Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
28 березня
Завантажити ще

Що смачного приготувати з м'яса: 3 рецепти страв з яловичини, баранини і курятини

Що смачного приготувати з м'яса: 3 рецепти страв з яловичини, баранини і курятини
Фото: Готувала Антоніна Вєткіна, Леонід ЗАХАРОВ. Shutterstock

Угорський гуляш

ТРЕБА (на 4 порції):

  • 500 г яловичини (лопатка)
  • 1 червоний солодкий перець
  • 2 цибулини
  • 2 зубчики часнику
  • 500 г картоплі
  • 2 морквини
  • 1 ст. ложки томатного соусу
  • 1 л води або бульйону
  • сіль
  • перець
  • трохи рослинного масла
  • 1 ст. ложка солодкої паприки
  • щіпка кмину
  • зелень (цибуля, петрушка).

ГОТУЄМО:

  1. Цибулю дрібно шаткуємо й обсмажуємо на олії до золотистого. Додаємо паприку, перемішуємо, перекладаємо в каструлю з товстим дном і відставляємо в сторону.
  2. У тій же сковороді розігріваємо олію і обсмажуємо нарізане невеликими кубиками м'ясо до скориночки.
  3. У каструлю з цибулею кладемо м'ясо, нарізаний пластинами часник і кмин.
  4. Наливаємо воду або бульйон, доводимо до кипіння й тушкуємо на тихому вогні під кришкою 2 години, при необхідності підливаючи рідину.
  5. Очищену картоплю ріжемо кубиками і відправляємо в каструлю. Солимо, варимо 5 хвилин.
  6. Солодкий перець і моркву ріжемо кубиками, додаємо томатний соус, сіль-перець, при необхідності рідину і варимо 15 хвилин.
  7. Вимикаємо, даємо настоятися 10 хвилин і подаємо з рубаною зеленню і свіжим хлібом.

Британський пастуший пиріг

ТРЕБА (на 4 - 6 порцій):

  • 500 г баранячого фаршу (можна замінити яловичим) ·
  • 1 цибулина
  • 1 солодкий перець
  • 1 свіжий чилі
  • 2 зубчики часнику
  • 1 кг картоплі
  • сіль
  • перець
  • щіпка зерен коріандру
  • 1 ч. ложка зерен чорної гірчиці
  • 1 пучок петрушки
  • 400 г (1 банка) подрібнених томатів без шкірки
  • 1 ч. Ложка жовтої пасти каррі
  • жменя замороженого зеленого горошку
  • трохи рослинного і вершкового масла.

ГОТУЄМО:

  1. На сковороду додаємо пару крапель олії, викладаємо фарш, подрібнюємо. Коли він побіліє, додаємо пасту каррі і перемішуємо. Тушкуємо під кришкою 2 хвилини.
  2. Половинки цибулини і солодкого перцю подрібнюємо ножем, а інші половинки пробиваємо в блендері. Додаємо цибулю і перець в фарш, перемішуємо, тушкуємо 10 хвилин.
  3. Додаємо подрібнений часник, томати, горошок, перемішуємо. Кладемо розплющені зерна коріандру, подрібнений чилі, перемішуємо і пробуємо на сіль (в пасті каррі вона вже є). Досолюємо, додаємо чорний перець і тушкуємо 20 хвилин під кришкою на тихому вогні. При необхідності додаємо трохи води.
  4. Чистимо і відварюємо картоплю. Зливаємо воду, залишивши трохи, додаємо вершкове масло, робимо пюре. Окремо подрібнюємо стеблинки петрушки, кидаємо їх на сковорідку, додаємо зерна гірчиці, прогріваємо 30 секунд і додаємо в картоплю. Додаємо подрібнені листя петрушки.
  5. У форму або порційні миски викладаємо спочатку фарш, трохи ущільнюємо, зверху акуратно викладаємо пюре і розрівнюємо.
    Збризгуємо рослинним маслом і тильною стороною виделки прикрашаємо поверхню візерунком ялинкою.
  6. Запікаємо 30 - 40 хвилин при 180 ° С до рум'янцю. Даємо трохи охолонути і подаємо зі сметаною.

Курячі ніжки з фенхелем

ТРЕБА (на 4 порції):

  • 1 кг курячих гомілок
  • 1 великий фенхель
  • 2 червоні цибулини
  • 2 ст. ложки оливкової олії
  • 1 ст. ложка бальзамічного оцту
  • сіль
  • перець
  • щіпка мускатного горіху
  • сік 1 апельсина.

ГОТУЄМО:

  1. Гомілки миємо й сушимо паперовим рушником. Фенхель нарізаємо шматочками, додаємо в курку.
  2. Робимо маринад: змішуємо оливкову олію, бальзамічний оцет і спеції. Поливаємо курку з фенхелем, перемішуємо і залишаємо на 20 хвилин.
  3. Форму застилаємо кулінарним пергаментом. Викладаємо курку з фенхелем, додаємо нарізану півкільцями цибулю, перемішуємо. Збризгуємо апельсиновим соком, додаємо кілька кілець апельсина.
  4. Випікаємо 40 хвилин при 180 ° С до золотистого кольору.

ЩО ЩЕ ПРИГОТОВИТЬ

Яйцем маслом не зіпсуєш

У карельській кухні мене зацікавили калітки з рисом і яєчним маслом. Ну про калітки ви і так все знаєте - карельські відкриті пиріжки. Бувають з рибою, картоплею, ягодами, рисом. А ось що таке яєчне масло?

Все просто. Яйця відварюємо круто, краще з невеликим запасом часу, щоб вони були дуже жорсткими, - нам їх потім подрібнювати доведеться. Можна ножем. А можна на тертці.

Тепер масло. Воно має бути м'яким, тільки в цьому випадку вдасться гарненько перемішати його з яєчною крихтою. Подекуди його навіть розтоплюють і прямо в рідке, додають яйце. Потім масло треба остудити, але використовувати його, звичайно, потрібно, поки воно ще м'яке.

Як використовувати? Можна просто намазати на шматок хліба - вже смачно буде. Краще, звичайно, на відкритий пиріжок (в ідеалі - калітку). Млинці з таким маслом теж диво як хороші.

Можна рецепт трохи ускладнити: разом з яйцем додати дрібно-дрібно нарізаної зелені. Або, наприклад, сухих пластівців перцю чилі. Це вже буде зовсім не по-карельські, але теж нічого.

Хоча мені все-таки більше подобається саме класичний варіант: яйце і масло. Так воно більш епічно.

Новини по темі: рецепти їжа