9 серпня
Завантажити ще

Ціна «золота» Олімпіади: у нас найбільше отримають Хижняк та Харлан, у світі – атлети Гонконга

Ціна «золота» Олімпіади: у нас найбільше отримають Хижняк та Харлан, у світі – атлети Гонконга
Фото: REUTERS

Олімпійські ігри в Парижі наближаються до закриття, а це значить - настав час підбивати підсумки. У тому числі фінансові. Журналіст Коротко про підраховував, на яку суму спортсмени поповнять свої рахунки.

То скільки ж заробили наші?

Станом на 9 серпня, в українській збірній:

  • золоті медалі у стрибунки у висоту Ярослави Магучіх, боксера Олександра Хижняка, фехтувальників на шаблях Олени Кравацької, Аліни Комащук, Юлії Бакастової та Ольги Харлан;
  • «срібло» у стрільця з гвинтівки Сергія Куліша, гімнаста Іллі Ковтуна, у борця греко-римського стилю Парвіза Насібова, каноїсток Людмили Лузан та Анастасії Рибачук.
  • «бронза» у стрибунки у висоту Ірини Геращенко, метальника молота Михайла Кохана, борця греко-римського стилю Жана Беленюка та фехтувальниці Ольги Харлан!

Глава НОК Вадим Гутцайт уже заявляв про те, що українські спортсмени за «бронзу» отримають 80 тисяч доларів, за срібло 100 тисяч доларів, а за золото – 125 тисяч доларів.

І тут хороші новини для «Полтавського танка» Олександра Хижняка – він отримає 125 тисяч доларів від держави, а ще 80 може отримати від Олександра Усика, який обіцяв перед Олімпіадою в Парижі боксеру, який переможе, 80 тисяч доларів. Підсумкову суму в 205 тисяч нарахують за дві зароблених медалі і неймовірній Ользі Харлан.

Скільки коштують медалі в інших?

Як загалом формується ціна на медаль? Найчастіше від ймовірності її виграти. Чим вище оцінюється шанс на перемогу, тим нижчий гонорар.

Наприклад, золотим призерам із США за медаль заплатять «усього» 37 500 доларів. Набагато менше, ніж в Україні. Але! У американців шанс виграти вищий, тому що тренувальні умови, рівень фінансування та життя у нього набагато вищі, ніж у наших спортсменів. А значить, у цю медаль уже вкладено значно більше грошей. Звідси й різниця. Якщо у США десятки медалей, то Україна має десяток.

Зустрічаються й інші, менші цифри. Наприклад, медалісти з Таджикистану за медаль мають лише 14 тисяч доларів. Таку ціну там встановила держава, що робить виступ за цю країну для спортсмена фінансово мало привабливим та сприяє його переходу під інші прапори.

Є країни, де платять підвищені гонорари за медаль. Сербія дає 218 тисяч доларів, Ізраїль - 275 тисяч, а Гонконг (завоювали дві золоті медалі) - 768 тисяч!

До речі, є держави, де за перемогу на Олімпіаді гроші взагалі не дають. Так, у Норвегії, Швеції та Великій Британії вважається, що участь в Олімпійських іграх - питання виключно престижу. Там і самі спортсмени неодноразово говорили, що нагорода від уряду їм і не потрібна, вони заробляють достатньо завдяки спонсорам.

Скільки заробить Париж?

Питання доцільності проведення Олімпійських ігор у тому чи іншому місті часто є предметом запеклих суперечок. Адже це дуже дорого, а ще часто виникають питання про майбутнє використання олімпійської інфраструктури. Наприклад, у Ріо безліч спортивних об'єктів давно порожні і навіть занедбані. А Ігри там були не так і давно, у 2016 році.

Але Париж – це Париж. Тому експерти вважають, що прибуток столиці Франції від Олімпіади становитиме приблизно 11 мільярдів євро, з яких 4,6 мільярда – це доходи від організації змагань, 3 мільярди від будівництва олімпійських об'єктів та 3,6 мільярда – від туризму.

Скільки коштували квитки?

Найдешевші квитки у Парижі були на футбол, розпочиналися цінники від 15 євро. А любителям водного поло чи байдаркового слалому довелося розщедритися щонайменше на 24 євро. Спортивна гімнастика дорожча – від 100 євро. А найдорожчий квиток був на відкриття – близько 500 євро.

Сумарний дохід від квитків у Парижі має становити близько 1,2 мільярда євро.