16 липня
Завантажити ще

І переможці, і ті, хто програв: хто і скільки заробив на Євро-2024

І переможці, і ті, хто програв: хто і скільки заробив на Євро-2024
Фото: REUTERS

Футбольний чемпіонат Європи 2024 року у Німеччині закінчився перемогою Іспанії. Про спортивні результати та рівень європейського футболу ще довго будуть сперечатися експерти. А ось фінансовий підсумок уже очевидний. Хто скільки заробив на цьому Євро? Призовий фонд турніру становить цілком значну суму - 331 мільйон євро, які поділять між собою 24 команди. Але це далеко не все... Журналіст Коротко про розбирався, які ще бонуси передбачені за участь у чемпіонаті гравцям та командам.

Скільки отримає чемпіон?

Гарантована виплата, яку отримає кожна збірна на цьому турнірі, дорівнює 9,25 мільйона євро. А одну перемогу на груповому етапі оцінюють у 1 мільйон євро. Тоді як нічию - у 500 тисяч євро. Таким чином, наша збірна заробила за свої три матчі в Німеччині 10,75 мільйона євро.

Команди, які пробилися у плей-оф, але вилетіли відразу ж у 1/8, отримають ще по 1,5 мільйона євро. Так, наприклад, іскрометна Грузія заробила за турнір 12,25 мільйона євро, що для цієї команди є заробітком історичного масштабу.

А скільки заробили фіналісти? Іспанія виграла всі три гри на груповому етапі, що принесло їй 3 мільйони, а ще за вихід у фінал вона заробила 13 мільйонів євро. До вже наявних 16 додаємо 9,25 і отримуємо 25,25 мільйона євро з можливістю заробити ще 3 мільйони євро за перемогу у фіналі. А оскільки іспанці перемогли, вони отримають максимально можливий заробіток – 28,25 млн євро.

Англія у фінал хоч і вийшла, але, на відміну від іспанців, двічі зіграла внічию в групі, що коштувало їй 1 мільйон євро і позбавило можливості максимального заробітку. І максимальна сума для англійців становитиме 27, 25 млн євро.

А що отримає Україна?

Як ми писали вище, команда Сергія Реброва отримає 10,75 мільйона євро. Як розуміємо, з них трохи менше 3,2 мільйона євро передбачені УАФ «Українською асоціацією футболу» на гонорари гравцям, тренерам та персоналу, які були причетні до виступів збірної.

Для України така сума зовсім не є рекордом. 2020 року збірна Андрія Шевченка дійшла до чвертьфіналу і заробила 16 мільйонів євро.

Це найдорожчий Євро?

Ні. Попередній Євро давав більше можливостей заробити. Так, переможець Євро збірна Італії, яка виграла тоді всі свої матчі, отримала рекордні 34 мільйони євро. До речі, за перемогу на чемпіонаті світу в Катарі Аргентина теж заробила більше – 38,4 мільйона євро.

Але є у цього Євро і цікавий пункт – виплати клубам, які надіслали на турнір максимальну кількість своїх гравців. І тут переміг «Челсі» (де грає і Михайло Мудрик), який відправив до Німеччини одразу 15 гравців, що принесло їм 5,1 мільйона євро.

Скільки коштували квитки?

Розкид цін на квитки на стадіон на цьому Євро був колосальним – від 30 до 1 тисячі євро. Ціни регулювалися за принципом значущості матчу. Приміром, на матч-відкриття Німеччина – Шотландія можна було потрапити за 95–1000 євро. При цьому самих квитків уболівальникам за турнір було продано понад 2,7 мільйона.

Скільки зароблять господарі?

Успіхи Німеччини на Євро з чисто футбольних принесуть їй 19,25 мільйона євро. Але дохід німецької економіки від свята футболу загалом очікується у розмірі 1 мільярда євро! Основний прибуток у Німеччині очікують від сфер готельного бізнесу та громадського харчування і продуктового ритейлу.

Але не тільки для німців цей чемпіонат став фінансово продуктивним. Так, жителі Великої Британії за місяць активного «боління» за збірну Англії та Шотландії залишили в пабах уже 2,7 мільйона фунтів стерлінгів.

А скільки коштували тренерські зарплати?

Тренери всіх 24 команд Євро сумарно коштують 41 мільйон євро. Найбільше має фіналіст англієць Гарет Саутгейт – 5,8 мільйона євро, а найменше - тренер сенсаційної Грузії Віллі Саньоль – 200 тисяч євро. Наш Сергій Ребров міцний середняк - він отримує 1,25 мільйона євро, що дає йому можливість бути 14-м за вартістю тренером цього Євро.

КОНКРЕТНО

Скільки отримають іспанці?

Кожен гравець команди отримає від Іспанської футбольної федерації 435 тисяч євро преміальних. Стільки ж дістанеться і їхньому тренеру Луїсу де ла Фуенте.

Новини по темі: Футбол Євро-2024