Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
27 квiтня
Завантажити ще

Зеленський запропонував Росії обміняти Медведчука на полонених українців

Зеленський запропонував Росії обміняти Медведчука на полонених українців
Фото: t.me/OP_UA

Президент Володимир Зеленський запропонував російській стороні звільнити затриманого народного депутата Віктора Медведчука в обмін на українців, яких полонили їхні військовослужбовці. Про це йшлося у його зверненні до українців.

- Пропоную Російській Федерації обміняти цього вашого хлопця на наших хлопців та дівчат у російському полоні. Тому важливо, щоб наші правоохоронні органи та військові також розглянули таку можливість, - заявив президент.

Як зазначив Зеленський, Медведчука було затримано під час спроби втечі з України. Щоб залишити перетнути кордон, політик "замаскувався" під військовослужбовця.

- Він ховався 48 днів. І ось нарешті вирішив спробувати втекти за межі нашої держави. Що ж, для цього «космонавта» – у поганому розумінні – не спрацювало знамените «Поїхали!». Я вважаю особливо цинічним з його боку використання воєнного камуфляжу. Намагався так замаскуватися. Ось такий «воїн». Ось такий патріот. Що ж, якщо Медведчук сам обрав собі військову форму, він підпадає під правила воєнного часу, - наголосив він.

Про затримання Медведчука повідомив президент Володимир Зеленський 12 квітня. За його словами, політика впіймала СБУ під час спецоперації. Нардеп перебував у розшуку, оскільки у лютому він втік із-під домашнього арешту.

ІСТОРІЯ ПИТАННЯ

Віктор Медведчук був одним із лідерів партії ОПЗЖ, діяльність якої зараз заборонена в Україні. У жовтні 2021 року силовики повідомили йому про підозру у державній зраді та сприяння діяльності терористичної організації у зв'язку з причетністю до незаконного постачання вугілля з окупованої території наприкінці 2014 – на початку 2015 року. Тоді Печерський районний суд Києва обрав політику запобіжний захід у вигляді домашнього арешту.

Після вторгнення Росії в Україну Медведчук втік з-під арешту та почав переховуватися від слідства. Личаківський районний суд Львова заочно взяв його під варту. Адвокат політика підтвердила, що її підзахисний залишив свій будинок у Києві, але стверджувала, що підозрюваний перебуває на території України.

Новини по темі: Володимир Зеленський