Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
Завантажити ще

Вибори президента ФІДЕ: тепер Україна має бойкотувати змагання з росіянами

Вибори президента ФІДЕ: тепер Україна має бойкотувати змагання з росіянами
Фото: ФІДЕ

В індійському Ченнаї на 44-му конгресі Федерації шахів відбулися вибори президента FIDE. Переміг російський політик Аркадій Дворкович. Зі 179 делегатів за нього віддали 157 голосів, за його суперника, українського гросмейстера Андрія Барішпольця, - 16, також один голос визнано недійсним, п'ять делегатів утрималися.

Що означає перемога Дворковича для світу шахів, «КП в Україні» дізнавалася в Андрія Барішпольця.

16 порядних федерацій

Андрій Барішполець. Фото: Особистий архів

Андрій Барішполець. Фото: Особистий архів

– А це означає, що й надалі шахи будуть використовуватися Кремлем для просування власних інтересів, – одразу розставив усі крапки над «і» Андрій Барішполець. – Втім, такий результат був цілком очікуваним. Питання лише в тому, скільки національних федерацій не втратили гідність і готові відверто заявити про неприпустимість ставити на чолі FIDE російського політика.

Оскільки голосування таємне, ми не можемо назвати країни, які підтримали українського кандидата. А шкода.

Подальший розвиток подій передбачити нескладно: швидше за все, все відбудеться як і з дзюдо - наша шахова федерація оголосить бойкот змаганням, у яких беруть участь російські та білоруські спортсмени.

- Найімовірніше, так і буде. Федерація шахів України вже ухвалила рішення не відправляти нашу збірну на дитячий чемпіонат світу в Грузії, куди допустили російську збірну, - сказав Андрій Барішполець.

Систему не перемогли і Карпов із Каспаровим

- Перемога Дворковича на виборах була, на жаль, очікуваною. На нього працювали люди, зокрема, і з попередньої команди FIDE Кірсана Ілюмжинова, які за десятиліття накопичили досвід обробки делегатів навіть від найменших федерацій, - вважає член виконкому федерації шахів Одеської області Михайло Голубєв. – На жаль, але Барішполець та Нільсен, єдині суперники Дворковича та Ананда, не отримали переваги навіть у Європі, де могли б на це розраховувати. Підтримку Дворковича половиною (скоріше більшістю) шахових федерацій держав Євросоюзу Гаррі Каспаров назвав «огидною». Важко з цим не погодитись.

Михайло Голубєв. Фото: facebook.com/mikhail.golubev

Михайло Голубєв. Фото: facebook.com/mikhail.golubev

Вкрай прикра позиція Віші Ананда, який в інтерв'ю казав, що розв'язанню війни Росією немає виправдання, але знайшов для себе виправдання, щоб приєднатися до Дворковича. Ананд – віцепрезидент федерації і продовжить служити у федерації правою рукою росіянина.

- Втім, і керівництво Федерації шахів України протягом цієї кампанії поводилося, на моє переконання, неадекватно і підтримало Баришпольця лише після того, як з перегонів офіційно знявся спочатку підтриманий керівництвом ФШУ кандидат Ілан Шерипов, - каже наш співрозмовник.

Проте важко стверджувати, що навіть якби Федерація шахів України активно допомагала кампанії Баришпольця, наш гросмейстер мав би шанси отримати більшість голосів. Він зіткнувся на виборах із добре організованою системою, яку в минулому не вдалося перемогти ані Гаррі Каспарову, ані Анатолію Карпову, коли вони боролися із попереднім фаворитом Кремля Кірсаном Ілюмжиновим.

Підтримую тих, хто пішов з-під прапора РФ

На думку Голубєва, що і кому у зв'язку з цим робити, має, за логікою, залежати і від найближчих рішень FIDE про продовження, посилення, ослаблення або взагалі припинення обмежень проти російських шахістів.

- Щодо виходу Федерації шахів України з FIDE (тема, яка раніше була порушена у телевізійному інтерв'ю віцепрезидента ФШУ Артема Сачука), моя позиція проста – я не проти. Однак таке рішення заслуговує на широку дискусію та прийняття на себе відповідальності чиновниками, хто міг би цей вихід здійснити. Загалом питання не пусте, але складне, - зазначає Михайло Голубєв.

Бойкотувати російських спортсменів в офіційних командних змаганнях Україна у будь-якому разі повинна обов'язково. Але що робити з особистими…

– З приводу особистих турнірів за дошкою я підтримую бойкот українцями та Федерацією шахів України тих російських шахістів, які не пішли в інші федерації чи під прапор ФІДЕ, а продовжують бути представниками Федерації шахів Росії, – каже наш співрозмовник. - Особисто я за дошку проти представника Федерації шахів Росії сідати, звісно, не збираюся. Вважаю це для себе неприйнятним. У той же час до російських шахістів, які засудили агресію Кремля і пішли з Федерації шахів Росії, ставлюся нормально. Вважаю їхній вчинок правильним.