Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
Завантажити ще

Шанс для українського хокею: ХК «Донбас» за крок від Ліги чемпіонів

Шанс для українського хокею: ХК «Донбас» за крок від Ліги чемпіонів
Фото: сайт ХК «Донбас»

Після чотирьох турів «Донбас» набрав 5 очок і ділить в своїй групі друге місце з датським «Рунгстедом», у якого також 5 очок і третя позиція.

У дебютній грі «Донбас» програв «Рунгстеду» за серією булітів, в другому буліті зміг переграти «Руан» 2: 1, в третьому поступився французам 3: 4, а в четвертому програв «Рунгстеду» в овертаймі 3: 4. Попереду донеччан очікують два матчі проти «Клагенфурта» з Австрії, чинного лідера квартету.

Перша зустріч - в Києві, потім в Австрії. У разі хоча б однієї поразки український клуб точно не кваліфікується в плей-офф.

Австрійський

Австрійський

Що з себе являє хокейна Ліга чемпіонів

Хоча турнір носить одну назву з футбольним аналогом, ситуація в хокейній Лізі чемпіонів далеко неоднозначна. Справа в тому, що паралельно ЛЧ в хокеї є ще один дуже престижний турнір - міжнародна ліга КХЛ, в якій, крім найсильніших російських команд, виступають команди Латвії, Білорусі, Казахстану, фінський «Йокеріт» і навіть представник Китаю.

У Лізі чемпіонів представлені шість європейських країн-засновників - команди з Австрії, Німеччини, Фінляндії, Чехії, Швеції та Швейцарії. Провідні країни постачають в ЛЧ від трьох до п'яти клубів (в цьому сезоні п'ять шведських команд). Ще 7 країн за рейтингом представили по одному клубу, і два клуби щорічно потрапляють в ЛЧ за Wild Card, власне завдяки чому ХК «Донбас» вперше і виступає в Лізі чемпіонів.

Як ХК «Донбас» завоював право грати в Лізі чемпіонів

Керівництво Ліги оцінило якісну роботу менеджменту донецького клубу на протязі багатьох років і взяло до уваги постійне прагнення ХК «Донбас» відповідати найвищим європейським стандартам. З 2011 року донецький клуб брав участь у континентальних турнірах і навіть одного разу його виграв, в 2013 році став першим і поки єдиним українським клубом, який виграв євротрофей - Континентальний кубок IIHF.

Тричі «Донбас» проводив Континентальний кубок - двічі в Донецьку і один раз в Броварах. Рівень проведення змагань і хороша оцінка від представників Міжнародної федерації хокею також зіграли свою роль в ухваленні історичного рішення про участь «Донбасу» в ХЛЧ.

Разом з ХК «Донбас» за  Wild Card в ЛЧ потрапив Братиславський «Слован», що замінив «Юність-Мінськ», якого позбавили квоти через політичну ситуацію в Білорусі.

Пощастило ХК «Донбас» і з жеребкуванням. Через плутанину в розкладі після фінального кваліфікаційного турніру зимових Олімпійських ігор 2022 року, який відбувся 26-29 серпня 2021 року вісім команд з семи країн, що беруть участь в олімпійській кваліфікації (Данія, Франція, Австрія (2 команди), Італія, Норвегія, Польща, Україна), розділені на дві окремі групи.

Таким чином, ХК «Донбас», відповідно, не міг отримати в суперники сильні шведські, фінські, чеські, німецькі, швейцарські клуби і словацький "Слован» і має справу з представниками другого хокейного ешелону.

У чотирьох поєдинках ЛЧ ХК

У чотирьох поєдинках ЛЧ ХК

Який регламент Ліги чемпіонів

А ось регламент хокейної Ліги чемпіонів - копія футбольної: 32 команди розділені на 8 груп по 4 в кожній. На груповому етапі кожен із суперників грає з кожним по два рази - вдома і в гостях. В раунд на вибивання проходять по дві кращі команди з кожного квартету, а далі починається традиційна олімпійська система. Фінальний матч складається з одного поєдинку. Тільки вирішальний поєдинок за титул проводять не в кінці травня, на початку березня.

Тріумфатор Ліги чемпіонів отримує кубок - Європейський Трофей. Цю назву кубка Ліги чемпіонів залишили на згадку про турнір, з якого народилася сучасна ХЛЧ.

Призовий фонд ХЛЧ  відносно скромний - 3,31 мільйона євро. Переможець заробить лише 495 тисяч євро, а кожен учасник групового етапу - 60 тисяч євро.

СКАЗАНО

Віталій Лялька, нападник ХК «Донбас». Фото: ХК «Донбас»

Віталій Лялька, нападник ХК «Донбас». Фото: ХК «Донбас»

Віталій Лялька, нападник ХК «Донбас»:

- Ліга чемпіонів - зовсім інший рівень. Це найсильніша європейська ліга, де грають чемпіони своїх країн і кращі клуби. Ми брали участь у Континентальному кубку, але Ліга чемпіонів на голову вище за всіма категоріями - солідність у всьому відчувається. Для всіх нас, хокеїстів, цей турнір дуже важливий і серйозний, і після нього величезний контраст виступати у внутрішньому чемпіонаті. Але сподіваюся, за рахунок нас чемпіонат буде рости.
Хотілося трохи краще виступити в перших чотирьох іграх, але є як є. Положення перед іграми з лідером квартету «Клагенфурт» не найкраще, але ми серйозно налаштовуємося на ці ігри. У нас немає права на помилку. У середу покажемо максимально кращий свій хокей, щоб був шанс пройти в плей-офф.

ДО РЕЧІ

Хто в Лізі чемпіонів на передовій?

Запустили Лігу чемпіонів в 2014 році і з тих пір встигли провести не сім, а шість розіграшів - минулий сезон був скасований через пандемію коронавіруса. У п'яти з шести випадків переможцем ЛЧ ставали шведські команди, причому чотири рази «Фрелунда» і ще один раз «Лулео», який став тріумфатором дебютного розіграшу. Тільки в 2018 році трофей до своїх рук прибрав фінський «ЮП» з Ювяскюля.

Крім шведських і фінських команд до фіналу добиралися чеські (двічі) команди і німецька.

Всі фінали ЛЧ

  • 2015 г. «Лулео» (Швеція) - «Фрелунда» »(Швеція) - 4: 2
  • 2016 г. «Фрелунда» (Швеція) - «Кярпят» (Фінляндія) - 2: 1
  • 2017 г. «Фрелунда» (Швеція) - «Спарта Прага» (Чехія) - 4: 3 (ОТ)
  • 2018 г. «ЮП» (Фінляндія) - «Векше Лейкерс» (Швеція) - 2: 0
  • 2019 г. «Фрелунда» (Швеція) - «Ред Булл Мюнхен» (Німеччина) - 3: 1
  • 2020 г. «Фрелунда» (Швеція) - «Маунтфілд» (Чехія) - 3: 1

ДЕ ДИВИТИСЬ?

ХК «Донбас» - «Клагенфурт». 6 жовтня. Київ, Палац спорту. Початок - 19.30. Вартість квитків - 100-250 грн. Пряма трансляція на телеканалі XSport.

Новини по темі: Хокей Хк Донбас