Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
Завантажити ще

ЧС-2022: корейська надія на диво та японський бойовий настрій

ЧС-2022: корейська надія на диво та японський бойовий настрій
Фото: Christopher Pike/Getty Images for Supreme Committee 2022

Триває 1/8 Чемпіонату світу з футболу у Катарі. 5 грудня відбудуться два поєдинки. У першому збірна Японії зіграє з Хорватією, а в другому - Південна Корея зустрінеться із Бразилією.

17:00 Японія – Хорватія

21:00 Бразилія – Південна Корея

«Сині самураї» проти «шашкових»

Збірна Японії на груповому етапі видала одразу два сенсаційні результати, які вже увійшли до історії турніру. Гравці з Країни східного сонця обіграли імениту Німеччину в першому турі і грізну Іспанію в заключному. А між цими матчами поступилися Коста-Ріці. Обидві переможні ігри за сценарієм були схожі: спочатку японці пропускали гол від фаворитів, а потім, коли суперник думав, що справа вже зроблена, «сині самураї» забивали двічі і перемагали. З костариканцями так не вийшло – у цій грі самі японці були фаворитами, які увесь матч штурмували ворота Кейлора Наваса, що ні до чого не призвело, а в кінцівці ще й пропустили чи не після єдиної атаки суперника.

Хорватія обійшлася на груповому етапі без сенсаційних успіхів. «Шашкові» зіграли нульову нічию з Марокко у першому турі, потім розгромили недосвідчену Канаду з рахунком 4:1, а в заключному турі зуміли вистраждати для себе нічию в матчі зі збірною Бельгії. Зрештою, як і планувалося, вийшли з 2-го місця з групи та отримали у суперники собі не когось із грандів, а скромну на перший погляд Японію.

Нинішня команда Японії цікава. У ній повно представників німецького чемпіонату, найяскравішими з яких є Даїчі Камада та Ріцу Доан, який забив уже 2 голи на цьому ЧС. У футбол ця Японія вміє грати чудово, що й продемонструвала на груповому етапі. Маса гравців японської збірної грає в європейських клубах, а деякі навіть у таких грандах, як "Арсенал" та "Ліверпуль". Ця команда досить молода, енергійна і грізних суперників, як показав груповий етап, не боїться.

Хорватія – це віцечемпіон світу. З моменту фіналу попереднього ЧС команда значно оновилася, але головні дійові особи тут ті самі. Лука Модріч, Іван Перишич, Маттео Ковачич, Марцело Брозович та Андрій Крамарич все ще є кістяком команди. Хорвати мають величезний досвід не лише на стадії плей-офф чемпіонатів світу та Європи, але й у Лізі чемпіонів. Що у такому протистоянні є найважливішим чинником. Та й рівень лідерів хорватської збірної все ж таки вище, ніж найкращих футболістів збірної Японії.

Зустрічаються дві команди із приблизно однаковими шансами на те, щоб пройти далі. Але є стійке відчуття того, що японцям не вистачить саме досвіду в подібних протистояннях. Тому що ігри в плей-офф абсолютно не схожі на матчі групового етапу, тут усі обережні і виявляють мінімум авантюризму. А це означає, що, швидше за все, ми побачимо футбол закритого типу з невеликою кількістю голів.

"Пентакампеоне" проти "азіатських тигрів"

Мабуть, пара Бразилія - Південна Корея на стадії 1/8 фіналу виглядає менш конкурентною. Різниця у класі між суперниками просто жахлива. Збірна Бразилії підійде до цього матчу після відпочинку, адже у третій грі групового етапу проти Камеруну бразильці грали другим складом. Тоді як корейці билися з демотивованою Португалією за перемогу і вирвали її.

Важко уявити, як і за рахунок чого Південна Корея сьогодні намагатиметься зупинити Бразилію, яка йде на всіх парах як мінімум у півфінал. Виглядають корейці приречено, їм допоможе хіба що диво і переоцінка бразильцями власних сил разом із недооцінкою сил суперника. Хоча і це навряд, адже свій неприємний щиголь по носі команда Тіте заробила ще на стадії групового етапу від Камеруну.

Як би матч не склався, але гравці Південної Кореї приїдуть додому вже у статусі героїв – вони вийшли із групи з Португалією, Ганою та Уругваєм, які набагато сильніші суперники. А від матчу з «пентакампеоне» чудес уже ніхто не чекає. Чого не скажеш про бразильців – для них виліт до 1/8 фіналу стане величезною трагедією, справжньою ганьбою. Для цього покоління бразильських гравців результат, менший за золото ЧС, на їхній батьківщині є неприйнятним. Від Бразилії чекають перемог і яскравий футбол, і, швидше за все, сьогодні вона це продемонструє.