Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
25 квiтня
Завантажити ще

Скандал в українському хокеї: "Донбас" та "Краматорськ" виключили з чемпіонату країни

Скандал в українському хокеї:

Хокейні клуби " Донбас " (діючий чемпіон України) та "Краматорськ" виключені з Чемпіонату України через участь у матчах дискваліфікованих федерацією гравців. Про це 24 листопада повідомила на своєму офіційному сайті та в соцмережах Федерація хокею України.

- Дисциплінарний комітет Федерації хокею України на засіданні через засоби сучасного зв'язку ухвалив рішення про зняття клубів "Донбас" та "Краматорськ" із числа учасників регулярного чемпіонату Української хокейної ліги. Причина – клуби тричі порушили регламент ФХУ, виставивши на матчі тимчасово відлучених хокеїстів, – йдеться в офіційній заяві організації.

Раніше ці команди отримали по дві технічні поразки через те, що у матчах УХЛ брали участь гравці, яких федерація усунула від змагань. Так, донецький клуб був покараний за те, що випустив шістьох дискваліфікованих гравців, які самовільно залишили розташування збірної України, у поєдинку з "Кременчуком" (5:2). Першу технічну поразку "Донбас" отримав за аналогічну ситуацію у минулому матчі з "Дніпром" (3:1). У подібній ситуації опинився "Краматорськ", у складі якого також два матчі поспіль виходив відсторонений хокеїст.

Проте обом командам дали останній шанс, яким вони не скористалися. Федерація попередила клуби, що у разі третього порушення виключить їх із змагань. Проте "Донбас" і "Краматорськ" знову випустили відсторонених гравців, але вже у очному протистоянні, що відбулося у вівторок, 23 листопада.

- Оскільки попередження було залишено поза увагою і гравці вийшли на лід, ДК ФХУ ухвалила: зняти клуби "Донбас" та "Краматорськ" із чемпіонату України з хокею з шайбою сезону-2021/2022, - ухвалили у ФХУ.

Крім того, проти цих гравців та їхніх клубів буде застосовано санкції, що означають міжнародну ізоляцію. Покарані можуть подати апеляцію у встановленому регламентом порядку.

Вигнані клуби звернуться до МОКу і збираються грати у власній лізі

ХК «Донбас» вже відреагував на рішення Федерації хокею України щодо зняття команди з чемпіонату України. У донецькому клубі назвали його неправомірним.

– Це рішення стало фінальною точкою у низці неправомірних рішень ФХУ, які порушують норми дисциплінарного кодексу ФХУ, а також трудового законодавства України, – сказано у заяві на офіційному сайті "Донбасу".

У клубі зазначили, що виключаючи «Донбас» зі складу учасників чемпіонату України з хокею, ФХУ завдає непоправної шкоди розвитку всього українського хокею.

Донецький клуб звертатиметься до Міжнародної федерації хокею, а також Міжнародного олімпійського комітету з проханням детального вивчення діяльності ФХУ за рік», – йдеться у заяві.

Крім того, за інформацією XSport, шість українських клубів, серед яких "Донбас" та "Краматорськ", ухвалили рішення заснувати нову організацію – хокейну Суперлігу. До неї також увійшли "Білий Барс", МХК "Динамо", "Маріуполь" та "Молода Гвардія".

ІСТОРІЯ ПИТАННЯ

Рішення відкликати своїх хокеїстів зі збірної України було ухвалено президентом "Донбасу" Борисом Колесніковим після засідання загальних зборів УХЛ. У федерації хокею зазначили тоді, що Колесніков "вкотре намагався нав'язати іншим учасникам суспільства своє бачення процесу розвитку організації", а збірну України у цій ситуації практично беруть у заручники. Не став виконувати наказ Колеснікова лише один гравець "Донбасу" Віталій Лялька. Відразу після цього клуб повідомив, що розірвав із ним контракт.

Після демаршу ФХУ ухвалила, що хокеїсти, які залишили збірну, не мають права виходити на лід у будь-яких офіційних змаганнях доти, доки розглядатиметься відкрите провадження у справі зриву підготовки національних збірних до чемпіонатів світу-2022 у дивізіоні 1В. Це рішення ФХУ "Краматорськ" та "Донбас" проігнорували, оскільки вважають його неправомірним.