Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
4 травня
Завантажити ще

Знову Шотландія та вперше - Ірландія! Україна дізналася суперників у групі Ліги Націй

Знову Шотландія та вперше - Ірландія! Україна дізналася суперників у групі Ліги Націй
Фото: Павло ДАЦКОВСЬКИЙ.

У швейцарському Ньоні 16 грудня відбулося жеребкування чергового сезону Ліги націй УЄФА 2022/23. Збірна України з футболу зіграє з національними командами Шотландії, Ірландії та Вірменії.

Збірна України за підсумками сезону-2020/21 знизилася в класі через технічну поразку проти Швейцарії після скандального скасування зустрічі через спалах коронавірусу в таборі української збірної. Тепер українці виступатимуть у другій за значимістю лізі В, потрапивши до 1-ї групи. Наші могли залишитися у дивізіоні А, якби виграли у Швейцарії, але Україні зарахували поразку 0:3, а спортивний суд у Лозанні відхилив апеляцію нашої збірної та залишив результат у силі.

Україна у дивізіоні В не могла потрапити на Росію, оскільки УЄФА розводить збірні цих країн через збройний конфлікт, ініційований РФ на українській території.

У рамках групової стадії команди у червні та вересні 2022 року зіграють зі своїми суперниками у групі вдома та на виїзді. Через проведення чемпіонату світу-2022 взимку чотири із шести турів Ліги націй будуть зіграні у червні.

Переможці чотирьох груп Ліги А потраплять у фінальну стадію, яка намічена на червень 2023 року. Переможці груп у Лігах B, C та D піднімуться лігою вище. Останні місця груп у Лігах A та B опустяться лігою нижче.

Збірні, які фінішують четвертими у Лізі С, у березні 2024 року проведуть стикові матчі. Переможці збережуть прописку в Лізі С, ті, хто програє – опустяться до Ліги D.

Раніше стало відомо, що із Шотландією Україна зіграє і у плей-офф відбору на ЧС-2022 у Катарі. Єдиний матч цього етапу наша збірна проведе у гостях. А ось із Ірландією наша збірна не грала ніколи.

Усі результати жеребкування Ліги Націй

Ліга A

A1: Франція, Данія, Хорватія, Австрія.

A2: Іспанія, Португалія, Швейцарія, Чехія.

A3: Італія, Німеччина, Англія, Угорщина.

A4: Бельгія, Нідерланди, Польща, Уельс.

Ліга B

B1: Україна, Шотландія, Ірландія, Вірменія

B2: Ісландія, Росія, Ізраїль, Албанія

B3: Боснія та Герцеговина, Фінляндія, Румунія, Чорногорія

B4: Швеція, Норвегія, Сербія, Словенія

Ліга C

C1: Фарерські острови, Литва, Люксембург, Туреччина.

C2: Кіпр/Естонія, Косово, Греція, Північна Ірландія.

C3: Казахстан/Молдова, Азербайджан, Білорусь, Словаччина.

C4: Гібралтар, Грузія, Північна Македонія, Болгарія.

Ліга D

D1: Латвія, Сан-Марино, Казахстан/Молдова, Ліхтенштейн.

D2: Андорра, Кіпр/Естонія, Мальта.

Ліга C чи D (визначиться за підсумками стикових матчів): Казахстан, Кіпр, Естонія, Молдова.

У Лізі націй УЄФА-2022/23 візьмуть участь збірні всіх 55 асоціацій. Вони розподілені у чотирьох лігах. Список ліг складено на підставі результатів збірних у Лізі націй 2020/21 та враховує перехід між лігами, підсумки фінальної стадії та ще не зіграні стикові матчі.

На даний момент 51 із 55 збірних УЄФА знає, в якій із чотирьох ліг вона виступить. Позиції цих команд визначились за підсумками групового етапу Ліги націй восени 2020 року. Чотири збірні, що залишилися, потраплять у лігу C або D за результатами березневих стикових матчів, в яких Казахстан зіграє з Молдовою, а Кіпр - з Естонією.

Команди у групі зіграють з кожним із суперників удома та на виїзді. Перші 4 тури пройдуть у червні 2022 року, ще 2 – у вересні 2022-го.

Переможці чотирьох груп Ліги А потраплять у фінальну стадію Ліги націй, яка намічена на червень 2023 року. Переможці груп у Лігах B, C та D піднімуться лігою вище. Останні місця груп у Лігах A та B опустяться лігою нижче. Збірні, які фінішують четвертими у Лізі С, у березні 2024 року проведуть стикові матчі. Переможці збережуть прописку в Лізі С, ті, хто програє – опустяться до Ліги D.

Формат кваліфікації Євро-2024 ще не затверджений, тому поки що невідомо, як команди можуть отримати путівки до стикових матчів цього турніру через Лігу націй-2022/23.