Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
10 травня
Завантажити ще

У Донецьку вандали зіпсували зірку Мірчі Луческу на Алеї слави "Шахтаря"

У Донецьку вандали зіпсували зірку Мірчі Луческу на Алеї слави
Фото: Павло ДАЦКОВСЬКИЙ.

Вболівальники "Шахтаря" поглумилися над пам'ятною зіркою слави, встановленою в Донецьку на честь колишнього тренера донецького клубу Мірчі Луческу, який зараз очолює київське "Динамо". Про це повідомляється 30 вересня на сторінці "Типовий Донецьк" у фейсбуці.

Зірку, відкриту румунському фахівцеві на Алеї слави біля "Донбас Арени" ще в 2011 році, залили синьою фарбою (білий і синій - кольори київського "Динамо", яке зараз очолює Містер). Це була адресна акція - ніякі інші пам'ятні знаки не постраждали. Уточнюється, що цей вчинок фанатів "гірників" став відповіддю на останні слова Луческу, який послав всіх незадоволених його поведінкою до монументу.

Автори акції додали, що вболівальники "Шахтаря" до сих пір не пробачили румуну перехід в стан принципового суперника і вважають це зрадою.

Фанати

Фанати

Дійсно, навряд чи б хтось згадав про існування цієї зірки, якби сам Містер не став би про неї нагадувати в контексті загострення відносин зі своїм колишнім клубом (принаймні на рівні полеміки). Мірча Луческу після матчу на Суперкубок видав відразу декілька коментарів на цю тему: перш за все, йому не сподобалася "агресивна поведінка" тренерської лавки гірників в цій грі, що він розцінив як неповагу до себе і "Динамо". В кінці матчу Луческу відмовився йти через "чемпіонський коридор" (неформальний знак поваги, популярний нині у футболі, - прим.авт), який для "Динамо" вибудував "Шахтар". Роберто Де Дзербі у відповідь на претензії тренера динамівців заявив, що не сприймає "моральних уроків" від людини, яка чинить тиск на суддів.

Тоді румунський фахівець не забув нагадати, хто (на думку Луческу) зробив "Шахтар" крутим клубом.

- Я невразливий до стріл, які запускають в мене. Хто пускає стріли на мою адресу - може поїхати в Донецьк подивитися Алею зірок, музей «Шахтаря», - заявив Мірча. - Напевно, з тим досвідом і віком, які у мене, а також всім тим, що я зробив для українського футболу, я заслуговую інше ставлення і більшої поваги.

Фанати

Фанати

Крім того, Луческу додав, що "фактично він створив той футбол", який демонструють зараз в «Шахтарі» Марлос, Ісмаїлі, Алан Патрік, оскільки саме при ньому вони "росли разом".

Мірча Луческу тренував "Шахтар" в період з 2004 по 2016 рік. З "гірниками" румунський тренер виграв 22 трофеї, ставши самим титулованим тренером в історії клубу. "Динамо" Луческу очолив влітку 2020 року. У перший сезон з киянами він виграв усі внутрішні трофеї: Суперкубок, чемпіонат і Кубок України.