Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
Завантажити ще

ЧС-2022: Момент істини для Мессі та перше випробування для Бразилії

ЧС-2022: Момент істини для Мессі та перше випробування для Бразилії
Фото: REUTERS/Kai Pfaffenbach

Ось і настав час чвертьфінальних матчів на Чемпіонаті світу з футболу в Катарі. Кожній збірній залишилося зробити лише 3 кроки на шляху до заповітної мети. Але ці 3 кроки є найскладнішими. На турнірі залишилися найсильніші суперники.

  • 17:00 Хорватія – Бразилія
  • 21:00 Нідерланди – Аргентина

Чи є шанс у «шашкових» застати зненацька «пентакампеоне»?

Збірна Бразилії дуже потужно проводить турнір у Катарі. Але в цьому немає нічого дивного. Надто вже потужно укомплектована ця команда. Явних слабких місць у неї не видно. А поразку від Камеруну складно брати всерйоз до уваги - це був матч третього туру групового етапу, який нічого не вирішував і грався резервним складом.

Варто віддати належне наставнику бразильців Тіті, який зумів знайти правильний баланс у стартовому складі. Бразильцям дуже сильно допомагає той факт, що в центрі оборони у них грає пара захисників Тьяго Сілва - Маркіньос, яка вже багато років як зіграна. У захисників чудове порозуміння. І як доповнення до них – трохи вище граючий опорник Каземіро, який прямо зараз виглядає як найкращий гравець на своїй позиції на цьому мундіалі. На додаток до цього Тіте знайшов місце у старті для Вінісіуса Жуніора, Неймара, Рішарлісона і навіть Рафіньї. Така велика кількість атакуючих зірок плутає суперників, ті просто не розуміють, на кому потрібно акцентувати при оборонних діях. У результаті забити у складі «пентакампеоне» може кожен.
Бразилія - явний фаворит, і багато хто вже бачить її у півфіналі.

Хорватія на цьому ЧС – це команда, яка грає на досвіді. Віцечемпіони світу дійшли до чвертьфіналу, провівши зовсім різні поєдинки на цьому турнірі. Було дві нульові нічиї з Марокко та Бельгією, а ще розгромна перемога над Канадою. І насамперед тактичний успіх у протистоянні з Японією. Від ігор команди Златка Даліча щоразу залишається відчуття, що їм пощастило. І їм справді пощастило з бельгійцями, де Ромелу Лукаку міг забивати 3-4 голи, а проґавив абсолютно всі забійні моменти. Пощастило і з Японією, де «сині самураїв» явно були кращими. Пощастило і у стримуванні Марокко.

Дивлячись на все це разом, стає ясно, що ця команда чимось віддалено схожа на торішній мадридський «Реал» у Лізі чемпіонів. Команда явно не сильніша за своїх суперників і навіть грає далеко не по-чемпіонськи, але перемагає за рахунок окремо взятих перфомансів гравців. То Модріч видасть шикарний тайм, то Лівакович створить диво в серії пенальті, то Перишич заб'є надто складний гол. Хорвати – це команда, яка порушує логіку на цьому ЧС. Це команда, здатна досягти результату, граючи при цьому погано.

Ось у цьому і є найголовніша небезпека для Бразилії. Може виникнути помилкове відчуття, що ти перевершуєш суперника, а він тебе спіймає в одному епізоді - і все. У захисті хорвати дуже надійні. Усього два пропущені голи на цьому турнірі, при тому, що команда грала з досить сильними суперниками. Закритися досить добре в обороні та вистраждати потрібний результат «шашкові» можуть. І шанси їх були б значно вищими, якби у складі цієї команди був нападник рівня Маріо Манджукіча, який завершив кар'єру. Златко Даліч на цьому турнірі поки що не знайшов вирішення цього завдання. Він перепробував як центрфорварда чотирьох людей. І поки що найкраще показав себе варіант з Андрієм Крамаричем – швидше за все, йому тренер і довіриться.
Хорватія поки що виглядає як найскладніший суперник для бразильців. "Пентакампеоне" ще не стикалися з командою такого плану, як ця, де суперник здатний за один-два епізоди вирішити результат зустрічі. Не доводилося бразильцям відіграватись або відчайдушно штурмувати ворота суперника. Є відчуття, що ця Хорватія напружить «канарійок» у Катарі по-справжньому.

Голландці мститимуть аргентинцям

На ЧС 2014 року у Бразилії Нідерланди вже грали з Аргентиною у плей-офф. Тільки тоді на кону був вихід у фінал. Та команда Луї ван Гала стала відкриттям турніру, яка, здавалося, заскочила в четвірку найсильніших випадково. Аргентина ж виглядала більш логічним фіналістом, але не за рахунок своєї сили, а за рахунок певних турнірних обставин. Усе завершилося перемогою «альбіселесте» у серії післяматчевих пенальті з рахунком 4:2. Голів у основний час не було.
З тієї зустрічі у складі обох збірних залишилося мало учасників – у голландців Дейлі Блін та Мемфіс Депай, останній був тоді ще зовсім молодий і навіть не вийшов на поле. У аргентинців лише Лео Мессі. Обидві збірні пережили зміну поколінь. Змінювалися у команд навіть тренери. Тож це буде зовсім нове протистояння.

У чому слабкі місця нинішньої Аргентини ? Матчі групового етапу та стадії плей-офф показали, що «альбіселесте» вкрай мало дозволяють суперникам біля своїх воріт, але при цьому пропускають аномально багато (Австралії вистачило 2 удари, щоб забити гол, саудівці забили 2 м'ячі з 2 ударів). Переважну кількість часу аргентинці зайняті атакою – дуже багато б'ють та мало забивають. Головний транжир моментів – Лаутаро Мартінес.

У чому сильні місця? Прекрасна форма Лео Мессі, гарний Хуліан Альварес, Алексіс Маккалістер та Енцо Фернандес. Контроль м'яча, пресинг.

У чому слабкі місця Нідерландів? Мабуть, у нестачі таланту. У 2014 році набагато багатший на таланти склад не зумів пройти ще більш обділену талантами Аргентину. А ще відсутність ігрової стабільності.

У чому сильні місця? Цій команді не потрібно надто багато атакувати – вона має дуже високий рівень реалізації моментів. Із 6 ударів по воротах американців 3 закінчились голами. Із 3 ударів по воротах Сенегалу 2 були гольовими. Щоб забити Еквадору, вистачило й зовсім одного удару за матч. Ці голландці вміють забивати з положень, коли моментів мінімум. І це є небезпечним для Аргентини. Яскраво вираженого лідера немає, небезпечних людей у складі вистачає.

Обидві команди ще не проходили справжньої перевірки потужним суперником цього ЧС. Напевно, їх протистояння якісь нюанси розкриє. Хто зможе краще зорієнтуватися по ходу гри, той, найімовірніше, візьме гору в протистоянні.