Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
2 травня
Завантажити ще

Мінюст Німеччина заявив, що не буде змушувати українських біженців до військової служби

Мінюст Німеччина заявив, що не буде змушувати українських біженців до військової служби
Фото: Gian Marco Benedetto/Anadolu Agency via Getty Images

Німеччина не буде застосовувати примусові заходи щодо українських біженців у відношенні до військової служби в Україні. Як повідомляє DW, про це заявив міністр юстиції ФРН Марко Бушман. Він наголосив, що примушувати осіб служити в армії проти їхньої волі не є практикою Німеччини.

За словами міністра, якщо влада України вирішить призвати чоловіків, які залишили країну, в армію, це не вплине на українців, що проживають у Німеччині. Бушман підкреслив, що примусове зобов'язання іноземців служити зі зброєю є неприйнятним в контексті конституційних принципів Німеччини.

Бушман наголосив, що ФРН прагне створити «сприятливі умови для біженців від військових дій в Україні». Він також сказав про намір прискорити інтеграцію цих осіб у суспільство та ринок праці, максимально уникнувши їхньої залежності від соціальної допомоги.

Раніше німецькі видання Welt і Bild написали, з посиланням на міністра оборони України Рустема Умєрова, що наступного року Міноборони планує призов до ЗСУ чоловіків віком 25-60 років, які перебувають за кордоном, та розробляє “санкції” у разі неповернення в країну. У Bild також порахували, лише у Німеччині живуть 189 484 чоловіки з громадянством України віком від 18 до 60 років.  

Начальник управління преси та інформації Міністерства оборони України Ілларіон Павлюк вже заявив, що німецькі ЗМІ неправильно зрозуміли слова міністра. 

Однак неофіційно час від часу розглядаються різні мотивації для повернення: від вмовлянь - як це важливо для збереження рідної держави - до погроз переслідуваннями.