Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
24 квiтня
Завантажити ще

Матч Шотландія – Україна: господарі вийдуть битися за мрію, наші – за всю Україну

Матч Шотландія – Україна: господарі вийдуть битися за мрію, наші – за всю Україну
Фото: ЗСУ https://uaf.ua/

«Тартанова армія» вивчає гімн України

Змішані почуття зараз відчувають уболівальники збірної Шотландії. З одного боку, наші біди – топ-новина у всьому світі. Тут кожен випуск новин розпочинається з репортажу про Україну. Руйнування, людський біль, статистика загиблих дітей – все це вводить жителів мирної Європи у стан шоку. Співчуття настільки щире... важко передати словами. Маленьке, але дуже показове свідчення – фанати «Тартанової армії»: угруповання вболівальників збірної посилено вчить слова гімну України, збираються виконати його всім стадіоном. У магазинах продають прапори України, організовано збирання коштів на підтримку нашої держави. Повторюся, робиться це дуже щиро та від душі.

З іншого боку, вболівати вони, звичайно ж, будуть за своїх (ну це шотландці завжди вміли робити). Фанати кажуть, якби Україна грала з будь-якою іншою збірною, вболівали б за підопічних Олександра Петракова. А так - вибачте. Бо це спорт, це протистояння за честь країни. Адже так близько Шотландія давно не була до участі у фінальній стадії головного турніру планети. Цілих 27 років.

Надія на зірок та настрій молодих

Напередодні гри багато експертів в Україні обережно висловлювалися про перспективи нашої команди. Все зводилося до тези, якби не війна – ставили точно на наших, хоч і битва була б серйозною. Наразі такої впевненості немає. Більшість футболістів, які виступають за вітчизняні клуби, не мали достатньої ігрової практики, залишається віра у настрій та силу наших легіонерів. Так, наша головна надія – півзахист, складений із зіркових Олександра Зінченка («Ман Сіті» та автор першого голу збірної у плей-офф на ЧЄ Європи), Андрія Ярмоленка (багаторічний лідер команди та гравець англійського клубу «Вест Хем Юнайтед», другий бомбардир в історії збірної), Руслана Малиновського (один із лідерів італійської «Аталанти», який має гарматний удар). У цих хлопців буде настрій – як на «останній бій».

«У нас теж є мрія — поїхати на чемпіонат світу і подарувати ці емоції українцям у цей непростий час, тому що вони на це заслуговують», - сказав зі сльозами на очах Зінченко на передматчевій прес-конференції. Вторить йому і Руслан Малиновський в інтерв'ю "Футбол NEWS": «Хочеться здобути путівку на чемпіонат світу не лише для себе, а й для всієї України, для іміджу, для всього світу, для українських захисників, бо я вважаю, що вони зараз на першому план. Футбол – це те, що об'єднує. Він може дати радість як для України, так і для наших бійців».

Є у нас віра й у нападаючих. Лідер португальської «Бенфіки» Руслан Яремчук перебуває у чудовій формі, а Артем Довбік (як показав матч на Євро із командою Швеції) може вистрілити у будь-який момент.

Потенціал, бажання та зарядженість на результат у команди, безумовно, є, і тут багато залежить не лише від лідерів, а й від талановитої молоді, якої в обоймі Петракова вистачає.

Наш Олександр Зінченко постійно перебуває під прицілом фотокамер журналістів. Фото: https://www.facebook.com/HampdenParkGlasgow/photos/pcb.5186676158082498/5186676048082509/

Наш Олександр Зінченко постійно перебуває під прицілом фотокамер журналістів. Фото: https://www.facebook.com/HampdenParkGlasgow/photos/pcb.5186676158082498/5186676048082509/

З історії протистоянь

Незважаючи на те, що обидві збірні регулярно беруть участь у відбіркових турнірах головних футбольних форумів («ЧЕ» - чемпіонатів Європи та «ЧМ» - чемпіонатів світу), жереб зводив наші збірні лише одного разу, в рамках кваліфікації до ЧЄ-2008. Україна та Шотландія потрапили тоді до «групи смерті», суперниками були збірні Італії та Франції. Незважаючи на статус світових лідерів, з ними можна було поборотися, розуміючи, що у нас у складі Шевченко, Воронін, Шовковський, Гусєв, Русол, Тимощук (прости господи, але гравець був шикарний). Україна тоді зіграла два матчі із представниками Великої Британії. Перший удома виграла з рахунком 2:0, гостьовий програла 3:1. Ця статистика зберігається досі, рівна кількість перемог – поразок, рівний рахунок забитих м'ячів. Сьогодні цей маятник зрушить у чийсь бік. Віритимемо – у нашу.

Де грамо

Матч приймає один із найстаріших стадіонів Європи "Хемпден Парк", арена була побудована в 1903 році в Глазго. Нині це національний футбольний стадіон Шотландії. У 1960 році на стадіоні пройшов фінальний матч Кубка європейських чемпіонів, на ньому були присутні 130 тисяч глядачів. Примітно, що ця арена вважається "фартовою" для української збірної. 2021 року в рамках чемпіонату Європи у матчі 1/8 фіналу наші переграли на ньому збірну Швеції з рахунком 2:1. Голи забивали Олександр Зінченко та Артем Довбик. Обидва можуть вийти на поле і у сьогоднішньому поєдинку.

Легендарний «Хемпден Парк» буде заповнений під зав'язку, чекають 53 тисячі вболівальників, серед них близько 3000 українців. Фото: https://www.facebook.com/HampdenParkGlasgow/photos/a.253118691438294/2718540644896074

Легендарний «Хемпден Парк» буде заповнений під зав'язку, чекають 53 тисячі вболівальників, серед них близько 3000 українців. Фото: https://www.facebook.com/HampdenParkGlasgow/photos/a.253118691438294/2718540644896074

Що кажуть букмекери

Прогнозісти у своїх ставках віддають перевагу господарям поля. Зробити ставку на шотландців можна зробити з коефіцієнтом 2,41. Шанси на перемогу нашої збірної нижчі – 3,62. Можлива нічия оцінюється (мається на увазі основний час) 3,22. Втім, така перевага в оцінках не така катастрофічна, передбачається - гра буде рівною, і результат передбачити дуже складно.

Де дивитися

Через те, що головний транслятор матчів збірної канал "Україна" бере участь у єдиному телемарафоні, трансляція матчу відбудеться на каналі "Індиго TV", який тимчасово взяв на себе показ гучних спортивних подій. Крім того, двобій буде доступний на "Футболі 1". Прямий ефір буде і на сервісі OLL.TV. Початок трансляції о 21.45 (за київським часом).