Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
26 квiтня
Завантажити ще

«Шахтар» позивається до ФІФА через скандальне рішення про контракти легіонерів

«Шахтар» позивається до ФІФА через скандальне рішення про контракти легіонерів
Фото: https://www.facebook.com/Palkin.Sergey

Рішення ФІФА про дозвіл легіонерам, які виступають в Україні, призупиняти контракти до 30 червня 2023 року спочатку було пов'язане з тим, щоб забезпечити футболістів можливістю грати, тренуватися та отримувати зарплату. Але це рішення має і зворотний бік медалі: клуби, які володіють гравцями, опинилися у програшному становищі і вже наразі зазнають збитків на мільйони євро.

Війна поставила українські футбольні клуби у дуже важке становище. Багато хто і до війни ледве зводив кінці з кінцями, а тут ще й з'явилося нове правило від ФІФА, яке вже завдає командам мільйонних збитків. Тому втрати такого роду, схоже, заперечуватимуться у судовому порядку.

Втратили потенційний дохід

Генеральний директор ФК «Шахтар» Сергій Палкін розповів в інтерв'ю виданню The Athletic, чому «Шахтар» має намір позиватися до ФІФА.

«Через рішення ФІФА ФК «Шахтар» втратив можливість продати чотирьох легіонерів на загальну суму близько 50 млн євро. Усі вважають, що ми одна футбольна сім'я. Рішення ФІФА просто перекреслило це гасло. Ми не одна футбольна сім'я, бо нікому нема діла до українських клубів. ФІФА не дбає про нас», - розповів Сергій Палкін.

Клуб майже погодив трансфер Манора Соломона до «Фулхема» і мав отримати виручку з продажу гравця, але ФІФА раптом ухвалило рішення, завдяки якому англійці забрали Соломона безкоштовно, а "гірники" нічого не змогли з цим вдіяти.

«Як можна було дати мені тиждень, щоб закрити угоди щодо наших 14 легіонерів? Коли маєш справу з клубами, гравцями, агентами, технічно та фізично неможливо зробити все це за тиждень. Це дуже безглузде рішення, але коли ФІФА прийняла його, за два дні ми втратили прямі угоди на суму як мінімум 26 мільйонів євро. Вони прийняли рішення, і всі зацікавлені клуби сказали: «Велике спасибі, ФІФА нам допомагає, ми беремо ваших гравців безкоштовно».

Клуби не бажають платити там, де можна взяти безкоштовно

При цьому ФІФА ухвалила рішення щодо контрактів гравців, навіть не консультуючись з цього питання з українськими клубами. Тим самим поставивши їх у скрутне становище. Звичайно, інші іноземні клуби належним чином зреагували на таку можливість і вирішили не витрачатися там, де це не обов'язково.

«Після рішення ФІФА усі закордонні клуби відкликали свої пропозиції та умови. Я їх розумію. З одного боку, ви можете взяти гравця безкоштовно, а з іншого - можете заплатити за цього хлопця 10-20 мільйонів євро. Отже, що ви обираєте? Ви берете його безкоштовно. Це повністю провина ФІФА, і вони мають відшкодувати всі ці збитки у зв'язку із цим рішенням», - вважає Сергій Палкін.

Агенти гравців теж зіграли на ситуації, що склалася, по-своєму. Щоб заробити більше грошей, вони, ймовірно, навмисне доводили переговори щодо трансферу до того, що виходили всі терміни і гравець йшов безкоштовно. Щоб згодом підняти більше грошей на комісійних під час підписання вільного агента. Той, хто програв у такій ситуації, – виключно клуб, який втрачає і гроші, і гравця.

«Нам потрібно повертати борги, і нікого навіть не цікавить, як ми збираємося це робити. Коли у ФІФА ухвалили це рішення, вони вбили українські клуби. У нас війна в Україні, і продаж гравців був однією з можливостей хоч якось повернути гроші, щоб заплатити борги», - зазначає гендиректор «Шахтаря».

Критикує рішення ФІФА і президент ФК «Зоря» Євген Геллер, вважаючи його мало схожим на справедливе. Однак дивиться на нього більш оптимістично.

«Правило ФІФА про зупинення контрактів футболістів, м'яко кажучи, важко назвати справедливим. Багатьох гравців ми купували, з них зробили футболістів, а ФІФА своїм рішенням дало право призупинити контракт. Що за цей рік буде, ми не знаємо, і ніхто не дає жодних гарантій та компенсацій. Зрозуміло, що в Україні є великі проблеми, пов’язані з війною, тепер ще й з футболістами. Одне накладається на інше. Думаю, клуб вийде переможцем із цієї ситуації», - заявив Євген Геллер.

І що найцікавіше, таке само рішення було ухвалено і щодо російських футбольних клубів. Чомусь рішення ФІФА таке, що клуби країни агресора мають перебувати на рівних умовах із клубами країни, яка є жертвою кривавої війни. Що справді важко назвати справедливим рішенням.