. Фото: Lars Baron/Getty Images

Успіхи Ярослави Магучих

2022-й собі в актив однозначно може занести 21-річна стрибунка у висоту Ярослава Магучих. У березні Ярослава стала найкращою на чемпіонаті світу зі стрибків у висоту в приміщенні, який проходив у сербському Белграді, показавши результат 2,02 м. На чемпіонаті світу в Орегоні Ярослава стала другою з таким же результатом, поступившись лише Елеанор Паттерсон за кількістю спроб.

У серпні Ярослава виграла чемпіонат Європи з результатом 1,95 м. А на етапі «Брильянтової ліги» у бельгійському Брюсселі Магучих стрибнула на неймовірні 2,05 м, що стало найкращим результатом сезону у світі та повтором рекорду України.

Ярослава Магучих не лише видатна спортсменка, а й просто красуня. Фото: instagram.com/rosya_dp

Ярослава Магучих не лише видатна спортсменка, а й просто красуня. Фото: instagram.com/rosya_dp

Олексій Новіков – найсильніша людина в Європі

26-річний Олексій Новіков у 2022 році продовжив свої визначні виступи. У березні у британському Лідсі Новіков виграв звання найсильнішої людини Європи. Він узяв гору над своїми суперниками у двох вправах з п'яти, що дозволило йому зайняти перше місце, набравши 52 бали.

У травні 2022 року в Сакраменто Новіков виступив на легендарному турнірі World Strongest Man. Там українець став третім.

Вже восени він зумів стати найкращим на Rogue Invitational Strongman Competition 2022 в американському Остіні. Турнір складався із шести етапів, Олексій був успішний у кожному з них та набрав у сумі 49,5 бала. Це дало можливість йому перемогти та виграти 112 тисяч доларів призових.

Новіков теж пожертвував призові на ЗСУ, він передав українській армії 80 тисяч доларів, виграних на Arnold Strongman Classic 2022.

Олександр Новіков став найсильнішою людиною Європи. Фото: instagram.com/novikov_strong_wsm

Олександр Новіков став найсильнішою людиною Європи. Фото: instagram.com/novikov_strong_wsm

Повернення Світоліної

Поки що лише до тренувань, але й це тішить. Колишня перша ракетка України опублікувала фото на своїй сторінці в Instagram разом з чоловіком Гаелем Монфісом після тренування.

– Сім'я Монфіс повернулася до справ, – написала українка.

У жовтні Еліна стала мамою, а тому пропустила практично весь 2022 рік. Якою буде Світоліна після повернення – загадка. Але однозначно, ця подія одна з найбільш популярних в українському спорті.

Наша перша ракетка вже розпочала тренування. Фото: instagram.com/p/CmeyxDQNpwV/?hl=ua

Наша перша ракетка вже розпочала тренування. Фото: instagram.com/p/CmeyxDQNpwV/?hl=ua

Втрата року – Пеле

Наприкінці 2022 року з Бразилії прийшла сумна новина для всіх любителів футболу. Не стало легендарного 82-річного бразильця Пеле, який за свою футбольну кар'єру забив понад 1000 голів і виграв три Кубки світу. Пеле був уособленням футболу, іконою спорту, його називали Королем футболу.

Пеле важко хворів фактично рік, останні місяці були для нього особливо важкими, він уже не залишав лікарняного ліжка. А останніми днями йому стало настільки погано, що рідні вже прощалися з ним. А його рідний клуб «Сантос» починав готувати все необхідне для того, щоби провести легенду футболу в останню путь.

Прощання з великим футболістом відбудеться 2 січня на стадіоні "Віла Белміро", домашньому для клубу "Сантос", за який Пеле відіграв майже всю свою клубну кар'єру. Поховають Пеле у місті Сантос, штат Сан-Паулу, на цвинтарі Memorial Necropole Ecumenica. Цей цвинтар унікальний - він вертикальний, являє собою 32-поверховий будинок. Було збудовано другом Пеле, Хосе Альтстутом.

Пеле був єдиним футболістом, який тричі ставав чемпіоном світу. Фото: REUTERS/Louafi Larbi

Пеле був єдиним футболістом, який тричі ставав чемпіоном світу. Фото: REUTERS/Louafi Larbi

Турнір року

Мессі – король, Мбаппе – монстр, Роналду – збитий льотчик

Головна спортивна подія року - чемпіонат світу з футболу 2022 року - пройшов без збірної України. Трохи прикро, наші хлопці зупинилися за крок від мрії. У Катарі відбулося те, про що йшлося останні 10 років, якщо не більше. Лео Мессі виграв Кубок світу - це сталося вперше з часів Дієго Марадони. У кар'єрі великого аргентинця цей трофей займає ключове місце і, безперечно, був найбажанішим. На шляху до реалізації цієї мрії доля-лиходійка багато разів ставила Мессі підніжки, але Лео зібрався і переміг. Тепер він по праву серед великих, а може, і найсильніший гравець в історії футболу.

Кіліан Мбаппе в Катарі показав, що Лео Мессі варто переживати за статус найвидатнішого гравця сучасності. Адже Мессі найкращий у сукупності та за досягненнями, але не за грою. Французький нападник сьогодні перебуває на фантастичному рівні. У Кіліана 8 голів та 2 результативні передачі за 7 матчів на ЧС у Катарі, а ще 7 голів та 3 результативні передачі у Лізі чемпіонів за 6 матчів. Це цифри рівня Мессі та Роналду на їхньому піку форми.

Що буде далі із кар'єрою француза – дуже цікаво. Чи не викличе поразка у фіналі аргентинцям конфлікти з Мессі в клубі? Чи не переріс сам Кіліан «ПСЖ»? Чи «Реал» не робитиме ще одну спробу забрати до себе француза і викласти за Кіліана шалені гроші влітку 2023 року?

А хто ось точно не може собі занести 2022 рік в актив, то це Кріштіану Роналду. Португалець під кінець року втратив клуб, а на ЧС з основного гравця перетворився на гравця ротації, який виходить на заміну з лави запасних. За 51 матч за рік лише 16 голів. Для Кріштіану цей рік максимально поганий. Сумно бачити, що його час минає, адже він один з двох найкращих гравців початку XXI століття. 5 лютого Кріштіану стукне вже 38, і лише запеклі шанувальники його таланту вірять, що його зірка знову спалахне на горизонті.