Завантажити ще

Скандали Олімпіади: неправильний гімн, побитий кінь, "російський кухар" і дзюдоїст, що об'ївся

Скандали Олімпіади: неправильний гімн, побитий кінь,
Фото: Getty Image

У Парижі триває Олімпіада, і запам'ятається вона явно надовго. І не так рекордами, як величезною кількістю скандалів різного ступеня грандіозності. Одне відкриття чого варте! Коротко про розповідає про великі та малі потрясіння, яких ще не знав Париж. І це Олімпійські ігри тільки почалися.

А почалося все ще до відкриття.

Розгул криміналу у Парижі

Ігри тоді ще не почалися, але 19 липня 25-річну австралійську туристку зґвалтувала група з п'яти чоловіків нефранцузької зовнішності в Парижі. Двоє співробітників австралійського телеканалу Nine Network отримали травми після спроби їх пограбування, коли йшли до місця свого проживання у Ле-Бурже. Внаслідок цих двох інцидентів поліція закликала австралійських спортсменів не одягати форму своєї команди, залишаючи Олімпійське селище самостійно.

25 липня тренер збірної Аргентини з футболу Хав'єр Маскерано заявив, що олімпійську тренувальну базу команди було пограбовано. Серед вкрадених речей був годинник півзахисника Тіаго Альмади. Аргентинська делегація подала скаргу до поліції Ліона.

Ну і найсумнішу звістку отримала невістка еміра Катара шейха Таміма бен Хамада Аль Тані, яка їхала до Парижа на Олімпіаду: як повідомляє французьке видання Le Parisien, жінка разом із покоївкою сіла на поїзд із Ніцци до Парижа в суботу, 27 липня. За кілька годин вона помітила відсутність поряд із собою 11 сумок люксового бренду Hermеs. Потяг зупинили на станції Тулон, обшукали вагони – не знайшли ні злодіїв, ні викраденого. Найприкріше, що представники залізничної компанії SNCF заявили, що мандрівник несе повну відповідальність за контроль над своїм багажем. Схоже, що компенсації невістка катарського еміра не дочекається.

Не ті пісні і не ті видовища

Про церемонію відкриття Олімпіади-2024 у Парижі не розповів лише лінивий. Думки розходяться кардинально і доходять до бійок у соцмережах, проте очевидним залишається одне: згадуватимуть цю церемонію ще довго. Там було все: образа почуттів віруючих, коли драг-діви зобразили « Таємну вечерю », толерантність, яка вразила світ, багато расизму від глядачів, особливо на адресу франко-малійської співачки Аї Накамури, що відкривала церемонію, виснажена хворобою, але все ж прекрасна співачка Селіон Діон, достатньо видовищ.

Ну і по дрібницях: Південну Корею диктори назвали Північною, Олімпійський прапор під час виконання Олімпійського гімну підняли у перевернутому вигляді. Учасники церемонії наразі викладають відео в інтернеті, де намагаються пояснити, що це було й навіщо, але, схоже, людей це особливо не цікавить.

Ще один образливий ляп: після перемоги баскетбольної команди Південного Судану їм увімкнули неправильний гімн, і він звучав не менше 20 секунд, поки фанати не почали свистіти на адресу організаторів. Південний Судан, який отримав незалежність від Судану в 2011 році, має свій гімн, але спортсменам довелося почекати три хвилини, поки було знайдено потрібний трек.

А з курйозних скандальчиків можна виділити те, як зірку алжирського дзюдо Мессауда Редуана Дріса звинуватили у навмисному провалі зважування, щоб уникнути змагання із бійцем Тохаром Бутбулем із Ізраїлю. Чи то зі спортивних, чи то з політичних мотивів… Дріс, схоже, не встежив за своїм апетитом і перевищив допустимий для участі у змаганнях ліміт за вагою на 400 грамів. Олімпійський комітет Ізраїлю заявив, що Дріс навмисно намагався «зняти себе зі змагань», і рішуче засудив алжирського дзюдоїста. Швидше за все, його буде дискваліфіковано на батьківщині.

Селін Діон заспівала на фоні Ейфелевої башти. Фото: REUTERS

Селін Діон заспівала на фоні Ейфелевої башти. Фото: REUTERS

Карний злочинець і зла наїзниця

Задовго до початку Олімпійських ігор-2024 одним спортсменам заборонили брати участь у них (хіба що в нейтральному статусі та під не менш нейтральним прапором), а інших усунули одразу після запрошення. Так, не розпочавши, закінчила свої виступи британська наїзниця та олімпійська чемпіонка Шарлотта Дюжарден. Якби трапився, наприклад, шляхетний перелом кінцівки – всі зрозуміли б і пробачили. Але в Мережу просочилося відео, на якому Шарлотта під час тренування постійно б'є свого коня по ногах. Це було чотири роки тому. Цього року за коня заступилася Міжнародна федерація кінного спорту, яка усунула Дюжарден від участі в Олімпіаді. Наїзниця гірко кається в ефірах телебачення та інтернету, але вона натиснула на хвору мозоль спорту – жорстоке поводження з кіньми. Чи буде ще олімпійський шанс у 39-річної британки – поки що невідомо.

Також у старій справі проходить і учасник олімпійської збірної Нідерландів із пляжного волейболу 29-річний Стівен ван де Вельде. Як повідомляє Metro, відомо, що у 2016 році він був засуджений на 4 роки за статтею «Згвалтування» неповнолітньої у Великій Британії (відсидів рік). Вся країна задовго до паризької Олімпіади бурхливо обговорювала його включення до збірної. Ван де Вельде вже залишив Олімпійське селище, щоб жити окремо від інших спортсменів та не привертати до себе зайвої уваги ЗМІ.

До початку Ігор проштрафилася і капітан жіночої збірної Японії зі спортивної гімнастики Секо Міята. 19-річну гімнастку відправили додому з тренувального табору після того, як застукали її за курінням. У Японії куріння особам, молодшим за 20 років, заборонено, а тут ще й олімпійська гордість країни... Після повернення до Японії Міяту виключили з олімпійської команди.

Язик без кісток

Команда з Ізраїлю і так приїхала з власною охороною, оскільки почала отримувати погрози та образи ще до поїздки до Парижа. У столиці Франції їх зустрів французький депутат Томас Портес: представник крайньої лівої партії «Франція непокорена» заявив на пропалестинському мітингу в суботу:

- Я тут, щоби сказати: ні, ізраїльська делегація небажана в Парижі. Ізраїльським спортсменам не радіють на Олімпійських іграх у Парижі. Хай виступають під нейтральним прапором!

Реноме Портеса французам було відомо давно, депутат не особливо стриманий на язик. Скандал із Ізраїлем не розгорівся тільки через те, що зараз Ізраїль має інший головний біль під назвою «Ліван». Ізраїльській збірній у Парижі надали цілодобову охорону, всі хто міг із офіційних осіб вибачились, депутат збирається з силами для нових скандальних цитат.

Прапор базікала на якийсь час перекочував до коментатора Олімпіади з телеканалу Eurosport Боба Балларди, який після закінчення естафети 4х100 вільним стилем у басейні австралійської команди раптом видав таке: «Ну, жінки якраз закінчують… Ви знаєте, які вони, жінки… Вештаються по вечірках, красяться».

Після того як до колеги коментатора Ліззі Сіммонд повернувся дар мови, вона назвала коментар «обурливим». На вимогу керівництва телекомпанії Баллард залишив коментаторську кабінку, а потім і список акредитованих на ОІ-2024 коментаторів "Євроспорту".

На тлі всіх вищезгаданих скандалів, полотно «Таємна вечеря» Леонардо да Вінчі, у зображенні драг-дів, виглядає не так і шокуюче. Фото: REUTERS

На тлі всіх вищезгаданих скандалів, полотно «Таємна вечеря» Леонардо да Вінчі, у зображенні драг-дів, виглядає не так і шокуюче. Фото: REUTERS

Хіджаб – не можна! Але, мабуть, можна…

Міжнародний Олімпійський комітет дозволив спортсменкам, які виступають на Олімпіаді, носити хіджаби, як того вимагає їхня релігія. Міністерство спорту Франції своїм спортсменкам це заборонило. Усі, хто хотів, висловили своє «фе», що розшифровується як «Кошмарна расова та гендерна дискримінація!» Міністр спорту Франції Амелі Удеа-Кастера, у свою чергу, заявила, що рішення заборонити спортсменкам країни носити хіджаб було ухвалено з метою «підтримання принципу світськості». Спортсмени збірної Франції – це державні службовці, а не просто чоловіки та жінки, які вміють швидко бігати чи точно влучати м'ячем у ворота. І будь-який спортсмен (він же держслужбовець), який виступає за французькі національні збірні, має діяти відповідно до французьких законів. Тобто дотримуватись заборони на носіння зовнішніх релігійних символів, включаючи хіджаб, вуаль та хустку, коли вони діють офіційно .

Загалом, зараз у Франції зацікавлені сторони та міжнародні організації з'ясовують, чи є ця заборона плювком у бік ґендерної рівності чи мусульманські дівчата у складі французької олімпійської збірної мають обирати між спортом та віросповіданням? Йдеться, зокрема, про Соункамба Сілла із жіночої естафетної команди 4×400 м Франції. Намагаються знайти компроміс.

Нечисті Сена та китайці

Ні багато ні мало, а 1,4 мільярда євро витратив французький уряд на очищення річки Сена, яка понад 100 років перебувала у стані «річки-смердючки», де було заборонено купатися і взагалі небажано близько підходити через страшне забруднення. Річку чистили всіма можливими способами і навіть доповіли, що вода посвітлішала і посвіжішала. Залишилося з'ясувати рівень наявності кишкової палички та інших хвороботворних мікробів, перш ніж проводити там змагання з тріатлону та марафонського плавання. Команди з тріатлону відмовилися проводити тренування на воді в ці дні, оскільки через сильні дощі вода в Сені знову набула звичного брудного кольору і виглядає ще більш підозріло, ніж до очищення.

Що ж до китайців, то з ними скандал невеликий і нудний – громадяни Піднебесної лише попалися на вживанні допінгу три роки тому. Одинадцять із 23 плавців китайської збірної мали позитивні тести на заборонену речовину TMZ перед останніми Іграми в Токіо, а Всесвітнє антидопінгове агентство тримало результати в таємниці. За це на агентство обрушився шквал критики, але там не звикати до подібних скандалів – замнуть для ясності.

Міністр спорту Франції Амелі Удеа-Кастера навіть поплавала у Сені, доводячи, що річка чиста. Фото: x.com/AOC1978

Міністр спорту Франції Амелі Удеа-Кастера навіть поплавала у Сені, доводячи, що річка чиста. Фото: x.com/AOC1978

Загрози та «російський кухар»

Було б дивно, якби погрози на адресу Ігор-2024 радикальних угруповань обмежувалися лише словами. Терористи приступали від слів до діла, їх ловили ще з весни. Так, у травні 18-річного чеченця було заарештовано за підозрою у спробі нападу на матчі з футболу під час Олімпіади. А 24 липня французька влада заарештувала громадянина РФ, підозрюваного у «плануванні дестабілізації Олімпіади». Колишня зірка реаліті-шоу Кирило Грязнов жив у Франції 14 років, працював кухарем і принагідно був співробітником ФСБ. «Погорів» кухар просто: напившись, розбовтав і друзям, і випадковим знайомим, що працює «на державу», що має завдання і таке інше. Поліція прослухала телефон кухаря, і після того, як в одній фразі зустрілися слова «відкриття Олімпіади» та «російські спецслужби», одразу ж встановила спостереження за Грязновим, а потім і зовсім заарештувала з конфіскацією майна.