Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
10 травня
Завантажити ще

ЧС-2022: Дебют Бразилії та Португалії, потужний Уругвай та загадковий Камерун

ЧС-2022: Дебют Бразилії та Португалії, потужний Уругвай та загадковий Камерун
Фото: Крістофер Пайк/Getty Images для Верховного комітету 2022

Сьогоднішній ігровий день на Чемпіонаті світу з футболу особливий – дебютують бразильці, від них на цьому турнірі, мабуть, найбільші очікування. А ще в гру вступить збірна Португалії на чолі з Кріштіану Роналду, який днями залишився без клубу.

Ігровий день розпочнеться поєдинком Швейцарії та Камеруну о 12:00 за київським часом. О 15:00 поміряються силами Уругвай та Південна Корея. А найцікавіше на вечір – о 18:00 Португалія – Гана, та о 21:00 Бразилія – Сербія.

Надія Африки та італійські кривдники

Збірна Швейцарії – це команда, яка є однією з причин, чому на ЧС немає чинного чемпіона Європи Італії. Швейцарці виграли відбіркову групу, відправивши італійців у стики, де ті безславно програли Македонії. У дивізіоні «А» Ліги Націй швейцарці теж виглядали непогано, здобули 9 очок і стали третіми, маючи в суперниках Чехію, Португалію та Іспанію. На великих турнірах ця команда виступати вміє, тільки минулий Євро чого вартий, ця команда відправила додому французів вже зі стадії 1/8 фіналу.

Камерун-це команда, яка може стати головною надією африканського континенту на цьому ЧС. Вони мають чудовий воротар Онана, який зараз впевнено є основним у міланському «Інтері». У півзахисті є блискучий у «Наполі» Замбо-Ангісса, а в атаці досить небезпечні Токо-Екамбі та Шупо-Мотінг. Слабке місце тут захист, але і вона не така вже й погана. Техніки камерунцям не вистачає, але є фізична міць, якою можна її нестачу компенсувати.

Загалом, легко Швейцарії не буде. Вона хоч сьогодні й фаворит, але вельми умовна. Матч обіцяє бути дуже непростим, багатим на єдиноборства.

Уругвай має перемагати

В Уругваї нещодавно відбулася зміна епох. Через серію поганих результатів команди у відборі на ЧС було звільнено Оскара Табареса, який працював з цією командою з 2006 по 2015 роки і довів у 2010 році до півфіналу Чемпіонату світу. На зміну йому прийшов молодий Дієго Алонсо і команда заграла новими фарбами, провали вдалося перекрити і все ж таки потрапити на заповітний ЧС.

Уругвай прямо зараз – це команда темна конячка. Так, у ній повно ветеранів, які грають ще з 2010 року: Муслера, Суарес, Кавані, Годін. Але є й молоді Хосе Марія Хіменес, Рональд Араухо, Бентанкур та Феде Вальверде і навіть Дарвін Нуньєс. Таланту в цій команді по-справжньому багато і де стеля цього колективу поки що зрозуміти складно. Уругвайцям цілком під силу як дійти до півфіналу, так і провалити групу. А вона дуже непроста.

Південна Корея однозначний андердог у цій грі. Багато питань щодо участі у матчі лідера збірної Сон Хін Міна. Він приїхав на ЧС із травмою ока, зовсім недавно переніс операцію. Перший матч він швидше за все пропустить, а для Кореї ця втрата непоправна. В іншому, корейці люблять зіграти у відкритий футбол на зустрічних курсах, що вигідно і уругвайцям із їхньою смертоносною атакою. Як і за рахунок чого вони нав'язуватимуть боротьбу поки що загадка.

Кріштіану потрібна перемога

Лідер португальської збірної Кріштіану Роналду напередодні дебюту його команди на ЧС є темою, що найбільш обговорюється. Як його відхід через скандальне інтерв'ю Пірсу Моргану вплине на його самого та гру команди? Є думка, що Роналду взагалі краще не викликати в команду через його токсичність. Але зробити це у тренера Португалії Фернанду Сантуша рука не встала. Кріштіану їде на своїй останній ЧС у кар'єрі і робить це з гучними заявами – обіцяє закінчити кар'єру, якщо виграє його.

Занадто багато уваги і шуму навколо португальської збірної. Зазвичай подібне погано закінчувалося для команд. Але лідер португальців любить грати під тиском – це його стихія. Але чи зможе він обернути все це на свою користь і цього разу? Гана для дебюту суперник цілком підходящий. У ганців є непогані гравці, які грають у топ-лігах, але проти такого суперника цього замало. Їхні шанси сьогодні виглядають примарними.

Бразилія нарешті виходить на сцену

"Пентакампеоне" опинилися в такій групі, де бажано включатися в боротьбу за вихід на високих оборотах вже з першого ж туру. Їх зі Швейцарією, Камеруном і Сербією квартет можна вважати таким, що максимально підпадає під визначення «групи смерті». І бразильцям було б набагато комфортніше грати з сербами пізніше, а не в першому ж турі. Але трапилося як трапилося і це для команди Тіте десь навіть добре – зайвий привід як слід зібратися силами. А сили у цій Бразилії безмежні.

Нинішні бразильці слабких місць просто не мають. Атакуюче тріо Неймар-Вінісіус Жуніор-Родріго, напевно, наводитиме жах на будь-яку оборону на цьому Чемпіонаті світу. І цю атаку легко можна буде посилити Рішарлісоном, Мартінеллі, Габі Жезусом чи Антоні. Кращої атаки на цьому ЧС просто немає, її глибина вражає. А навички доступних гравців дозволяють вносити точкові зміни до атакуючих дій, що, напевно, допоможе розкривати захист суперників у складних ситуаціях. Потужна нарешті й оборона: Данило, Алекс Сандро, Тьяго Сілва, Макіньос, Едер Мілітао, Бремер. Все це гравці найвищого рівня. Найбільш скромно у цій Бразилії виглядає півзахист, де грають Фабіньо, Каземіро та екс-гравець донецького «Шахтаря» Фред. Всім би такі проблеми?

Серби суперник не простий. Ця команда досить сильно схожа на збірну Хорватії, яка у 2018 році здобула срібло на ЧС. Без супер зірок в обороні та воротах, але з дуже яскравими особистостями в атаці: Сергій Мілінкович-Савіч, Александар Мітрович та два Душани – Тадіч та Влахович. Команда більш ніж бойова, здатна не тільки поборотися за вихід із групи, а й серйозно зіпсувати нерви бразильцям за певних обставин.