25 червня
Завантажити ще

У США скасували заборону на передачу зброї для бригади "Азов", - WP

У США скасували заборону на передачу зброї для бригади
Фото: mil.in.ua

Військовослужбовці Національної гвардії 12 бригади спеціального призначення "Азов" тепер зможуть використовувати надану Україні американську зброю на рівні з іншими військовими. Як повідомляє The Washington Post, це стало можливим після відповідного рішення, ухваленого після перевірки Держдепартаментом бригади "Азов".

Видання наголосило, що кілька років тому Штати на тлі "занепокоєння у Вашингтоні щодо походження Азову" наклали табу на озброєння цього підрозділу. Тепер бригада Нацгвардії України "Азов" матиме доступ до такої же військової допомоги США, як і будь-який інший підрозділ, пише WP.

- Після ретельної перевірки українська 12 бригада спеціального призначення "Азов" пройшла перевірку Лейгі, проведену Державним департаментом США, - йдеться в заяві Держдепу.

Американське відомство посилається на так званий "закон Лейгі", що забороняє передачу військової допомоги США іноземним підрозділам, визнаними у скоєнні порушень прав людини. Відповідно "азовці" до такої категорії не відносяться. Держдеп під час перевірок не виявив "жодних доказів" таких порушень. Тим часом не уточнюється, коли саме могли зняти відповідне табу.

За даними видання, раніше закони США про асигнування протягом тривалого часу забороняли батальйону "Азов" отримувати американську допомогу. Офіційні особи США кажуть, що, оскільки батальйон "Азов" зразка 2014 року структурно відрізняється від бригади, яка зараз є частиною Національної гвардії, ці обмеження не застосовуються.

  • 23 травня Укрпошта презентувала поштові марки і конверти "Азов. 10 років. Вільні обирають боротьбу", створені в межах проєкту "Власна марка". Комплект розроблений до 10-річчя добровольчої бригади "Азов" та щоб нагадати про полонених оборонців Маріуполя. 
  • У листопаді 2023 року стало відомо, що 12 бригада спеціального призначення Національної гвардії "Азов" розпочала набір новобранців через сайт вакансій Work.ua.