Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
25 квiтня
Завантажити ще

ЧС-2022: Плачучий Неймар, злий Мессі і полеглі рекорди Пеле і Марадони

ЧС-2022: Плачучий Неймар, злий Мессі і полеглі рекорди Пеле і Марадони
Фото: ФБ Мессі

Завершилися перші матчі чвертьфіналу Чемпіонату світу у Катарі. Перший із матчів чвертьфіналу завершився найгучнішою сенсацією на цьому турнірі.

Сльози Неймара, рекорд Пеле як розрада

Протистояння Бразилії та Хорватії спочатку мало у кого залишало надії на інтригу. Хоч ми й писали про те, що «шашковим» під силу виграти матч у разі, коли суперник грає в рази краще, але якось слабко вірилося, що хорватам вистачить сил утримати цих бразильців.

Тренери не стали дивувати друг друга і публіку складами. На поле вийшли найкращі.

Перший тайм протистояння був, можна сказати, рівним. Бразильці були дещо спантеличені тим, що Хорватія застосувала високий пресинг. Мали мінімальну перевагу у володінні м'ячем, вели удари 5:3. Але чогось небезпечного серед цих ударів для Ліваковича не було.

Другий тайм змінив картину: бразильці стали значно більше ризикувати. По ударах вийшло вже 9:3 на користь «канарійок», більше того, 5 із них припало у площину воріт. Але всі вони знову не були небезпечними для Ліваковіча. Якийсь фінальний штурм, щоб не лізти в овертайм, не витрачати сил більше, ніж слід, від бразильців так і не відбувся.

Овертайм від того, що відбувається в першому таймі, не відрізнявся - мінімальна перевага латиноамериканців за статистичними показниками. Але не сказати, щоб цього вистачало на забитий гол. На 105+1 хвилині Неймар зіграв у подвійну стіночку з партнерами і блискуче обіграв Ліваковича та потужно пробив уже у порожній кут. Тут-то бразильцям і здалося, що справа зроблена. Вони навіть святкували забитий м'яч так, ніби він уже переможний. Хоча попереду був ще цілий овертайм.

І тут зіграв роль досвід хорватів. Вони змогли дати справжній бій наприкінці гри. На 117 хвилині матчу Лука Модріч починає розганяти атаку з глибини, м'яч виявляється у Міслава Оршича, який віддає передачу Бруно Петковичу. Хорват б'є в дотик з лівої ноги, м'яч має йти ліворуч від Алісона Беккера. Але центральний захисник Маркіньос намагається заблокувати удар. М'яч від його ноги зрізається на зовсім інший бік і летить у лівий від Алісона кут і залітає у ворота. Бразильці пропускають із єдиного удару хорватів по воротах взагалі за весь матч!

Бразильці спробували відігратися, але Лівакович не дав. Пішла серія пенальті.

Першим бив хорват Влашич - потужний удар по центру шансів Алісон не залишив. У бразильців пішов бити молодий Родріго і не забив – Лівакович взяв нескладний удар у лівий від себе кут. Потім бив Ловро Майєр - ударив хитро, знову по центру, Аліссон на це не чекав і пропустив. Потім у бразильців пішов бити найдосвідченіший Каземіро – гарматним ударом у правий кут від воротаря всадив м'яч, Лівакович хоч і вгадав напрямок удару, але дістати цей удар було неможливо. Потім Модріч розвів по-професорськи кутами м'яч і Алісона. Той самий трюк повторив і Педро. Далі Оршич свій пенальті забив. А у бразильців найважливіший 4-й удар пішов бити центральний захисник Маркіньос. Бразилець розвів Ліваковича і м'яч по різних кутках, але влучив прямо у штангу. На цьому для «пентакампеоні» все... Хорватія виграє другу серію пенальті поспіль на цьому ЧС, а Лівакович записує на свій рахунок ще один відбитий 11-метровий.

Чуття Даліча, звільнений Тіте та талант Ліваковича

Матч Хорватія – Бразилія завершився зі сльозами на очах 30-річного Неймара. Він хоч і зрівнявся з Пеле у цьому матчі за кількістю голів за збірну (77 забитих м'ячів), але радості це навряд чи принесло. Цей факт буде хіба що втіхою. Для нього впала його мрія – взяти ЧС із Бразилією.

Цього разу «пентакампеоне» були максимально близькими до перемоги на турнірі – склад був без слабких місць, та й усі зірки були у чудовій формі. Але кого тепер звинувачувати? Хіба що самих себе.

У Бразилії, щоб ти став великим гравцем, потрібно взяти ЧС, як це робив Пеле, Ромаріо, Рівалдо, Роналдо, Роналдіньо, Роберто Карлос, Кафу та Кака. Неймару це вдалося. Як не вдалося взяти за кар'єру Золотий м'яч. Адже все для цього у гравця було, за винятком, можливо, здоров'я. Занадто часто він травмувався останні роки. Це не дозволяло бути завжди у чудовій формі. Але до Катару Неймар приїхав у шикарних кондиціях, а тому поразка подвійно образливіша.

Якщо ця Бразилія і мала програти, то явно не так рано і не хорватам. Чи будуть ще у Неймара шанси? Вкрай сумнівно. А ще цей ЧС був останнім шансом для Дані Алвеша та Тьяо Сілви. Можливо, навіть Каземіро - йому вже теж 30 років і чи буде він у формі через 4 роки? Запитання. У решти ж багато ще попереду.

Винного у збірній Бразилії знайшли дуже швидко. Ним виявився тренер Тіте. Було звільнено відразу ж після завершення матчу.

Загалом перемога хорватів стала несподіванкою. І тепер на «шашкових» дивляться всі зовсім інші очі. У півфіналі вони вже фаворити. Дивовижна команда – 3 півфінали ЧС за всю історію збірної, при тому що вона (історія) розпочалася лише у 1998 році. Частіше ходити на ЧС так далеко вдавалося лише німцям – ті чотири рази були за крок від фіналу.

Помста Нідерландів, що не відбулася

Збірна Нідерландів не зуміла скористатися шансом помститися Аргентині за поразку 8-річної давнини у півфіналі ЧС у Бразилії.

Перший тайм був цікавий щодо змісту. Голландці більше володіли м'ячем (57% ігрового часу), але не загрожували воротам Мартінеса зовсім – нуль ударів у площину за тайм. Аргентинці ж діяли трохи різкіше, але без особливої гостроти, свої 3 удари по воротах Нопперта зробили. Один із них, на 35-й хвилині матчу, закінчився голом Науеля Моліни. Лео Мессі протягнув м'яч із глибини поля і віддав неймовірну передачу на Моліну, відрізавши одразу чотирьох гравців оборони Нідерландів. Моліна вискочив віч-на-віч і промазати таке просто не міг. Якоїсь жорсткої реакції Нідерландів на пропущений гол не було.

Другий тайм вже був іншим за змістом. На 71-хвилині матчу Акунья розгойдав у штрафному майданчику Дензела Дюмфріса і змусив цього зробити фол. Суддя поставив пенальті у ворота голландців. До м'яча підійшов Лео Мессі. Удар. Гол! 2:0.

Голландці повернулися в гру, забивши досить раптовий гол. На 83-й хвилині Стевен Бергейс зробив навіс на Ваут Вегхорста і той забив красивий гол головою. Голландці зрівняли рахунок на останніх секундах матчу. Тен Копмайнерс вирішив по-хитрому розіграти штрафний, давши пас Вегхорсту, той зумів пробити Мартінеса і зробити рахунок 2:2.

В овертаймі аргентинці просто розривали свого суперника. Володіння м'ячем 75 на 25 на користь переможців. Удари 8:0. Два з них у площині, і досить небезпечні. Голландцям довелося терпіти до закінчення додаткового часу, і вони зуміли.

Цікаво, що першими били в обох командах капітани. Першим до точки пішов Ван Дейк. Голландець добротно вдарив у лівий від себе кут, але Мартінес потяг. У аргентинців пішов бити Мессі і той ударив дуже спокійно, розвівши м'яч та воротаря у різні боки. Далі непогано вдарив Бергейс, але Мартінес упевнено взяв. Нопперт був близький, щоб відбити удар Паредеса, але трохи не вистачило. Копмайнерс свій пенальті впевнено пробив. Монтьєль розвів Нопперта і м'яч у різні боки. Результативний удар записав до активу і Вегхорст. А ось далі Енцо Фернандес подарував надію голландцям, пробивши повз нього. Де Йонг своїм успішним ударом її підживив. Але всякі ілюзії на успіх тут же розвіяв впевненим пострілом гравець збірної Аргентини Лаутаро Мартінес, який найбільше критикується. Підсумкова перемога в серії 11-метрових за аргентинцями з рахунком 3:4.

Мессі образив Вегхорста, а Мартінес Лаоса

Лео Мессі провів на цьому ЧС чергову чудову гру. У свої 35 років аргентинець забив на ЧС вже 4 голи і віддав 2 результативні передачі. Його значення на гру збірної колосальне. Поки що Мессі грає як явний кандидат на звання найкращого гравця турніру. У матчі з голландцями Мессі підкорився рекорд Дієго Марадони за кількістю результативних дій на ЧС – 10 голів та 7 результативних передач. Дієго Армандо мав 8 голів і 8 передач.

Дивно те, як грає сама Аргентина. Увесь час вони показують, що вони мають де додати, коли здається, що команда видихнулася. Звідси і потужно проведений овертайм – команда була до нього краще готова з погляду фізики. Ця Аргентина постійно атакує, прагне забивати. Але часом грішить тим, що заспокоює гру, коли починає вважати, що справа зроблена. Голландці ледве не скористалися цим.

Загалом поєдинок був щедрим на емоції. І після завершення матчу аргентинські гравці не поскупилися на міцні слова на адресу арбітра та суперників.

-Він (арбітр) просто хотів, щоб вони забили, от і все. Тож, сподіваюся, у нас більше не буде такого рефері. Він марний, - сказав про роботу Антоніо Матео Лаоса воротар аргентинців Мартінес.

Мессі взагалі образив суперника на камеру, коли давав коментарі після матчу.

-На що ти дивишся, ідіот? На що дивишся, ідіот? Давай іди, ідіот, давай іди, – сказав Лео Вегхорсту.

Чи потягне висловлювання Мессі на якісь санкції наразі незрозуміло. Але під час матчу він таки клопотав жовту картку за неспортивну поведінку.