Завантажити ще

Організатори Олімпіади в Парижі вибачилися за «Таємну вечерю» на церемонії відкриття

Організатори Олімпіади в Парижі вибачилися за «Таємну вечерю» на церемонії відкриття
Фото: x.com/OlympicsParis

Організатори Олімпіади в Парижі вибачилися за відсилання до «Тайної вечері» за участю дрег-артистів на церемонії відкриття. Про це заявила директор з комунікацій оргкомітету Ігор Анн Дескам на брифінгу.

- Очевидно, що в нас не було наміру виявити неповагу до якоїсь релігійної групи. Церемонія відкриття була спрямована на виховання терпимості у суспільстві, — сказала вона.

Відео з найкращими моментами церемонії відкриття видалили з YouTube-каналу Олімпійських ігор.

26 липня на церемонії відкриття літньої Олімпіади-2024 відомі французькі дрэг-артисти зобразили «Таємну вечерю» Леонардо да Вінчі. Відсилання до сцени з 12 учнями Ісуса розкритикували консервативні політики та представники релігійних організацій з різних країн. Вони побачили в цьому висміювання релігійних символів та неповагу до християнства.

Маріон Марешаль, депутат Національних зборів Франції від правоконсервативної партії «Національне об'єднання» Марін Ле Пен та депутат Європарламенту від націонал-консервативної партії «Реконкіста», закликала у соцмережі X не асоціювати шоу з Францією.

- Я хочу сказати всім християнам світу, які дивляться церемонію відкриття Олімпіади і почуваються ображеними цією пародією на Тайну вечерю у виконанні дрэг-квін: знайте, що це говорить не Франція, а ліва меншість, готова до будь-якої провокації, — написала вона, додавши хештег «не від мого імені».

Конференція єпископів Франції вирішила, що під час церемонії відкриття були показані сцени «глузувань і знущання з християн».

- Ми думаємо про всіх християн на всіх континентах, обурені провокаційністю певних сцен. Ми хочемо, щоб вони зрозуміли, що святкування Олімпійських ігор розгортається далеко за межами ідеологічних упереджень кількох авторів, — заявили в організації.