Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
19 квiтня
Завантажити ще

Шахист Андрій Баришполець: Кремлівське лобі у FIDE залишається досить сильним

Шахист Андрій Баришполець: Кремлівське лобі у FIDE залишається досить сильним
Фото: Особистий архів Андрія Баришпольця

7 серпня відбудуться вибори нового президента Міжнародної федерації шахів. Подія доволі важлива, оскільки саме в цьому виді спорту лобі Кремля дуже сильне, в основному через те, що президентом федерації є російський політик Аркадій Дворкович. Це не дає санкціям проти представників країни-агресора і країни-співагресора працювати в повну силу.

На президентські вибори серед кандидатів є і українець – наш гросмейстер Андрій Баришполець. «КП в Україні» поспілкувалися з ним, щоб дізнатись про стан справ у цьому високоінтелектуальному виді спорту.

Один з найкращих шахістів служить в ЗСУ

- Андрію Вадимовичу, розкажіть, будь ласка, яка нині ситуація у FIDE з російськими та білоруськими спортсменами. Як і в якому вигляді вони виступають?

- Вони не можуть виступати за свої збірні. Збірні Росії і Білорусі повністю відсторонені від будь-яких змагань.

Але в той же час спортсмени з цих країн можуть виступати під прапором FIDE або ж під прапорами своїх національних федерацій.

- Що відбувається зі змаганнями, які проходять на території Росії? Їх ігнорують спортсмени, скажімо, з європейських країн?

- Офіційно змагання заборонені на території РФ під егідою FIDE. Тому спортсмени з європейських країн туди не потрапляють. Хоча в Росії відбуваються турніри внутрішнього значення, скажімо так. Тому деякі правила, встановлені FIDE, ігноруються.

- Як взагалі зробити так, щоб росіян на міжнародних турнірах з шахів не було?

- Насправді проблема значно більша. Бо президентом федерації є російський політик. Тому питання стосовно допуску чи недопуску росіян відходить на другий план. Адже очевидно: оскільки російський політик очолює FIDE - вплив Кремля на міжнародну федерацію шахів такий сильний, що взагалі важко говорити про якесь об’єктивне обговорення і рішення стосовно участі чи неучасті росіян у міжнародних змаганнях.

- Якою зараз є ситуація з українськими спортсменами? Чи мають вони змогу тренуватись і виступати?

- За українських спортсменів не можна дати якоїсь загальної відповіді. У всіх ситуація дуже різна. Наприклад, один зі збірників, гросмейстер, який входить в сотню найкращих шахістів світу, зараз служить у лавах ЗСУ. Так само, як і один з віце-президентів української федерації шахів, як і деякі інші гросмейстери, майстри, судді… Досить багато українських спортсменів зараз або служать в лавах ЗСУ, або займаються волонтерством активно. І у них, безумовно, немає змоги ні тренуватися, ні виступати.

Ситуація дуже різна також і з тими, хто зараз перебуває за межами України. Я не можу сказати, наскільки у них широкі можливості з тренуваннями і виступами, тому з цим питанням в загальному плані досить важко.

Треба міняти систему виборів

- Наскільки глибоким і серйозним у шахах зараз є кремлівське лобі, маючи на увазі того ж Дворковича та російські гроші?

- Кремлівське лобі завжди було доволі сильним в шахах і в Міжнародній федерації шахів. Зараз воно теж не залишає своїх позицій, не дивлячись на те, що після початку повномасштабної російської агресії FIDE задекларувала, що розриває контракт з російськими компаніями, які потрапили під санкції. Хоча тут не уточнюється, що відбулось з контрактами компаній, які не під санкціями.

І знову ж таки - нещодавно вийшов аудиторський звіт стосовно фінансів FIDE, і стало зрозуміло, що російські гроші нікуди не зникли.

Бо єдині донори, які просто дають гроші федерації, – це російські компанії. І не дивлячись на те, що FIDE декларує підписані угоди з неросійськими партнерами і спонсорами, кремлівське лобі все одно досить сильне, відчутне. Особливо тому, що Дворкович залишається президентом, також простежуються очевидні зв’язки і серед менеджменту FIDE, де є люди, які поставлені Дворковичем і мають пряме відношення як до російських грошей, так і до російської політики.

- До речі, справедливим є сьогоднішній формат виборів президента федерації? У тому плані, що право голосу у всіх однакове, незважаючи на статус у світі шахів, наприклад, в умовній Венесуелі та Україні.

- Формат дійсно викликає багато запитань. Кожна федерація має один голос. Сказати, наскільки це справедливо, важко, бо Україна - велика шахова держава - має такий же голос, як і країни, де загальна кількість членів федерації є меншою, ніж кількість гросмейстерів в Україні. І, безумовно, це можна вважати несправедливим.

Але знову ж таки, важко сказати, якою має бути альтернативна форма. І тут мені здається важливим, щоб федерації мали відверту дискусію стосовно цього. Я вважаю, найбільша проблема - це не несправедливість розподілу голосів, а те, наскільки маленькі федерації можуть бути захищені у своєму виборі.

Я маю на увазі, що багато років Кірсану Ілюмжинову це давало змогу переобиратися. Так і з Дворковичем – чинний президент має потужний адміністративний ресурс. Однією з причин успіху на виборах тоді був тиск на федерації і система з закритим голосуванням. Тому важливо, щоб федерації мали відкриту дискусію і прийшли до спільного знаменника у питанні, як треба вибудовувати систему, щоб не допустити переобрання одного і того ж президента.

Шахи стануть комерційно успішними

- Якими ви бачите шахи, якщо вам вдасться перемогти?

- Я багато міг би сказати, але головне - шахи стануть комерційно успішними. Одна з великих проблем FIDE полягає в тому, що вона повністю знаходилась під кремлівським лобі протягом багатьох років. І це гальмувало будь-які спроби залучити великі бренди і великих спонсорів до федерації.

Протягом останніх 10 років ми бачимо підвищення інтересу до шахів у світі. Але федерація не може перетворити цю популярність в комерційний успіх. Це головне, що зміниться. Очевидно, що федерація потребує нових облич, і сама вона має бути більш відкритою і прозорою. І адекватною як у стосунках з федераціями, так і з потенційними спонсорами.

- Поспілкувавшись з багатьма нашими гросмейстерами, дізнався, що наша федерація шахів підтримує іншого кандидата, а не вас, українця. У чому причина?

- Тут краще напряму запитати у нашої федерації, в чому причина такої позиції. І чи буде змінена ця позиція у майбутньому. Оскільки наша федерація підписала номінацію іншому кандидату. Але це не означає, що вона публічно і під час виборів не буде підтримувати інших кандидатів, в тому числі і мене.