Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
Завантажити ще

Футбольний юрист: Іноземні гравці отримали привілеї у порівнянні з українськими

Футбольний юрист: Іноземні гравці отримали привілеї у порівнянні з українськими

Тепер іноземці можуть в односторонньому порядку призупиняти діючі контракти з клубами. Що вже нанесло значну шкоду нашим футбольним клубам.

Іноземці отримали привілеї, яких у наших немає

Все це визначено у Додатку 7 до Регламенту ФІФА щодо статусу та трансферу гравців.

- Якщо звернутися до мети цього Додатка 7, опублікованого у циркулярному листі №1804, то він спрямований на захист законних інтересів іноземних футболістів і тренерів, які працюють в Україні, а також для захисту законних інтересів українських футболістів та футбольних клубів України, – каже футбольний юрист Ілля Скоропашкін.

Очевидно, що через це рішення українські футболісти та клуби не в захваті.

- Іноземні гравці отримали значні привілеї у порівнянні з українськими, а наші клуби взагалі зазнали значних фінансових втрат через такі нововведення ФІФА, - пояснює Ілля Скоропашкін. Придбані за чималі гроші легіонери з легким серцем покинули розташування елітних клубів української прем'єр-ліги, залишивши нашим клубам безліч невирішених питань та фінансових проблем.

А проблеми в українських клубів тепер такі:

  • Як у цій ситуації вирішувати питання із не повністю оплаченими орендними трансферами?
  • Чи зобов'язані українські клуби виплачувати повну суму за оренду гравців, яка була достроково припинена?
  • Чи буде повернено клубам кошти, які були виплачені наперед?
  • Як бути з трансферними правами на футболістів, контракт із якими продовжувався до наступного літа?
  • Хто компенсує українським клубам виплачені за футболістів та вкладені у їхній професійний розвиток значні кошти?

Вийшло так, що початковий задум ФІФА здійснити захист прав та інтересів окремої категорії суб'єктів у футболі іноді має протилежний результат, оскільки ці категорії суб'єктів можуть зловживати своїми правами на припинення контракту з клубами.

- Наприклад, є випадки, коли іноземний фахівець (футболіст, тренер), користуючись новим правилом ФІФА, припиняє контракт з українським клубом. Але після припинення контракту такий іноземний футболіст чи тренер не виїжджає з України, щоб уникнути війни (у чому і був задум ФІФА), а переходить до іншого клубу УПЛ, який «переманив» іноземного фахівця до закінчення чинного контракту, - продовжує Ілля Скоропашкін.

Правила будуть доопрацьовані

При цьому нехтуються механізми захисту інтересів клубу, передбачені контрактом, і такий перехід для іноземного фахівця в результаті здійснюється безкоштовно. Українець такого привілею не має і зробити такий самий перехід не може.

- Очевидно, що нововведення ФІФА містить певні недоліки та прогалини і потребує якнайшвидшого доопрацювання, яке, за твердженням ФІФА, заплановано на найближчий час (до 1 серпня 2022 року), - зазначає наш експерт. – Ми добре розуміємо, що задум нового трансферного правила ФІФА полягав саме в уникненні, наскільки це можливо, загрози життю та здоров'ю хоча б для іноземців в Україні у воєнний час. Зрозуміло, що у ФІФА ніхто не очікував розвитку в самому центрі Європи такої неординарної ситуації, де потрібна виваженість рішень.

Слід враховувати, що порівняно зі стражданням та горем, що їх відчуває наша країна від вторгнення росіян, тих руйнувань та збитків, які щодня зазнає спортивна інфраструктура України, очевидно, що трансферне питання довго не буде у числі нагальних. І зовсім не ФІФА є першопричиною виникнення тих проблем, які постали перед нашими клубами у результаті призупинення контрактів.

- Кілька днів тому на війні загинув мій товариш Віталій Лісун, світла та гідна людина, державний тренер з водного поло, який з перших днів пішов добровольцем до Збройних сил України. Вчора Віталія поховали. Світла пам'ять Герою. Словами не передати біль втрати. Всі ми зазнаємо і продовжуємо зазнавати важких втрат, перемога у війні просто так не дається. Ворог намагається знищувати нас, наших друзів, наші будинки, нашу Батьківщину. Потрібно враховувати, що країна перебуває в умовах повномасштабної війни, ми живемо за законами воєнного часу, і футбол теж живе за законами воєнного часу, коли не все відбувається так, як хотілося б, і деякі питання певний час можуть залишатися неврегульованими, – каже Ілля Скоропашкін.

Спроби врегулювати основні питання безпеки іноземних футболістів та тренерів з боку ФІФА мають зрозумілі наміри, але далекі від досконалості стосовно клубів.

Не виключено, що такі питання надалі можуть бути врегульовані шляхом відшкодування клубам збитків за рахунок країни-агресора, протиправні дії якої призвели до виникнення небезпеки для іноземців, які достроково припиняють контракти з клубами УПЛ.