Завантажити ще

За два тижні до Олімпіади Сену назвали "переважно придатною" для купання

За два тижні до Олімпіади Сену назвали
Фото: REUTERS/Stephanie Lecocq/File Photo

За останні 12 днів Сена, де планують провести частину Олімпіади-2024, була переважно придатна для купання. Про це 12 липня заявив представник мерії Парижу П’єр Рабадан, повідомила газета Le Figaro

З 12 останніх днів якість води у Сені відповідала необхідним стандартам протягом 10-11 днів, уточнив він. 

- Не можу сказати, що ми абсолютно спокійні, зважаючи на прогнози погоди, але тривоги щодо спроможності провести змагання у визначену дату немає, – сказав посадовець.

Олімпійські ігри в Парижі відкриються за два тижні - у п'ятницю, 26 липня. Результати аналізу води в Сені лише на початку липня почали показувати придатність до купання. Ще наприкінці червня зберігалась у тому числі підвищена концентрація двох фекальних бактерій, що є одним з вирішальних маркерів проведення змагань на річці.

З червня мерія та префектура Парижа щотижнево звітують про якість води у Сені. На річці планують проводити церемонію відкриття Олімпіади, а також змагання з трьох дисциплін - тріатлону 30-31 липня і 5 серпня, марафонського плавання 8-9 серпня і паратріатлону 1-2 вересня.

У разі інтенсивних опадів у Сену може потрапити стічна вода із забруднювальними сполуками. На випадок цього Париж підготував спеціальні технічні запобіжники. Якщо ж вони не врятують ситуацію, "план Б" полягає у тому, щоб на кілька днів відкласти змагання. У крайньому разі марафонське плавання проведуть у муніципалітеті Вер-сюр-Марн східніше Парижу у відкритому басейні.

Сену відкриють для купання після 100-річної перерви після завершення коштовних очисних робіт. Президент Франції Емманюель Макрон і мер Парижу Анн Ідальго обіцяли особисто скупатися у Сені й на власному прикладі показати безпечність проведення змагань на річці.