Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
Завантажити ще

Україна – Шотландія: фінал року для збірної та доля тренера

Україна – Шотландія: фінал року для збірної та доля тренера
Фото: ЗСУ

У вівторок, 27 вересня, на стадіоні «Краковія» у польському місті Краків відбудеться поєдинок національних збірних України та Шотландії.

Ніхто не хотів поступатися

Ігрові відносини цих збірних інакше як дивовижними не назвеш. В офіційних поєдинках за роки незалежності України до майбутнього поєдинку вони зустрічалися чотири рази. Двічі перемагали українці, стільки ж - наші суперники. За кількістю забитих м'ячів команди теж йдуть «ніздря в ніздрю», у шотландців перевага лише в один гол: 7-6.

2022 року збірні вже встигли «обмінятися люб'язностями». Спочатку наші перекрили шотландців на ЧС-2022, обігравши їх у Глазго на рідному стадіоні "Хемпден Парк" з рахунком 3-1. А потім на цьому ж стадіоні шотландці рознесли українців у першому матчі протистояння в Лізі Націй, забивши у ворота Трубіна три м'ячі. Як воно складеться 27 вересня і яка з команд отримає право виступати наступного сезону із серії А, роздумують усі - від уболівальників з експертами до букмекерів.

Доля збірної та її тренера вирішиться на затишному 15-тисячному стадіоні «Краковія» імені Юзефа Пілсудського. Фото: Thom R/flickr.com

Доля збірної та її тренера вирішиться на затишному 15-тисячному стадіоні «Краковія» імені Юзефа Пілсудського. Фото: Thom R/flickr.com

Гроші та рейтинги

Не допоміг у виявленні найсильнішого аналіз сумарної вартості команд та їх місця у різних рейтингах.

Якщо за першим пунктом Шотландія помітно випереджає нас, то друга позиція - беззастережно за Україною.

За сумарною вартістю від експертів з 15 команд дивізіону, що беруть участь у Лізі Націй дивізіону В,  Україна йде на 6-му місці, нашу команду оцінюють у 187,7 мільйона євро. У той час як наші суперники стоять на 2 позиції вище, їхня «скарбничка» становить 305,3 мільйона. До речі, на першому місці Норвегія – 335 мільйонів.

Водночас рейтинг збірних УЄФА ставить Україну на 27-е місце у світовому табелі про ранги, залишаючи за суперником лише 42-у позицію. Між нами, до речі, маститі збірні Угорщини, Туреччини, Австрії, Чехії та тієї ж Норвегії.

Ось і спробуй розберись, хто у цій парі потенційно сильніший...

Завдання з багатьма невідомими

У ворота збірної Шотландії Артем Довбик уже забивав. Фото: Football.ua/commons.wikimedia.org

У ворота збірної Шотландії Артем Довбик уже забивав. Фото: Football.ua/commons.wikimedia.org

Олександр Петраков порядком заплутав і вболівальників, і суперників з вибором основного складу у двох поєдинках.

Якщо у матчі з Шотландією він зробив ставку на молодих та амбітних і ми програли з великим рахунком 3-0, то з Вірменією на поле вийшов звичний та передбачуваний склад.

Зауважте, що тренер повністю оновив команду, яка вступила у бій зі стартовим свистком арбітра. Випадок в офіційних іграх рідкісний. І Україна винесла суперника в одну хвіртку. Ось тільки ключову роль у перемозі відіграла та сама молодь.

Довбик, який вийшов на заміну, відзначився двома голами та результативним асистом. Ігнатенко, який зіграв першу гру за збірну, забив свій дебютний рік, а ще феєрили Зубков та Тимчик. А ось визнані зірки залишилися якось у тіні.

Тепер перед Петраковим знову стоїть вибір, на кого робити ставку. А сам він продовжує до останнього тримати інтригу.

- Нікого не хочу ображати у збірній Вірменії, але індивідуально кожен гравець збірної Вірменії дуже відрізняється від гравця збірної Шотландії. Перестановки будуть, як завжди у футболі. Але це не буде складним рішенням, – сказав тернер на передматчевій пресконференції.

Ще одна інтрига

27 вересня багато в чому вирішуватиметься і доля самого Олександра Петракова. Добігає кінця його річний контракт з УАФ (Українська Асоціація Футболу). За словами 65-річного тренера, його доля вирішуватиметься за результатом гри з Шотландією.

– Переговорів немає. Завтра - гра, після неї все дізнаєтесь. Це питання до президента УАФ, – сказав він на передматчевій пресконференції.

Залишається тільки чекати та вірити в те, що 27 вересня і команда, і тренер, і вболівальники залишаться задоволеними результатом поєдинку. Адже сьогодні це не просто футбол - це честь України.

Тренерська доля 65-річного Олександра Петракова вирішуватиметься після цього поєдинку. Фото: УАФ

Тренерська доля 65-річного Олександра Петракова вирішуватиметься після цього поєдинку. Фото: УАФ

ЩО КАЖУТЬ БУКМЕКЕРИ

Експерти обережно ставлять на Україну.

Хоч і з невеликою перевагою, але букмекери бачать в майбутньому протистоянні у ролі фаворитів нашу команду. На перемогу збірної України приймаються ставки із коефіцієнтом 2.55. Успіх суперника оцінюється в 2.90. Нічия у основний час зустрічі – 3.35. А ось у чому вони не сумніваються, то це у великій кількості забитих голів. За прогнозами, їх буде щонайменше три.

ДЕ ДИВИТИСЬ

Матч Україна – Шотландія відбудеться 27 вересня у Польщі на стадіоні "Краковія" у Кракові. Початок поєдинку о 21:45 за київським часом.

Гру збірної України транслюватимуть у прямому ефірі національного телемарафону "Єдині новини". Поєдинок наживо транслюватимуть телеканали "Суспільне", "1+1", "Інтер" та ICTV. Коментуватиме зустріч Андрій Столярчук.