Про те, що поставити на новорічний стіл, щоб дотриматися прикмети «чим щедріший стіл – тим краще рік», багато господинь почали замислюватися ще восени. За нинішніх цін, то, мабуть, треба кредит брати, щоб накрити пристойну «поляну». Ось і ламають голови: що приготувати та не влізти у борги.
Традиційно новорічний стіл - це гаряче, міцне, численні закуски і, звичайно, салати. Бажано тривалого зберігання при кімнатній температурі, адже до них черга може дійти лише надвечір 1 січня. Поки за результатами тестів, проведених мільйонами українців, лідирують « Олів'є » (порція на 5-6 осіб потягне приблизно на 280 грн), « Оселедець під шубою » (також близько 280 грн) та «Крабовий» (близько 180 грн), хоч як намагалися гурмани викреслити їх зі списку святкових страв. «Не той Новий рік без олів'є, не той», - сказали українці і мають намір, як і завжди, різати варені яйця та сперечатися, чи додавати терте яблучко в крабовий салат чи не варто.
Якщо хтось дотримується китайського політесу і відзначає настання року Чорного (Блакитного) водяного Тигра за китайським календарем, то він настане лише 1 лютого. Той, хто чекає на нього 31 грудня, повинен врахувати, що Тигр – хижак, бо має бути на столі? М'ясні страви! І не просто на чолі столу – м'ясо має бути скрізь, де тільки можна.
М'ясо та зелень – так можна сказати про новорічний стіл у Рік Тигра. Навіть вегетаріанці не повинні почуватися обділеними – для них можна приготувати страви із соєвого м'яса. Яловичина (170 грн/кг), свинина (125 грн/кг), кролятина (250 грн/кг), курятина (120 грн/кг), індичата (160 грн/кг), та будь-яке м'ясо можна зварити, запекти, посмажити на сковорідці, на шампурах чи грилі.
За бажання дотримати колірну гармонію Року Тигра господині доведеться віддати перевагу двом кольорам – червоному та жовтому (а краще – золотому). Звичайно, це не означає, що інші кольори будуть проігноровані, але якщо напої, то, наприклад, це можуть бути апельсиновий та грейпфрутовий соки (від 25 до 50 грн), у салатах – червоний та жовтий перець (18-50 грн), фруктових вазах – помаранчеві мандарини (25-30 грн/кг) та червоні яблука (від 15 грн)… Імпровізуйте, свято таки!
Гра кольору можна передати в салатах. Про лідерів рейтингу переваг ми вже згадали, а з нововведень кулінари пропонують поставити на стіл у новорічну ніч легкі салати типу Грецький (350 грн) та Цезар (200 грн). Можна задобрити нашого звірятка, зробивши салат «Тигровий».
РЕЦЕПТ САЛАТУ «ТИГРОВИЙ»
Для цього знадобиться:
Приготування:
Овочі відварити, картопля нарізати кубиками, моркву натерти на великій тертці. Також нарізати ковбасу, огірок та цибулю. Додати до них картопля, подрібнений часник, сіль та майонез. Викласти суміш на блюдо, додати вишукану форму. Зверху викласти моркву, із нарізаних шматочків чорносливу або маслин зробити чорні смуги.
До речі, всі салати на Новий рік можна подавати не в тарілках, а в скляних келихах або склянках – тоді такі салати називаються «верринами» і виглядають зовсім по-ресторанному. Особливо вишукано виглядають при такій подачі салати, викладені шарами («Оселедець під шубою», наприклад), але навіть звичайна овочева нарізка в такому посуді заграє новими фарбами.
РЕЦЕПТ САЛАТУ «НОВОРІЧНИЙ»
Знадобиться:
Приготування:
Філе індички відварити до готовності, остудити, дрібно нарізати. Також дрібно нарізати чорнослив, горіхи подрібнити в блендері. Білки відокремити від жовтків і потерти на дрібній тертці за різними тарілками. Також на дрібній тертці натерти сир.
Зібрати салат: на дно тарілки викладається м'ясо, солиться, змащується майонезом. Зверху жовтки і знову шар майонезу. далі чорнослив, майонез, сир, майонез, сир. Тонкими смужками моркви викласти новорічний годинник.
Зелені салати, звичайно, корисні - але що за Новий рік без оселедця під шубою? Зображення marinabridger з сайту Pixabay
Для дітей страви на святковому столі – це не так кулінарна майстерність, як творчість. Звичайно, можна нагодувати дитину картоплею з м'ясом, але чим тоді новорічний стіл для неї відрізнятиметься від інших? Тому доведеться виявити трохи фантазії.
Швидше за все, дитяче меню буде солодким – малюки не особливо люблять запечені баклажани, маслини та оливки у салатах, далеко не всі – шанувальники оселедця та риби взагалі. Перш ніж діти наб'ють животи імбирними пряниками і цукерками з ялинки, можна запропонувати їм легкі закуски типу шашличків з перепелиних яєць на шпажках (яйце+половинка помідора з кружечками з майонезу а ла – вартість частування коливатиметься десь у межах 100 грн).
Рулети у формі їжачків, повітряні десерти зі сніговиків, можна навіть подати салати у вигляді ялинок із наструганих овочів – у запалі свята діти можуть змітати зі столу навіть «несмачне, але корисне». Побільше овочів та фруктів, у випічці цукор краще замінити на пудру, у салатиках майонез – на йогурт. Більше напоїв – діти бігатимуть і гратимуть, потітимуть і вимагатимуть попити кожні п'ять хвилин.
Підсумуємо: дитяче меню на Новий рік – це легкі страви, в яких головне не так зміст, як форма. Чим більше буде їстівних «грибочок», «сніговиків», «снігурочок», «кульок» та «гілочок» - тим швидше і веселіше насититься дитина.
Імбирні пряники можуть бути і у вигляді святкових будиночків – чудова ідея для дитячого меню. Зображення White77 з сайту Pixabay
Граціозна дика кішка, яку ми знаємо під ім'ям Тигр, не позбавлена смаку, тому зустрічати Новий рік імені Тигру варто за його правилами. Водяний Тигр воліє синій, блакитний, оранжевий і чорний (темно-сірий) кольори, а ось чого не любить - так це «тигрових» розмальовок, чи то макіяж, чи візерунок на сукні. Хоча золоті нотки можуть задобрити кису, тільки це не стосується ювелірних прикрас, краще вибирати срібло або перли. «Дорого багато» - це не зовсім про Тигра, йому більше підійде «Стримано, але зі смаком». Надмірна екстравагантність і кислотні кольори цієї святкової ночі не вітаються.
МИ РЕКОМЕНДУЄМО
Яловичина в апельсиновому соусі
Інгредієнти:
Для соусу:
Готуємо соус: змішати всі інгредієнти для соусу у невеликій мисці. Відкласти в сторону.
Готуємо м'ясо:
1. Нарізати яловичину тонкими слайсами. Посолити та поперчити.
2. У невеликій ємності змішати кукурудзяний крохмаль та соду.
3. Розігріти олію на сковороді.
4. Панувати (обвалювати) шматочки м'яса в крохмальній суміші та викладати їх на розпечену сковороду, обсмажуючи по 1 хвилині з кожного боку.
5. Олію підливати при необхідності. Викласти на тарілку.
6. У цю ж сковороду додати дрібно нарізаний часник. Пасерувати 30 секунд.
7. Влити на сковороду соус і варити до випаровування вмісту вдвічі.
8. Викласти м'ясо та нарізаний на четвертинки апельсин до соусу. Ретельно все перемішати та зняти з вогню.
9. Подавати з рисом чи картоплею-пюре на гарнір.
Для вегетаріанців можна зробити овочевий шашлик. Заодно і яскравості додайте. Фото: RitaE з сайту Pixabay
ДО РЕЧІ
Топ-5 страв на Новий рік
1. Яловичина по-бурґундськи
2. Фінські імбирні пряники Piparkakku
3. Салат «Новорічний вінок»
4. Коктейль "Оксфордський пунш"
5. Суші-торт