Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
Завантажити ще

ЧС-2022: Скандали матчу з Португалією та вражаюча гра «Пентакампеоне»

ЧС-2022: Скандали матчу з Португалією та вражаюча гра «Пентакампеоне»
Фото: Photo by Sean Gallup/Getty Images

Учорашній ігровий день закрив перше коло групового етапу чемпіонату світу з футболу у Катарі. Сенсаційних результатів він не подарував, але дав відповіді на деякі запитання.

Насамперед увага публіки була прикута до збірних Португалії та Бразилії.

Запитань до Португалії все більше: ледь не прогавили перемогу на останній хвилині

Португальцям, можна сказати, пощастило із суперником для дебютного матчу на Чемпіонаті світу. Гана – найкомфортніший суперник у групі «Н». Починати великий турнір саме з неї для «європейських бразильців» набагато зручніше, ніж із корейцями чи уругвайцями. Вдалий старт тут був важливий. Занадто багато поставлено на карту – саме на цьому турнірі буде підбиватися підсумок кар'єри Роналду в збірній, підсумок роботи Фернанду Сантуша, а ще підсумок цілого покоління талановитих португальців, чий футбольний вік ось-ось закінчиться.

"Селессао" здобули перемогу. Але була вона настільки дивною та невиразною, що питань до команди Сантуша ще побільшало. Матч Португалія - Гана запам'ятається всім вкрай спірними, а може, навіть і скандальними суддівськими рішеннями. Ісмаїл Ельфрат скасував чистий гол Роналду у ворота ганців, поставив досить сумнівний пенальті і не покарав ганців за необережність у штрафному майданчику. Оголювалися в цьому матчі і очевидні слабкі місця Португалії. Обидва голи ганці забили із зони найдорожчого правого захисника світу Жоао Канселу. Надійно португальський захист не виглядав, наприкінці матчу ледь не примудрилися упустити перемогу – ганці вибачили.

Хоч як би там не було, а це перемога з рахунком 3:2. За Португалію забили Кріштіану Роналду з пенальті, Жоао Фелікс та Рафа Леао. У ганців голами відзначилися ветеран Аю та Букарі. Але ця перемога наводить на певні побоювання щодо подальших перспектив. Суто з гри на майбутніх переможців турніру ця Португалія поки що не схожа. Щоправда, не виключено, що ще набере обертів у ході турніру.

Уругвай не зумів перемогти Південну Корею

Уругвайський тренер Дієго Алонсо виставив проти корейців класичну розстановку 4-1-2-3. Несподіванки у стартовому складі були – у воротах стояв Серхіо Рочет із «Насьйоналя», а не ветеран Муслера. А праворуч в атаці вийшов молодий Факундо Пельістрі. На лаві запасних матч розпочав Едінсон Кавані.

Корейці виставили таку ж схему, як і їхній суперник. Склад корейської збірної здивував схожістю імен гравців! Такого на ЧС, мабуть, ще не було. У стартовому складі на поле вийшли одразу 4 гравці оборони з прізвищем Кім і ще один Кім стояв на воротах. А в атаці та півзахисті грали дві людини з прізвищем Хван. Ще по одному Кіму та Хвану у них залишилося в запасі.

Найголовніша новина для Кореї полягала в тому, що у них на поле з перших хвилин вийшов їхній лідер та головна зірка Сон Хин Мін! Форвард лондонського «Тотенхема» настільки хотів допомогти своїй команді, що вийшов у старті незважаючи на те, що зовсім недавно переніс операцію. Гравець увесь матч провів у спеціальній захисній масці на обличчі.

Матч пройшов за територіальної переваги Уругваю. Латиноамериканська команда більше володіла м'ячем (56 на 44 відсотки ігрового часу) та вдвічі частіше била по воротах (10 проти 5). Але що цікаво, ні ті, ні інші жодного разу так і не влучили у створ воріт! На цьому ЧС це перший матч, коли суперники не завдали жодного удару по воротах.

У результаті нульова нічия, яка залишає непогані шанси на вихід із групи обом командам. Їхні долі вирішаться у наступних поєдинках.

28 листопада корейцям належить зіграти зі збірною Гани. А уругвайцям протистоятимуть фаворити гурту «Н» Португалія.

Камерун та Швейцарія гольової феєрії не влаштували

Ці дві команди цілком здатні були сьогодні влаштувати результативний розмін голами, але віддали перевагу в першому туру не ризикувати і грати в закритий футбол. Був він настільки закритий, що перші 10 хвилин матчу ніхто навіть по воротах не бив. По-справжньому небезпечно стало на 31-й хвилині матчу, камернуці створили небезпечний момент, але Ян Зоммер врятував.

Перший тайм закінчився без забитих м'ячів. А другий подарував лише один. На 48-й хвилині матчу камерунців засмутив Брель Емболо, який є уродженцем Камеруну. Хлопець навіть не святкував цей забитий гол у ворота рідної країни.

Загалом підсумкові 1:0 ставлять камерунців у непросте становище. На черзі ігри з Бразилією та непростою Сербією. Сенсації від хлопців Рігобера Сонга вже, схоже, можна й не чекати. А швейцарці зробили заявку на вихід із групи.

"Пентакампеоне" дали результат

Бразильці приїхали на цей ЧС перемагати, і вони почали доводити це з першого ж туру. У суперники дісталася неприємна Сербія з Тадичем, Влаховичем, Мілінковичем-Савічем і кампанією. Але у самих бразильців майстерності у складі ще більше, боятися їм нікого й нічого.

Чисто статистично цей матч дивовижний. Суперники хоч і володіли м'ячем майже рівну кількість часу – 58 на 42 на користь бразильців, але по ударах це був винос в одну хвіртку. 24 на 4, з яких у створ 10 – 0. Якість оборони та вогнева міць Бразилії вражають.

У першому таймі бразильці придивлялися до суперника. А в другому спокійно вирішили всі свої питання двома голами Рішарлісона, один з яких явно претендуватиме на гол туру. Як підсумок, перемога 2:0 та можлива втрата – на 80-й хвилині матчу Неймар залишив поле. Наскільки серйозне отримане ним пошкодження - поки що невідомо.

Робити швидкі висновки про Бразилію поки що зарано. Сербія не той суперник, котрий покаже стелю можливостей цієї команди. У групі «Пентакампеоне» таких суперників просто немає. Але виглядає команда поки що так, як від неї і очікували, – дуже сильно, небезпечно в атаці та надійно в обороні.