Завантажити ще

5 найдорожчих тренерів Євро-2024: амбітні новачки та «коучі в законі»

5 найдорожчих тренерів Євро-2024: амбітні новачки та «коучі в законі»
Фото: REUTERS

До Євро-2024 залишається дедалі менше часу. Команди вже готуються до турніру. Тренери остаточно визначаються, на кого робити ставку, кого притримати до ключових поєдинків, кому довірити роль лідера команди. Зараз до них прикута не менша увага, ніж до самих футболістів.

Коротко про розповідає про п'ятірку тренерів європейських збірних із найбільшими зарплатами, які, як лакмусовий папірець, оцінюють статус і авторитет фахівця.

Рональд Куман (Нідерланди) – 3 000 000 євро

Як тренер, 61-річний Рональд Куман бачив, можна сказати, майже все. З 1997-го голландець працював з цілим рядом клубів: тут вам і скромний «Вітесс», і відомі голландські «Аякс», «ПСВ», «АЗ» і «Феєнорд», і англійські «Саутгемптон» та «Евертон», і португальська "Бенфіка" та іспанські «Валенсія» і «Барселона». У збірній Нідерландів для Кумана - це вже третя "проба пера" і, ймовірно, остання.

Для голландського футболу покоління Роббена, Снайдера, Ван Персі та інших суперзірок вже у минулому. Нова збірна Нідерландів не така багата на таланти. Тепер це команда з двома системотворчими гравцями в оточенні твердих середняків європейського футболу. І в цьому плані Куману буде комфортно – перемагати на Євро від нього не вимагають, а гарний футбол він зі своїми хлопцями точно покаже. Ризики для Рональда бути звільненим після закінчення турніру низькі. А на те, як далеко Нідерланди зможуть зайти, сильно впливатиме, в якому вигляді і коли повернеться до гри травмований лідер збірної Френкі Де Йонг.

На Євро Нідерланди гратимуть у групі D, де є непередбачувана Польща, міцна Австрія та грізна Франція. Враховуючи формат турніру, де навіть 3-є місце у групі має шанс на вихід із групи, можна сміливо говорити, що у Кумана та його команди на турнірі буде точно більше трьох матчів.

Рональд Куман може почуватися комфортно: і надрезультату від нього не чекають, і гроші заплатять. Фото: REUTERS

Рональд Куман може почуватися комфортно: і надрезультату від нього не чекають, і гроші заплатять. Фото: REUTERS

Дідьє Дешам (Франція) – 3 800 000

55-річний Дідьє тренує збірну Франції 12 років. Своїх гравців він досконало знає. І це, однозначно, його найсильніша сторона. Досвіду у Дідьє теж більше, ніж у когось, а найголовніше – набір гравців: він у Франції, як і раніше, один із найкращих серед усіх представників Євро.

Нинішня Франція все ще міцна в обороні. На зміну Варану прийшов Вільям Саліба з Арсеналу. Є в наявності і міцні Жуль Кунде, Бенджамен Павар, Дайо Упамекано та Ібрагім Конате. На флангах оборони Тео Ернандес, Ферланд Менді та Хонатан Клаус. Гірше вона стала хіба що у півзахисті – Нголо Канте вже не той, що раніше, тому доведеться розраховувати на мадридців Орельєна Чуамені, Едуардо Камавінгу та вже не молодого Адрієна Рабйо. Вся міць Франції залишається в атаці, такі імена як Кілліан Мбаппе, Антуан Грізманн, Усман Дембеле, Маркус Тюрам та Рандал Коло Муані – це потужно.

Склад зобов'язує Францію бути не менше ніж у фіналі. Тому Дідьє Дешаму легко не буде.

В обоймі Дешам має суперзірку - Кілліана Мбаппе. Фото: REUTERS

В обоймі Дешам має суперзірку - Кілліана Мбаппе. Фото: REUTERS

Роберто Мартінес (Португалія) – 4 000 000

У житті трапляються дуже дивні моменти. І прихід Роберто Мартінеса до Португалії після провальної роботи в Бельгії один із таких. Мартінес на ЧС у Катарі не зміг вивести Бельгію з групи, пропустивши вперед Марокко та Хорватію. Весь турнір команду роздирали конфлікти, гравці розбилися на два табори, а тренер ніяк не впливав на ситуацію і просто спостерігав за тим, що відбувається. Виглядало все це настільки безнадійно, що аж не вірилося в те, що у 2018 році ця команда з цим же тренером взяла бронзу на ЧС. А ось Португалія в Катарі виступила набагато краще за бельгійців, але Фернанду Сантуша зняли, вирішивши, що настав час змін. І запросили Роберта Мартінеса.

Чи та людина Мартінес, що має вести за собою вперед одну із найзірковіших команд? Причому не просто зіркових, але ще й бойових, здатних боротися з будь-яким суперником, та ще й з Кріштіану Роналду у складі! Чи вистачить Мартінесу авторитету та навичок? Чи зуміє організувати збірну так, щоб зіграти на гідному рівні? Запитань дуже багато. А відповіді на них покаже лише ЧЄ. Але цінник у 4 мільйони євро на рік для не найсильнішого тренера, ще й зі специфічним послужним списком справді викликає запитання. Тим більше що на ринку були доступні і краще фахівці, ті ж Жозе Моурінью і Зінедін Зідан.

Запрошення Мартінеса до збірної Португалії для фахівців залишається загадкою. Фото: REUTERS

Запрошення Мартінеса до збірної Португалії для фахівців залишається загадкою. Фото: REUTERS

Юліан Нагельсманн (Німеччина) – 4 800 000

36-річний Нагельсманн – це найцікавіша тренерська фігура цього Євро. Юліан - наймолодший тренер, найпрогресивніший, креативний, тактично підготовлений та медійний. Історія, в якій пощастило опинитися німцеві, дуже незвичайна та яскрава. Він взяв збірну Німеччини у жахливому стані, його попередник Хансі Флік провалив роботу з Бундестім. Після чого Юліана покликали зробити хоч щось. Хоча б спробувати! Ситуація різко ускладнюється тим, що цей Євро для Німеччини є домашнім, де, за ідеєю, команда має виходити на свій пік форми та показувати максимальний результат.

У розпорядженні Нагельсманна чудова команда, якій зараз все ще не вистачає зіграності та згуртованості. А для самого Юліана властиво повільно, але якісно створювати свої команди. У збірної на це немає часу. Чи зможе Нагельсманн розкритися в новому для себе амплуа? Щось підказує, що так. Але тиск на нього буде колосальним, а провал Юліану точно не пробачать.

У Юліана Нагельсманна завдання непросте: не зганьбити Бундестім на домашньому чемпіонаті. Фото: REUTERS

У Юліана Нагельсманна завдання непросте: не зганьбити Бундестім на домашньому чемпіонаті. Фото: REUTERS

Гарет Саутгейт (Англія) - 5 800 000

Англієць очолює список найдорожчих тренерів цього Євро. Все логічно – біля керма найдорожчої команди стоїть і найдорожчий тренер. Збірна Англії на цьому Євро - це справжній «Бентлі», де кожен міліметр каже глядачеві про неймовірну розкіш. У складі відразу 3 гравці, які входять до 5 найдорожчих на цьому євро – Сака, Фоден та Біллінгем. Їхня сумарна вартість приблизно пів мільярда євро. А ще в команді є кілька гравців із цінником у діапазоні від 50 до 100 мільйонів євро. Тому й очікування від Англії є максимальними.

На попередньому Євро Англія зупинилася за крок від перемоги. Образлива поразка від італійців у серії пенальті не дала «трьом левам» завоювати такий довгоочікуваний трофей. На ЧС англійців зупинила Франція, яка дійшла до фіналу.

Нинішній склад усю свою міць (дозрів і змужнів) повинен показати саме зараз – цей Євро має стати їхнім турніром. А від Саутгейта вимагають саме перемогу, бо й така зарплата. Інший результат в Англії можуть не сприйняти, і тоді Гарету, напевно, загрожує відставка.

У Гарета Саутгейта завдання одне – вигравати, інакше попросять на вихід. Фото: REUTERS

У Гарета Саутгейта завдання одне – вигравати, інакше попросять на вихід. Фото: REUTERS