Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
Завантажити ще

ЧС-2022: Лівакович відправив японців додому, а Бразилія розгромила Південну Корею

ЧС-2022: Лівакович відправив японців додому, а Бразилія розгромила Південну Корею
Фото: CLIVE BRUNSKILL/GETTY IMAGES

Завершилося ще два матчі 1/8 фіналу Чемпіонату світу з футболу в Катарі. Обидва матчі вийшли по-своєму унікальними. В одному – вперше справа дійшла до овертайму та навіть серії післяматчевих пенальті. А в іншому відбувся перший і поки єдиний розгром на стадії плей-офф.

"Сині самураї" билися до останнього

Протистояння Японії та Хорватії повністю виправдало очікування. Їхній матч став найбільш конкурентним серед усіх зіграних на стадії 1/8 фіналу ЧС. Японія грала сміливо і зухвало, демонструючи, що статус віце-чемпіона світу, який є у противника, їх не лякає. Хорватія ж, розуміючи, що суттєво поступається у швидкості молодшим і швидконогім азіатам, робила ставку на зниження швидкості і загалом досить в'язкий футбол.

Зі змінним успіхом працювали обидві тактики. Були відрізки, де явно кращими були японці, а траплялося і таке, що краще виглядала Хорватія. Особливо гарними були хорвати на початку першого тайму. У самому старті матчу згаяли чудовий момент, щоб забити – не зуміли продавити захист суперника у вирішальний момент. Потім стартовий мандраж у японців минув, і вони стали грати значно впевненіше. «Самураї» все сміливіше починали атакувати «шашкових», а ті не завжди встигали за спритними азіатськими гравцями.

На 42-й хвилині матчу Японія показала всім, як треба розігрувати кутові. В результаті розіграшу Майя Йосіда з німецького «Шальке» віддав точний пас на Дайдзена Маеду із «Селтіка» - той забив гол. Японці повели у рахунку, намагалися його утримати, але не вдалося.

Хорватія свою відповідь дала на 55-й хвилині – ветеран Деян Ловрен подав у штрафний майданчик, а там потужним ударом головою в далекий від воротаря кут пробив Іван Перишич. Рахунок став 1:1.

Потім команди обмінялися ударами з-за меж штрафного майданчика. Спершу пробили японці, але м'яч припав рівно по центру. А потім бив лідер хорватської дружини Лука Модріч. Удар у хорвата вийшов неймовірної сили і траєкторії, м'яч летів прямо по дев'ятці, але Шуїчі Гонда примудрився потягнути цей гарматний постріл. Загалом другий тайм вже солідніше відіграли хорвати.

Овертайм визначити переможців не зумів. Тому команди пішли пробивати першу на цьому турнірі серію 11-метрових ударів.

Першими били японці – пішов Мінаміно із «Монако». Непогано вдарив у правий від Ліваковіча кут, але той відбив. У хорватів першим бив Влашич та свій удар він реалізував. Далі Мітома пішов пробивати пенальті, чомусь бив туди, куди й Мінаміно. Ймовірно, сподівався, що Лівакович вдруге в те саме місце не стрибне, а він стрибнув – м'яч був відбитий. Брозович зробив рахунок 2:0. Далі Асано забив, рахунок став 2:1. Потім дещо по-піжонськи пробив Лівая і забити не зумів. Ця невдача подарувала Японії шанс. Але найдосвідченіший Майя Йосідо забити не зумів. А далі Пашаліч поставив крапку у протистоянні команд.

Героєм матчу став 27-річний воротар збірної Хорватії Домінік Лівакович, який виступає у загребському «Динамо». Воротар зумів потягти одразу три удари у післяматчевій серії пенальті, що дозволило йому вписати своє ім'я в історію. Лише два воротарі до Ліваковича зуміли зробити це – португалець Рікардо у 2006 році у серії пенальті з Англією та співвітчизник Домініка – Субашич, на попередньому мундіалі у протистоянні з Данією. Міг впасти перед Ліваковичем і вічний рекорд українця Олександра Шовковського, але наш «маестро пенальті» 2006 року від швейцарців у серії пенальті не пропустив взагалі, щоправда, відбив особисто лише два удари. Решту суперники тоді промазали самі.

Японські футболісти хоч і вилетіли, але свій шлях до ЧС провели гідно. «Сині самураї» обіграли Німеччину та Іспанію у групі – а це вже фантастичний результат. На цьому ЧС команда набралася найціннішого досвіду, зрозуміла, що грізні імена у складі суперника – це ще не автоматична перемога для них. Завжди боролася, чіплялася, створювала чималі труднощі всім суперників без винятку. І ось що цікаво: 8 гравців Японії виступають у німецькій Бундеслізі, і всі вони показали на ЧС чудову гру, хоч на статус топ-зірки серед усіх тягне лише Даїчі Камада. Тоді як збірна Німеччини, будучи укомплектована суцільними зірками Бундесліги, безславно покинула турнір. Поступитися віце-чемпіону світу не соромно, особливо в рівному бою. Можна бути впевненим – через 4 роки ця команда вийде на свій пік і має шанси вистрілити на наступному ЧС по-справжньому.

А Хорватію можна привітати, вона пройшла далі. Але оголилася її головна проблема - відсутність в атаці Маріо Манджукіча робить її напад набагато слабшим. Наявність Маріо у складі дозволило хорватам 4 роки тому піднятися у фінал. Ця Хорватія такий подвиг вже навряд чи здійснить.

Бразилія не пошкодувала «азіатських тигрів»

Не існувало жодної реальної причини, через яку Південна Корея вчора могла хоч якось поборотися з Бразилією. Їх суперник вийшов на поле основним складом, що істотно відпочив. Навіть Неймар відновився.

«Пентакампеоне» не стали відкладати справи у довгий ящик. Відразу ж позначили, що всі питання щодо участі у чвертьфіналі вирішуватимуть у перші ж 45 хвилин. Вже на 7-й хвилині рахунок став 1:0. Неймар затяг м'яч у глибину штрафного майданчика, віддав пас на поодиноко стоячого Вінісіуса Жуніора, і той точно пробив у кут.

На 11-й хвилині Рішарлісон заробив пенальті. Бити пішов Неймар - той просто знущався над воротарем паузою перед ударом, бідолаха воротар рознервувався так, що зовсім не зрозумів, що робитиме Неймар. А той покотив у лівий від голкіпера кут і зробив рахунок 2:0. Інтрига померла, так і не розпочавшись.

На 17-й хвилині корейці спробували огризнутися, небезпечно пробили здалека, м'яч летів у дев'ятку, але Аліссон Беккер потягнув цей удар. Корейцям так сподобалося бити по воротах Аліссона  здалека, що вони спробували зробити це ще два рази, вийшло так собі. А далі бразильці покарали «азіатських тигрів» за зухвалість – майстерно розкотали суперника за три паси і вивели Рішарлісона сам на сам, бразилець був точним, 3:0. На 36-й хвилині Вінісіус зробив шедевральну передачу на Лукаса Пакета, який точно пробив у кут - і рахунок став розгромним. На цьому бразильці заспокоїлися, хоча очевидно, що могли забивати ще й ще. Але вирішили зберегти сили на наступного суперника – Хорватію.

У другому таймі Тіте дав пограти ветерану Дані Алвешу, випустив Бремера та Мартінеллі, на 80-й хвилині замінив навіть Аліссона та дав пограти третьому голкіперу команди Вевертону. Свій гол престижу корейці забили на 76-й хвилині, зробив це Пек Сін Хо, але цей гол не означав абсолютно нічого.

Що зрештою? «Тигри» їдуть додому, досягши максимально можливого для себе результату. Соромитися їм нема чого. А впасти перед такою Бразилії нікому не соромно. Бразильці ж котком в'їжджають до чвертьфіналу, де їм доведеться битися з Хорватією. Шанси «шашкових» виглядають примарно. Занадто сильний суперник у всіх аспектах. Команди, яка здатна зупинити «пентакампеоне», на цьому турнірі поки не видно.