Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
19 квiтня
Завантажити ще

Головний тренер збірної України з дзюдо Віталій Дуброва: Виходити на килим із росіянами - ганебно

Головний тренер збірної України з дзюдо Віталій Дуброва: Виходити на килим із росіянами - ганебно
Фото: facebook.com/vitalii.dubrova

Федерація дзюдо України обурена рішенням Міжнародної федерації дзюдо (International Judo Federation) та Європейського союзу дзюдо (European Judo Union) допустити російських і білоруських дзюдоїстів до міжнародних змагань в Улан-Баторі. А тому бойкотує змагання, які проводяться під прапорами IJF.

Спортсмени Росії та Білорусі беруть участь у турнірі під нейтральним прапором і без національного гімну, щоб обійти заборону на виступ на міжнародній арені.

У дзюдо сильне російське лобі

"КП в Україні" поспілкувалися з головним тренером збірної України з дзюдо Віталієм Дубровою.

– Сьогодні (24 червня) перший день змагань у Монголії. І спортсмени Білорусі та Росії вже беруть участь і навіть виграли нагороди, – каже Віталій Дуброва. - Ситуація така: багато федерацій, включаючи нашу, мають російське лобі. Багато років спонсорами міжнародної федерації були "Роснефть", "Газпром", ШМД "Банк", які вливали великі кошти. На початку війни всіх спонсорів та всіх представників країни агресора виключили, але їх, скажімо так, лобі залишилося. І його не так просто позбутися.

У монгольському Улан-Баторі проходить важливий турнір – він зі світової серії турнірів IJF Tour Великого шолома і є кваліфікаційним змаганням на шляху до Олімпійських ігор. З нього фактично і починається відбір на Олімпіаду в Парижі, яка відбудеться у 2024 році. І росіяни з білорусами допущені до нього у повному обсязі.

– Вони обрали Монголію, дружню до Росії країну. А на наступні турніри вони, певно, не поїдуть, бо ті пройдуть у Будапешті та Загребі. Росіянам потрібно хоч десь виступити, аби легітимізувати свою команду та потрапити на Чемпіонат світу. А він пройде в Узбекистані, також дружній до Росії країні, - пояснює тренер збірної.

Алжирця дискваліфікували на 10 років

За словами співрозмовника, лобісти російських спортсменів вже попрацювали у Монголії.

- У перший день змагань представники федерації збирали тренерів та просили уникати провокацій й політичних заяв. І попередили: якщо хтось бойкотуватиме зустріч з росіянами – його одразу максимально покарають.

Річ у тім, що низка федерацій дзюдо, які приїхали на турнір, збиралися відмовитися від боїв із росіянами, якби їхні команди зійшлися у турнірній сітці. Багато спортсменів не бажають ділити татами та п'єдестал зі спортсменами країни-агресора. Тим паче частина їх – діючі військовослужбовці ЗС РФ.

Передбачаючи такий поворот, Міжнародна федерація дзюдо застосувала метод шантажу та погроз. А боротьбу з персональними бойкотами в International Judo Federation, як показує історія, ведуть дуже жорстку.

- Є приклад, коли під час Олімпіади алжирський спортсмен відмовився боротися із ізраїльтянином. Його дискваліфікували на десять років. Це було показове покарання, щоб у майбутньому уникнути подібних бойкотів, - пояснює співрозмовник.

Вони відкрито підтримують війну

Рішення Міжнародної федерації дзюдо виглядає зухвало - вони допускають до участі росіян, тоді як в Україні більшість спортсменів сьогодні втратили можливість тренуватися і далі займатися спортом.

– Росіянам надали статус нейтральних атлетів. Але як вони можуть бути нейтральними, якщо кошти на їхнє тренування виділяє держава? Перельоти на змагання, готелі – все оплачує Російська Федерація. За все сплачує держава. Називати росіян та білорусів нейтральними – просто смішно. Це підміна понять, – обурюється Віталій Дуброва. - Взяти спортсменів з Афганістану та Сирії – вони справді не мають можливості тренуватися. Або, наприклад, спортсмен із Ірану, чемпіон світу. На нього чинить політичний тиск уряд його ж країни. І він виступав із прапором справді нейтрального атлета.

По суті, для росіян нічого не змінилося, окрім прапора та відсутності національного гімну. А в іншому – російські зарплати, призові, премії, підтримка іміджу путінського режиму тощо.

- В Україні вже понад три місяці триває війна. І жоден із російських спортсменів ніде не висловився. Не було навіть невинного посту на кшталт «Миру мир». Або мовчання, або відкрита підтримка того, що відбувається в Україні, - стверджує Дуброва. – Навіть на дитячих змаганнях, де бере участь Росія, ми бачимо символіку Z та V.

Тільки повний загальний бойкот

Російське лобі у федераціях – виклик серйозний. Але з ним можна і треба боротись. Дуже важливим наразі є відстояти позицію України.

- На мій погляд, це має бути вже політична боротьба. Я вважаю, що ми ухвалили вірне рішення бойкотувати турнір. Честь важливіша, ніж змагання та нагороди, коли у країні триває війна та гинуть наші воїни і цивільне населення. І виходити на килим із росіянами – не те що ненормально, це просто ганебно, – каже головний тренер збірної України. - Зараз у ситуацію має втрутитися наше Міністерство молоді та спорту. Наш Олімпійський комітет має чинити тиск на міжнародний, спілкуватися з міністерствами спорту країн, які мають у цій сфері вплив. Наприклад, щоб Японія, Корея, Франція давали рекомендації своїм федераціям, як поводитись у такому разі. Тільки спільно можна чогось досягти. А якщо почнуться петляння – нам буде важко відстояти свою позицію.

Тому бойкот змагань під егідою IJF жорсткий та безкомпромісний. Напівзаходи у вигляді відсутності росіян на певних турнірах нікого не влаштують.

- Навіть якщо росіяни там не виступатимуть, ми продовжимо бойкотувати змагання до рішення Федерації про повне усунення росіян і білорусів. Наразі пропонують компроміс: якщо на такому турнірі не буде росіян – чи зможе Україна брати участь? Але цей компроміс як крок назад. Тим більше у багато видів спорту, звідки викинули росіян, їх почнуть знову проштовхувати. Тому - тільки загальний бойкот, - підсумував наш співрозмовник.