21 листопада
Завантажити ще

Авокадо, лічі та помело: яка "екзотика" продається в магазинах та чи є від неї користь

Авокадо, лічі та помело: яка
Фото: fruit-time.ua

На календарі - зима, а прилавки крамниць тішать око яскравим різноманіттям. Тут і вітчизняні яблука, і вже звичні українцям банани, і екзотичні ананаси та лічі. Ціни на останні, до речі, кусаються. Так, за кілограм лічі просять від 750 грн. Все-таки заморські фрукти та овочі не завжди по кишені пересічному українцю. Та й чи є від них користь? Про це дізнавалася кореспондентка Коротко про.

Авокадо

Непоказний, без особливого аромату та, чого лукавити, яскравого смаку, цей фрукт за останнє десятиліття завоював світ. Економісти вже підрахували, що споживання авокадо за останні роки зросло майже у сім разів. Лише американці з'їдають понад 800 тисяч тонн цього плоду щороку. В Україні такого підрахунку не проводили, але і у нас авокадо - надзвичайно популярний продукт. Його можна запросто купити в будь-яку пору року в будь-якому українському супермаркеті. А страви з авокадо є в меню майже кожного ресторану.

Адепти здорового харчування, вегетаріанці та й узагалі сучасна молодь стверджують, що авокадо – незамінний плід. Містить чимало вітамінів та мікроелементів, та головна його цінність - корисні ненасичені жири. Мовляв, давно доведено, що тост з авокадо або гуакамоле на перекус знижує рівень так званого «поганого» холестерину і підвищує рівень «хорошого».

Водночас дієтологи нагадують: не треба їсти авокадо щодня. Один-два невеликі плоди на тиждень цілком достатньо. Усе корисне, що є у авокадо, людський організм може отримати і з вітчизняних продуктів: жирна риба, жменя горіхів, шматочок сала…

Краще узагалі не куштувати авокадо тим людям, які мають проблеми з печінкою, а також алергікам. І не треба включати авокадо у прикорм малюків: важкий продукт може викликати біль у животі, розлад кишківника та нудоту.

Економісти підрахували, що споживання авокадо за останні роки зросло майже у сім разів. Фото: sportfactory.press

Економісти підрахували, що споживання авокадо за останні роки зросло майже у сім разів. Фото: sportfactory.press

Як обрати?

🥑Шкірка: звертайте увагу на колір Якщо занадто світла – плід недостиглий, темна до чорноти – перестиглий.

🥑Злегка натисніть на плід: поверхня достиглого авокадо пружна, але м'яка. Можна взяти і твердіші плоди, які за 3-4 дні достигнуть.

Ананас

З’їсти та схуднути. Так говорять про ананас, і багато хто в це реально вірить. Цей фрукт містить фермент бромелайн, який, як стверджують вчені, сприяє схудненню і омолодженню організму. Цей самий бромелайн є основною діючою речовиною харчових добавок для зниження ваги. До того ж кілька шматочків солодкого та соковитого ананасу як перекус притупляють відчуття голоду, виводять із організму зайву рідину і знижують рівень цукру в крові. А ще в ананасі є:

  • вітамін С;
  • вітаміни групи В;
  • мідь;
  • калій;
  • фолієва кислота;
  • кальцій;
  • цинк;
  • магній.

І користь, і смакота. Але лікарі знову нас зупиняють: не поспішайте об’їдатися ананасом. Навіть у здорових людей може виникнути алергія на цей фрукт. До того ж бромелайн може бути небезпечним для хворих, які п'ють певні ліки, наприклад, розріджувачі крові чи заспокійливі засоби.

Достиглий ананас має «вічка» жовто-коричневого кольору зі злегка підсохлими кінчиками. Фото: britannica.com

Достиглий ананас має «вічка» жовто-коричневого кольору зі злегка підсохлими кінчиками. Фото: britannica.com

Як обрати?

🍍Шкірка: так звані «вічка» мають бути жовто-коричневого кольору зі злегка підсохлими кінчиками.

🍍Запах: має бути помірний приємний аромат. Дуже відчутний – значить плід штучно ароматизований. Кислий або винний запах – фрукт перезрілий.

🍍Листя: деякі листочки з пучка-«корони» можна легко висмикнути. У недостиглого плоду «корону» прорідити складно.

Помело

Саме зараз на південному сході Азії достигають ці великі фрукти. Помело – гігант серед цитрусових: один плід може важити й 10 кг! За смаком та виглядом схожий на грейпфрут, але не такий кислий та соковитий, й чистити легше.

Помело містить велику кількість вітаміну С. Взимку, сезон застуд, це особливо важливо, адже допомагає організму боротися з вірусами та бактеріями. А ще помело містить:

  • вітаміни групи В;
  • калій;
  • кальцій;
  • залізо;
  • фосфор;
  • натрій.

Дієтологи стверджують, що помело позитивно впливає на обмін речовин, відповідно, має бути у раціоні тих, хто дотримується дієти або прагне схуднути. Хоча і його можна замінити, наприклад, на той же грейпфрут.

А при алергії на цитрусові, проблемах з ШКТ та нирками краще відмовитися від споживання помело.

Помело різного сорту з різним кольором м’якоті. Фото: tipbuzz.com

Помело різного сорту з різним кольором м’якоті. Фото: tipbuzz.com

Як обрати?

🍋Шкірка: має бути блискучою, гладкою і без пошкоджень.

🍋Колір: однорідний жовтий або помаранчевий. Якщо на шкірці є світло-зелені плями – плід не дозрів.

🍋Запах: приємний цитрусовий.

Лічі

Цей плід потрапляє на прилавки наших магазинів з Китаю, Африки, Таїланду. Лічі ще називають китайською вишнею або оком дракона. І недаремно: лічі має товсту рожево-брунатну пухирчату шкірку, а всередині – білу желеподібну м’якоть і темну кісточку. Шкірка і кісточка неїстівні, а м’якоть за смаком нагадує трохи виноград кишмиш, а трохи - сливу.

Лічі – скарбниця вітаміну С та калію. Першого у 100 грамах ягід аж 39 мг, як у лимоні. Також лікарі-дієтологи стверджують, що 10 «лічінок» повністю наситять людський організм добовою дозою калію.

Також лічі підтримує роботу серця, пришвидшує в шкірі обмінні процеси в організмі, зміцнює імунітет, позитивно впливає на травлення. Але є і протипоказання. Перш за все, це алергія у жителів тих регіонів, де не вирощують дерева лічі. Також не треба вживати ці ягоди хворим на подагру і цукровий діабет через високий вміст фруктози.

Дивний, не схожий на вітчизняні фрукти чи ягоди, лічі має пухирчату шкірку, а всередині – білу желеподібну м’якоть і темну кісточку. Фото: ФБ Lychee

Дивний, не схожий на вітчизняні фрукти чи ягоди, лічі має пухирчату шкірку, а всередині – білу желеподібну м’якоть і темну кісточку. Фото: ФБ Lychee

Як обрати?

🍊Шкірка: пружна, без плям.

🍊Колір: достиглий лічі має червону або рожеву шкірку.

Батат

Зовні схожий на картоплю, а за смаком як гарбуз чи морква. Це про батат. Коренеплід вирощують у теплому і помірному кліматі багатьох країн світу, але родом він із Південної Америки.

Батат – універсальний плід на кухні: його можна смажити, варити, запікати, додавати у салати, супи, їсти у вигляді пюре або навіть сирим. Цей коренеплід містить більшу кількість вуглеводів, аніж картопля.

Але основне його багатство - це бета-каротин. Цей пігмент діє як потужний антиоксидант, а також є провітаміном А. Тобто вживання батату добре впливає на зір, покращує імунітет, позитивно впливає на роботу нирок та печінки, підвищує еластичність судин. Узагалі цей плід не має якихось особливих протипоказань. Але тим людям, які мають хвороби шлунку, краще відмовитися від вживання батату. А ще він містить речовини, що за структурою схожі на гормон прогестерон, тому деякі лікарі припускають, що здатен впливати на гормональний фон у вагітних жінок.

На фото – довоєнний врожай батату на Херсонщині. Фото: khersonci.com.ua

На фото – довоєнний врожай батату на Херсонщині. Фото: khersonci.com.ua

Як обрати?

🍠Шкірка: рівна, без тріщин і вм’ятин.

🍠Колір: обирайте темні плоди для варіння, а білі – для смаження.

Коментар дієтолога

- Маркетинг гарно працює, це ми бачимо на прикладі феномену авокадо, але варто пам’ятати, що наші українські організми зі значно більшою ефективністю засвоюють корисні речовини з вітчизняних яблук, груш тощо, аніж із заморських ананасів та помело, - розповіла лікар-дієтолог Марія Бондар у розмові з Коротко про. – Як не крути, а до місцевих продуктів наш організм адаптований з давніх-давен. Пригадайте: що їли ваші бабусі та дідусі? Ні бананів, ні лічі тоді не було. Їли фрукти з власного саду, овочі з городу, лісові ягоди. І добре себе почували! Екзотичні плоди дійсно можуть урізноманітнити раціон. А можуть і збільшити чек в аптеці: все ж алергії дошкуляють все більшій кількості людей. І ще одне: екзотичні фрукти-овочі-ягоди везуть в Україну здалеку. Збирають їх там, на півдні, за тисячі кілометрів від нас, ще недостиглими. На складах у трюмах кораблів ці ананаси достигають. А наші яблука-груші-картопля достигають на сонці, на українських чорноземах. Тому якщо говорити про користь – то це про наші локальні плоди. А якщо мова про маркетинг – то це вже про авокадо з ананасом.