Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
24 квiтня
Завантажити ще

В очікуванні бустерного щеплення: кому її чекати насамперед і що вона дає

В очікуванні бустерного щеплення: кому її чекати насамперед і що вона дає
Фото: REUTERS/Родріго Гаррідо

Схоже, в Україні зрушив з місця процес ревакцинації - чи то отямилися у святковому проміжку, чи то забоялися «Омікрону», але 4 січня було підписано наказ про введення бустерної дози для людей віком від 60 років. 5 січня у МОЗ обіцяють перегляглянути решту - тобто не літніх і не медиків. Чому важливе третє щеплення і що потрібно знати про нього – у наших питаннях та відповідях.

У чому різниця між бустерною та додатковою дозами?
  1. В цілях та завданнях. Бустерна посилює ефективність вакцини, яка з часом знижується у всіх людей. Додаткова забезпечує захист тих, на кого через проблеми з імунітетом та хронічними хворобами щеплення спочатку не діє з потрібною силою.
  2. В «адресності». Поки що бустерну дозу в Україні можуть отримати лише медпрацівники та співробітники будинків інтернатного типу. Додаткова з середини грудня вводиться людям із ВІЛ, раком крові, пацієнтам після трансплантації органів, хіміотерапії, лікування великими дозами гормональних препаратів.
  3. У термінах запровадження. Бустер належить робити українцям у період від 6 до 9 місяців після другого щеплення. Додаткову дозу вводять від 28 днів до 3 місяців після отримання другої вакцини.

Для чого нам потрібна третя доза?

Необхідність ревакцинації, вона ж – бустер, вона ж – третя доза, викликана не лише тим, що згодом захист від отриманих вакцин слабшає. Наразі, коли світ зіткнувся з новим штамом коронавірусу "Омікрон", саме бустер здатний стати серйозною зброєю у боротьбі з ним.

Незважаючи на те що новий варіант вірусу може пробивати вакцинальний захист, третя доза є своєрідним щитом і проти зараження, і проти ускладнень. На думку німецьких вірусологів, після бустерного щеплення людина до того ж довше захищена від того, щоб стати пасивним носієм інфекції.

Наприклад, у дослідженнях Moderna, результати яких були озвучені наприкінці грудня, зазначено, що дві дози препарату дали низькі рівні нейтралізуючих антитіл проти «Омікрону». А ось третє щеплення, зроблене на 29-й день після імунізації у дозуванні 50 мікрограм, збільшило цей рівень у 37 разів. При дозі 100 мікрограм кількість антитіл зросла у 83 рази.

На порозі зустрічі з «Омікроном», який поширюється всіма країнами з однаковою стрімкістю, насамперед ревакцинованими мають бути медики – інакше лікувати не буде кому ані середніх, ані важких пацієнтів. А також літні люди, які представляють головну групу ризику, та працівники критичної інфраструктури, де життя не може зупинитися через те, що всі захворіли. Станом на 3 січня бустерну дозу в Україні отримали 5,5 тисячі людей.

Кому і коли почнуть "видавати"?

МОЗ таки вирішив не чекати, коли 50% українців надумають зробити щеплення. Нагадаємо, ще наприкінці листопада це була головна умова для дозволу третьої дози. Але, мабуть, і темпи вакцинації, що з кожним днем падають, і новорічні свята, що паралізують життя в країні на два тижні, спонукали чиновників зробити це раніше.

Медики та працівники будинків інтернатного типу отримують бустер із останнього тижня грудня. По літніх людях старше 60 років 4 січня міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко підписав відповідний наказ. Щоправда, від підпису до справи у нас минає певна кількість часу, тому ця категорія зможе отримати свій бустер, ймовірно, після Різдва.

Інше питання – як багато буде охочих старше 60 зробити третє щеплення, адже ця категорія, як і раніше, залишається найпроблемнішою у плані темпів вакцинації. Тут би перші дози простимулювати, не те що треті. Із майже 12 мільйонів українців цієї вікової групи вакциновано лише 38%.

І виходить, що за таких показників із ревакцинацією всіх інших краще б не затягувати. 5 січня НТЕІ лише «розгляне питання» щодо всіх охочих, коли ж дійде до справи – точної дати немає. При цьому якщо «Омікрон» почне «косити» молодих та людей середнього віку, які не встигли зробити бустер, від цього програють і невакциновані літні люди – і через заповненість лікарень, і через підвищений ризик інфікування.

Чим уколотися втретє?

Ревакцинація може бути зроблена тією ж вакциною, що і два «основні» щеплення, але допускається і міксування препаратів, визнане навіть більш ефективним. Головне - жодної самодіяльності у цьому змішуванні вакцинальних коктейлів. Наразі в Україні дозволено комбінування мРНК-вакцин – Pfizer та Moderna, тобто вакцинуватися ви могли одним препаратом, а ревакцинуватись – іншим.

Крім того, допустиме змішування мРНК та векторної вакцини AstraZeneca.

З інактивованим CoronaVac ситуація трохи інша. Головний санітарний лікар України Ігор Кузін не рекомендував змішувати цей препарат з жодними іншими, назвавши це «експериментом над собою». Але тоді йшлося про перше і друге щеплення, не про бустер.

Семен Єсілевський: За наявності мРНК-вакцин бажано робити бустер саме ними незалежно від того, яка вакцина використовувалася для перших двох доз

Судячи з результатів дослідження, проведеного в Гонконгу з приходом "Омікрону", новий штам легко пробиває вакцинальний захист CoronаVac. І третя доза не надто рятує ситуацію. А ось бустер, зроблений Pfizer, у рази збільшує рівень нейтралізуючих антитіл.

 

Тому літнім українцям старше 60 років, щепленим CoronаVac, рекомендується ревакцинуватися препаратом Pfizer.

Таким чином, як зазначає у своєму блозі біофізик Семен Єсилевський, "за наявності мРНК-вакцин бажано робити бустер саме ними незалежно від того, яка вакцина використовувалася для перших двох доз".

Чи є від бустера побічні ефекти?

Реакції на ревакцинацію схожі на ті, що спостерігаються після другої дози вакцини. Це біль у руці у місці ін'єкції, головний біль, відчуття втоми, підвищення температури. Побічні ефекти можуть бути легкими або помірними, і вони виникають частіше, ніж після другої дози вакцини. Серйозні реакції на бустерну дозу проявляються рідко.

Moderna у своїх дослідженнях щодо дії бустера проти «Омікрону» повідомила, що тенденція до побічних реакцій збільшувалася після дози 100 мкг. При дозволеній дозі 50 мкг вакцина-бустер переносилася добре.

Яке має бути «дозування»?

Бустерні щеплення - це та сама вакцина, що використовується і для початкової серії вакцинації. Правда, у європейському протоколі бустерна вакцина Moderna містить ті ж інгредієнти, але складається з половини дози, що використовується для первинної вакцинації, – не 100, а 50 мкг.

Чи наслідуватиме Україна європейський приклад - сказати не беремося, але у соцмережах медики, які робили третє щеплення, пишуть, що отримали повну дозу, а не половину.

Скільки буде діяти сертифікат про вакцинацію після бустера?

Офіційної інформації поки що немає, але в інтерв'ю Українському радіо головний санітарний лікар України Ігор Кузін заявив, що термін дії сертифікату збільшується на 270 днів.

Наприклад, якщо бустерне щеплення ви зробили 1 лютого, ваш сертифікат дійсний до 1 листопада.

Насправді збільшення терміну щеплювального документа означає його зменшення з 12 місяців до 9. Але зрозуміло, що у тих, хто тільки-но вакцинувався в грудні 2021-го, документ офіційно дійсний рік. Тут ми наслідуємо приклад Європи, яка під Новий рік скоротила термін щеплювального сертифікату - нововведення набирає чинності з 1 лютого. Як йдеться у заяві Єврокомісії, «ревакцинація рекомендується не пізніше ніж через 6 місяців після завершення першого циклу щеплення. Сертифікат залишатиметься дійсним після закінчення цих шести місяців протягом трьох місяців. Цей пільговий період допоможе гарантувати, що громадяни матимуть доступ до бустерних доз».

ДО РЕЧІ

Що в інших країнах?

За кількістю бустерних щеплень у Євросоюзі лідирує Ісландія, де третю дозу отримало більше половини населення. Близько 40% мешканців ревакциновано в Австрії. Ще вищі показники в Ізраїлі. Там, до речі, наприкінці року провели дослідження, яке показало, що в групі тих, хто зробив бустерне щеплення, рівень зараження скоротився в 11 разів. У Британії та США, де «Омікрон» підняв небачену хвилю, нині найвищі показники ревакцинації.