Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
Завантажити ще

ЧС-2022. День 9: Португалія та Бразилія спробують оформити вихід із групи

ЧС-2022. День 9: Португалія та Бразилія спробують оформити вихід із групи
Фото: Крістофер Пайк/Getty Images для Верховного комітету 2022

Центральними подіями ігрового дня мають стати матчі збірних Бразилії та Португалії. Ігровий день розпочнеться о 12:00 матчем Камерун – Сербія. Потім о 15:00 поміряються силами Південна Корея та Гана. О 18:00 змагатимуться Бразилія й Швейцарія, а закриватимуть ігровий день Португалія та Уругвай.

  • 12:00 Камерун - Сербія
  • 15:00 Гана - Південна Корея
  • 18:00 Бразилія - Швейцарія
  • 21:00 Португалія - Уругвай

Серби спробують обіграти Камерун

Це матч команд, які у першому колі зазнали поразки. Серби поступилися потужним бразильцям, а Камерун прикро програв Швейцарії, пропустивши від Емболо, який свого часу народився у Камеруні. На обох командах висітиме вантаж відповідальності, ціна помилки – достроковий виліт з турніру. А вийти з групи і тим і іншим дуже хочеться, бо обидві команди мають за плечима три провалені групові етапи ЧС поспіль.

В обох збірних зібрався, можливо, найкращий склад за останні 5, а то й 10 років. У Камеруна є блискучий голкіпер Онана, в опорній зоні є Ангісса, що випалює все на своєму шляху. А в атаці - Токо Екамбі та Ерік Максим Чупо-Мотінг. У сербів розраховують на двох Душанів – Тадича та Влаховича, а ще - на Сергія Мілінковіча-Савича та Олександра Митровича.

Що цікаво, історія тут грає одразу проти обох команд. Камерун свої останні 8 матчів на груповому етапі ЧС програв. І якщо програє ще раз, то повторить антирекорд Мексики. А у Сербії традиційно погано йдуть справи з африканськими збірними: 2010-го програли 1:0 Гані, 2006-го - 3:2 івуарійцям. Тож нерви в обох команд будуть на межі, і ті й інші будуть дуже прагнути зупинити негативні тенденції. З чого можна зробити висновок, що фолів та боротьби точно буде багато.

І все ж таки, хто переможе? Ми вважаємо, що серби мають трохи більше шансів на успіх. "Орли" солідно виглядали проти збірної Бразилії у першому матчі. Один тайм відіграли з нею на 0:0, а це чогось таки варте.

«Азіатські тигри» проти «Чорних зірок»

Південна Корея дуже успішно розпочала турнір – у першому турі «тигри» зуміли відібрати очки в Уругваю, зігравши 0:0. Але в цій нічиїй швидше був поганий Уругвай, ніж хороша Корея. Дебют Гани теж поганим назвати не можна. Ганці хоч і програли Португалії 2:3, але видали один із найкращих матчів цього ЧС, який дав і масу голів, і суддівський скандал. Та й був шанс у ганців уникнути поразки, португальцям просто пощастило. Тож зустрічаються суперники гідні один одного.

Що цікаво, обидві команди не були перед турніром претендентами на вихід із групи. Корейці взагалі виглядали безнадійними аутсайдерами. Але раптово зуміли видобути нічию в матчі з Уругваєм та зберегти чудові перспективи. Гана ж просто має Мохаммеда Кудуса, який у матчі з суперником подібного рівня здатний зробити на полі різницю. Та й із командною грою у «Чорних зірок», як виявилося, справи непогані. Якщо створили труднощі португальцям, то й з іншими учасниками групи «Н» поборються. Підбір гравців у ганців трохи кращий. Але головна зірка у корейців значно сильніша – Сон Хин Мін явно найкращий гравець на ці дві команди.

Прогнозувати у цьому протистоянні щось складно. Але якщо дивитися на суто ігрові аспекти, то ганці виглядають жвавішими - грають видовищніше, забивають голи і створюють моменти. Корейці ж організованіші, але чимось особливим вони не володіють. Здивувати ганців їм, здається, нема чим.

«Пентакампеоне» йдуть за перемогою

Бразилії належить грати зі Швейцарією. Обидві команди розпочали турнір із перемог. В обох є втрати. У швейцарців може не зіграти Окафор. У бразильців - Данило та Неймар. Ні на тих, ні на інших такі втрати особливо не мають впливу. Тому можна сказати, що до матчу обидві команди підійдуть готовими на максимум.

Швейцарія, щиро кажучи, не подарунок. Нещодавно ця команда обігравала Португалію та Іспанію в Лізі Націй. Елітних команд команда Мурата Якіна не боїться. Але Португалія та Іспанія у нинішньому вигляді, та ще й у Лізі Націй - це зовсім не те, що було б порівнянним із Бразилією, яка приїхала перемагати на чемпіонат світу.

Збірна Бразилії дуже заряджена на цей турнір. І перший матч чітко показав – команда Тіте грає не від суперника, а від своїх сильних сторін. І хоч би якими були суворими не були оборонні порядки суперника, швидкість атак бразильців така, що перед ними навряд чи хтось здатний встояти. Бразильці мають намір перемагати і наздоганяти Францію як команда з групи, що достроково вийшла. Швейцарія ж, швидше за все як і Сербія, якийсь час протримається, але все ж таки не витримає цього божевільного темпу Вінісіуса Жуніора, Рішарлісона та Родріго.

Зустріч старих знайомих

Так уже склалося, що Португалія та Уругвай зустрічалися на попередньому ЧС. Тоді уругвайці перемогли й відправили Кріштіану Роналду додому вже зі стадії 1/8 фіналу ЧС. Едінсон Кавані тоді забив двічі, а за португальців голом відзначився Пепе. З того часу багато води спливло. Насамперед серйозні зміни відбулися у самій Португалії. Якщо «селесао» зразка 2018 року були командою Кріштіану, то в нинішньому вигляді це набагато цілісніша команда з уже новими зірками на перших ролях.

Що наразі найважливіше? Те, в якій формі зараз команди. Уругвай, схоже, приїхав на ЧС у досить поганому стані. Команда виглядала проти Південної Кореї зовсім беззубо, хоча має у своєму арсеналі видатних майстрів атаки в особі Суареза, Кавані і Дарвіна Нуньєса, а напохваті  у тих Бентанкур і Вальверде, що дуже потужна підмога. Дивно було побачити таку невиразну гру від них у першому турі. Португалія дуже сильна в атаці - Роналду, Леау, Фелікс... Ця дуже потужна атакуюча трійка здатна пробити будь-яку оборону. Гана від них пропустила тричі, і це не дивно. Але є й слабке місце – барахлить захист. Пара Діаш - Перрейра показала себе відверто погано, та й сам Перрейра зламав ребро. Найімовірніше, Фернанду Сантуш поставить в основу досвідченого та зіграного Пепе, через що португальська оборона значно додасть.

Підсумовуючи, Португалія, звичайно, фаворит. До цієї збірної наразі прикуто дуже багато уваги, і це як підживлення для Кріштіану, який рішуче налаштований показати на цьому ЧС свій найкращий футбол, на який він тільки здатний просто зараз.