Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
Завантажити ще

ЧС-2022: чи помститься Гана Уругваю і чи зможе Сербія створити диво?

ЧС-2022: чи помститься Гана Уругваю і чи зможе Сербія створити диво?
Фото: Крістофер Пайк/Getty Images для Верховного комітету 2022

Настав заключний день групового етапу Чемпіонату світу з футболу у Катарі. Інтриги в ньому не так багато, тому що Бразилія та Португалія вже забезпечили собі місце у іграх на вибуття. Натомість для решти 6 команд надія вийти із групи ще жива.

Група Н

  • 17:00 Гана – Уругвай
  • 17:00 Південна Корея – Португалія

Група G

  • 21:00 Камерун – Бразилія
  • 21:00 Сербія – Швейцарія

Гана отримує шанс звести рахунки з Уругваєм

«Чорні зірки» 12 років тому воювали з Уругваєм за вихід до півфіналу Чемпіонату світу в ПАР. Тоді гору взяли латиноамериканські футболісти: в основний час були бойові 1:1, а в овертаймі Луїс Суарес відбив м'яч рукою, що летить у порожні ворота, і отримав червону картку. Того пенальті ганці не забили. А потім психологічно надламані поступилися вже й у післяматчевій серії. Африканці пам'ятають той матч надто добре – для них це був втрачений історичний шанс.

І ось футбол знову зводить старих знайомих віч-на-віч у не менш важливому матчі. У Гани ситуація сприятливіша. Їй підійде і нічия за умови, що південнокорейська збірна не обіграє португальців. А уругвайцям потрібна лише перемога. Їх букмекери і вважають фаворитами, віддаючи коефіцієнт 1.90 на їхню перемогу. На Гану віддають аж 4:30. Але чому так вірять у команду, яка за два тури не забила жодного гола? Уругвай виглядає набагато сильніше з точки зору кадрів: зіркові Бентанкур і Вальверде в півзахисті і Хіменес у захисті, матері Суарез і Кавані в атаці, а ще голодний на перемоги ліверпульський голеадор Дарвін Нуньєс.

У Гани зірок такої величини немає, але є Мохаммед Кудус, який яскраво грає, надійний Томас Партей, а ще швидкий Іньякі Вільямс, від якого чекають дива. З точки зору гри Гана на цьому ЧС - це команда-авантюрист. Вона ставить на те, що заб'є більше, ніж суперник, і в неї це непогано виходить. Корейців здолали у перестрілці з рахунком 2:3. А з португальцями зовсім мало не вистачило до 3:3.

Уругвай являє собою занудне видовище – атак мало: 3 рази били по воротах португальцям та нуль по воротах корейців. Уругвай - це команда, про яку доречно сказати, що вона сама не грає і іншим не дає. Хоча набір гравців дозволяє грати, до того ж дуже красиво. Але тренер-прагматик – горе команди. У цьому матчі може статися абсолютно що завгодно, в цьому його принада та інтрига, емоції точно будуть через край, тому що 2010-й тут пам'ятають багато хто.

Роналду заб'є ще раз?

Занадто перенапружуватись португальці сьогодні не будуть. Для них у групі вже все вирішено, треба подумки готуватися на плей-офф. Але залишити на лаві запасних Кріштіану Роналду Фернанду Сантуш навряд чи наважиться. Португальцю треба грати та забивати, щоб оновлювати свої рекорди, а відпочиватиме він потім.

У Південної Кореї шанси на вихід із групи після двох турів залишилися. Що потрібно для цього? Нічия чи перемога Уругваю у паралельному матчі, а ще перемагати самим. І «азіатські тигри» неодмінно намагатимуться це зробити. Гра обіцяє бути яскравою, насиченою емоціями – корейці так завжди грають. Їхньому лідеру Сон Хин Міну дуже вже хочеться вивести свою збірну до плей-офф, від його гри сьогодні залежатиме багато.

Бразильці перевірять глибину складу

Пентакампеоне всі питання в групі вирішили для себе ще в минулому турі. А тому у Тіти з'явився шанс ретельно перевірити, хто в якій формі з-поміж його запасних футболістів. Для бразильців це чудовий шанс провести ротацію, важливо дати відпочити лідерам перед плей-офф. Але думати, що це буде «зливання» матчу, не варто. Запас у бразильців досить потужний, надасть форму багатьом основам цього ЧС.

Шанси Камеруну на плей-оф примарні. А все тому, що в іграх із сербами та швейцарцями команді не вистачило надійності у захисті. Одного очка в їхньому положенні замало. Їм потрібно, щоб серби здолали мінімально швейцарців, а самим якось перемогти такого монструозного суперника.

Чи зуміють балканці створити диво?

Збірна Сербії у тяжкому становищі. Воно також багато в чому залежить від паралельного матчу. Сербам потрібна перемога бразильців – тоді їм вистачить будь-якої перемоги над швейцарцями. А сенсаційна перемога Камеруну вимагатиме від них перемоги з такою різницею, щоб перевершити африканців за цим показником. Наразі серби відстають від камерунців на один гол.

Швейцарцям краще перемагати. Але якщо Камерун не зможе виграти, то підійде й нічия. А от програвати не можна зовсім – вилетять.

Від Сербії на цьому ЧС усі чекали більшого. Команда пройшла відбір без поразок і мала в минулому турі забирати перемогу в матчі з Камеруном. Але з власної дурості її не втримала, що може тепер коштувати занадто дорого.

А ще в команді, схоже, є певні тертя: тренер Драган Стойкович з нікому не відомої причини не дає грати головній зірці команди Душану Влаховичу, який виступає в туринському «Ювентусі». Один із найкращих нападників Європи чомусь гріє лаву на мундіалі, замість того щоб забивати та виводити свою команду з групи. У разі провалу Стойковичу довго доведеться шукати пояснення цього рішення. Тиск буде величезним сьогодні насамперед на нього. Ось цими розбратами згуртовані швейцарці і можуть скористатися.